MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Eğitim, Flaş, Gençlik, Genel, Kartal, Manşet » KARTAL’DA 80 ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI;Veliler isyanda
KARTAL’DA 80 ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI;Veliler isyanda

YARIM MİLYON, TERCİH YAPMADI

DÖRTTE BİRİ, İLK TERCİHE YERLEŞTİ

Eğitimcilerin ve öğrencilerin LGS’ye ilişkin getirilen uygulamalar arasında en çok karşı çıktığı beş tercih zorunluluğu da on binlerce öğrencinin ilk tercihlerine yerleşememesine neden oldu. Sınav puanıyla beş tercih yapan 127 bin 283 adaydan birinci tercihine yerleşen aday sayısı 33 bin 694’te kaldı. İkinci tercihine yerleşen aday sayısı 35 bin 148, üçüncü tercihine yerleşen aday sayısı ise 27 bin 912 oldu. Sistem tarafından ilk üç tercihine yerleştirilemeyen ve yerleştirmesi, zorunlu kılınan dördüncü ve beşinci tercihine yapılan aday sayısı 30 bin 529’la ifade edildi.

YEREL YERLEŞTİRMEDE HÜSRAN

Liselere girişte öğrencilere tercih ve adres sınırlaması dayatan yerel yerleştirmeler de yüz binlerce aday için hüsranla sonuçlandı. Sınavsız geçiş için belirlenen 1 milyon 141 bin 318 kontenjandan 342 bin 392’si boş kaldı. Adrese dayalı yerleştirme kapsamında tercih yapıp yerleşen öğrenci sayısı 798 bin 392 oldu. Tam 91 bin 687 öğrenci, yerel yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemedi. Yerel yerleştirme sonuçlarına göre, 503 bin 970 öğrenci birinci, 118 bin 327 ikinci, 84 bin 619 öğrenci üçüncü, 57 bin 317 öğrenci dördüncü, 34 bin 696 öğrenci ise beşinci tercihine yerleştirildi.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER YERLEŞEMEDİ

Sınav puanı ve okul başarı puanı yüksek olan yüzlerce öğrenci de istediği okula yerleşemedi. Yerel yerleştirmede öğrenci tercihlerinin esas alınacağı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Yerel yerleştirmede adres esas alındığı için binlerce öğrenci istemediği okula kayıt olmak zorunda bırakıldı.

“NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”

MEB’in tercih sürecinde yeterli açıklama yapmaması ve soru işaretlerini giderememesi de büyük mağduriyetlere yol açtı. Rehber öğretmenin dayatmasıyla beş tercih yapmak durumunda kaldığını belirten mağdur veliler şunları söylediler;

VELİLER İSYANDA

“İlk üç tercihimizi Anadolu liseleri arasından yaptık. Rehber öğretmen beş tercih yapmamızın zorunlu olduğunu söylediği için de istemeyerek iki meslek lisesini de tercihlerimize ekledik. Çocuklarımız dördüncü ‘tercihi’ olan meslek lisesine yerleşti. Çocuklarımızın meslek lisesine gitmesini istemiyoruz. Ama tercihimize kayıt yaptırmazsak nakil dönemleri için hakkımızı kaybedeceğiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”ifadelerini kullandılar.

Defalarca Bakanlıga dilekçe yazdıklarını söyleyen veliler sözlerine devam ettiler; Türkiyenin birçok illerinde ve ilçelerinde aynı mağduriyetin yaşandığı yerel yerleştirmelerde İstanbul Kartal ilçesinde’de 80 öğrenci açıkta kaldı.
Mağdur olan Veliler Kartal ilçe milli eğitim müdürlüğüne giderek Mağduriyetlerinin çözülmesini istediklerini ve İlce Milli eğitim müdürlügün konuya ilişkin bir çözüm getirmedikleri gibi Konunun muhatabını MEB’ye attıklarınıda dile getirdiler.

CHP KARTAL İLÇE OLARAK GENÇLERİMİZİN YANINDAYIZ

Mağdur olan Veliler Cumhuriyet Halk partisi Kartal İlce başkanlığına giderek kendilerine destek istediler.Cumhuriyet Halk partisi Kartal İlçe Sekreteri Süleyman Ülger ,Kartal ilce başkan yardımcılarından Av.Şengül Tarhan ve İsmet Ak Velileri karşılayarak sorunlarını dinledi.
Av.Şengül Tarhan Konuyla ilgili Hukuksal yönünü ve bu süreçte Velilerin ne yapmaları konusunda bilgiler verdi.

 

Kartal İlçe sekreteri Süleyman Ülger söz alarak şu ifadeleri kullandı;Cumhuriyet Halk partisi Kartal İlce başkanlığı olarak her zaman sizlerin yanınızdayız ve destekliyoruz sizin mağduriyetiniz bizlerinde mağduriyeti çünkü konu geleceğimiz olan çocuklarımızın hayatıdır.

Bu anlamda ciddi bir şekilde kamuoyu oluşturulup,bir eylem hazırlığına.gidilmelidir.
Bunu da Destekleyici bir güçle sağlayabiliriz,bizlerde sizlere seve seve destek oluruz bu ne A partisi nede B partisi sorunudur bu herkesin vatandaşlık görevidir dedi…

Sorunun giderilmesi konusunda yapılması gerekenlere ilişkin şunları kaydetti: “Nakillerde tercih sayısı sınırı ve adres sınırı kaldırılmalıdır. Her öğrencinin istediği okulda ve istediği adreste eğitim görme hakkı vardır. Yönetmelikte, “Tercih esas alınacak” denilmesine rağmen kılavuzda inisiyatifin komisyona bırakılması eğitim hakkı ihlalidir. Şu an 100 bine yakın çocuk yerleşememiş durumdadır. Bu hatadan bir an önce dönülmeli, yönetmelikteki hüküm uygulanmalıdır. En kritik nokta ise yerleşme sonuçlarına bakıldığında öğrencilerin açıkta kalmaktan kaynaklı zorunlu ‘tercihte’ bulunduklarını göstermektedir. Tercih sayısı sınırı, ‘adres’ sınırı gibi dayatmalar öğrencileri istemedikleri okulları yazmaya zorunlu bırakmıştır. Fiili bir yerleştirme söz konusudur ama asıl gerçeklik öğrencilerin istemedikleri okul türlerine maruz bırakıldığıdır. Bu yerleşme sayıları ve oranları da bu yüzden gerçekçi değildir.”dedi.

ÖĞRENCİLER İSYAN ETTİ

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından çoğu öğrenci, tercih ettiği okullara yerleşememekten şikâyetçi. Ortalaması yüksek olduğu hâlde tercih ettikleri okula yerleştirilmeyen ve kendilerinden düşük puanlı öğrencilerin o okullara yerleştirildiğini söyleyen öğrenciler, sisteme tepkilerini Twitter hesapları üzerinden paylaştı. #lgs 2018 etiketi, Twitter Türkiye gündeminin birinci sırasına yerleşirken öğrenciler ve veliler şu anlamlı mesajlar verdi…

HABER:NURAY YILMAZ

Galeri
📆 14 Eylül 2018 Cuma 22:26   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR