Türkiye’de 2015-2019 e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde 2014 yılının Ocak ayında, ilk etapta 20 bin şirket için zorunlu hale gelen e-Fatura’nın ardından; e-Arşiv, e-Defter gibi diğer e-Dönüşüm projeleri de hızla hayata geçmeye başladı. İlk adımda madeni yağ ve tütün ürünlerinde kaçak ve vergi kaybını önlemek için uygulamaya konan e-faturanın ilk yılında, özel entegratör hizmeti veren Bimsa’nın sunduğu Edoksis yazılımı ile de 2014 yılında toplam 3.100.000 adet e-Fatura kesildi.
İşletmelerin kağıt faturaları baskı, kargo ve saklama maliyetlerinin tarihe karışmasını sağlayan “e-dönüşüm” kapsamında, e-Fatura’ya geçiş yapan 20 bin şirkette, aylık 10 milyona yakın fatura işlem görüyor. Maliye Bakanlığı raporuna göre, 2015 yılında, e-Fatura ve e-Arşiv ile sistemde 250 milyon elektronik fatura dolaşacak. 250 milyon e-fatura, şirketlerin ekonomisine 500 milyon TL’ye yakın tasarruf olarak geri dönecek. Rapora göre, 2015 yılında, e-Fatura mükellefi olan 20 bine yakın işletmedeki toplam tasarruf oranı, ayda 20 milyon TL’yi bulacak. E-fatura ve e-defter uygulamasının hemen ardından gelecek e-Arşiv ile birlikte, sistemdeki fatura sayısının ortalama 10 kat artış gösterecek.
BİMSA, GİB ONAYLI E-FATURA YAZILIMLARIYLA TÜM FATURALAR KAYITTA
Edoksis e-Fatura çözümüyle birlikte alınacak e-fatura sunucusu üzerinden kullanıcılar; kendilerine ait bilgi işlem sistemi aracılığıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine entegre olarak e-Fatura uygulamasını kullanabiliyorlar. Bimsa Edoksis yazılımı, faturaların elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi ve yine elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesi hususunda getirilen yasal çerçeve doğrultusunda ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak geliştirildi. Bimsa Edoksis yazılımı, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip elektronik faturaları düzenlemeye imkan verdiği için şirketler tarafından güvenle tercih ediliyor.
Mükellefler arasında düzenlenen tüm e-fatura trafiği GİB ve yetkili “özel bütünleştiriciler” tarafından da kayıt altına alınıyor. Muhasebe kayıtlarının anında denetlenebilmesi, e-deftere zorunlu geçiş sürecinin tamamlanmasıyla kayıt dışı ekonomi sürecini ortadan kaldırmasını sağlayacak.
Bir yanıt yazın