Gazeteci yazar Uğur Mumcu, Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen panel ve “Derviş” adlı tiyatro oyunuyla anıldı. Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde sahneye konan ”Derviş’, izleyenlerden beğeni topladı.
Oyunu izlemeye gelenler arasında Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Av. Hüsnü Yeşilyurt, CHP Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
Uğur Mumcu’yu ölümünün 22. yılında anmak amacıyla Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Niyazi Yaşar’ın sunduğu ve yönettiği panel, Av. Celal Ülgen’nin konuşması ile başladı. Ülgen, konuşmasında, “ 1989 yılından 1994 yılına kadar özellikle çok yoğun programlarla, izlencelerle, Mustafa Kemal’in sesini yansıtan yüzlerce aydınla, Kartal Belediyesi sayesinde karşılaştık, birlikte olduk. Uğur Mumcu’nun askere gittiği günleri hatırlıyor musunuz? Sakıncalı piyade demişlerdi. Türk Silahlı Kuvvetleri o zaman sık sık muhtıralar veriyor, sık sık darbeler yapıyordu. Bunların tümü sosyalistlerin üzerine, solcuların üzerine, Cumhuriyetçilerin üzerine darbelerdi. O zaman hepimiz komünisttik. Oysa ben, 1965 yılında liseyi okurken sosyalist olmuştum. Orada hiç bir sınıf arkadaşım birbirine ‘Kürt müsün? Türk müsün? Alevi misin? Sünni misin?’ diye sormadı ama ‘Sosyalist misin? Kapitalist misin?’ diye sormuştu.
İşte öyle bir Türkiye’den böyle bir Türkiye’ye geldik. Sınıflar unutuldu. Onun yerine, emparyalizimin temel kaldıraçları din ve ırk geldi. Şimdi herkes birbiriyle kavgalı. Din yüzünden, mezhep yüzünden kavgalı. Değerli dostlar, ben 1968 kuşağından bir arkadaşınızım. 1968 demek ne demek biliyor musunuz? 1968 Deniz demek, 1968 Hüseyin demek, 1968 direniş demek, 1968 devrim demek.. İşte o dönemde Hukuk Fakültesi’nde Deniz Gezmiş’in sınıf arkadaşıydım.
Ben Diyarbakır’dan sosyalist olarak geldiğim için orada sosyalist olarak bağırıyordum. Deniz Gezmiş ise Bağımsız Türkiye diye bağırıyordu. Günün birinde karşılaştık, çatıştık, kavgalaştık. Deniz Gezmiş haklıydı. Mustafa Kemal Atatürk’ü okumuştu ve tam bağımsız olmadan sosyalist olunamıyordu.. İşte o tarihlerde 12 Mart’lar çıktı, 12 Eylül’ler çıktı, balyoz gibi üstümüze indi. Her birimizi dağıtıyorlardı. Kimimizi Nurhak dağlarında, kimimizi Yemerek’te öldürdüler. Yaşayanlarımız ise parça parça, seslerini duyura duyura bugünlere geldik ama kahroluyoruz. ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ diyen insanlar, Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan hiçbir zaman birbirinin Kürtlüğü veya Türklüğünü sorgulamadı.
Biz evrensel insanlarız, bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncesindeyiz. Bizlerin temel düşüncesi insanların mutluluğudur, dinlerine, inançlarına bakmadan onların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarıdır. Ama bunu yıkacağız” dedi.
Panelin ardından sanatçı Gürsel Fırat sahneye çıkarak “Derviş” adlı tek kişilik tiyatro oyununu sergiledi. Oyun sonunda Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Hüsnü Yeşilyurt her iki katılımcıya çiçek takdim etti.
Bir yanıt yazın