MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » ŞOK ŞOK ŞOK ; KARTALDA HANGİ YOLUN ALTINDA KİLİSE VAR ???
ŞOK ŞOK ŞOK ; KARTALDA HANGİ YOLUN ALTINDA KİLİSE VAR ???

Evet yanlış okumadınız sayın okurlar Kartal’da hangi yolun altında Rum Kilisesi kalıntıları var?

 

 

KARTAL ÇOK ESKİ BİR YERLEŞİM YERİ 

Biliyorsunuz Kartal çok eski bir yerleşim yeri. Bizans dönemine dayanan tarihi ile bir çok tarihi eseride içerisinde barındıran bir ilçe.
Osmanlı İstanbul’u feth ettikten sonra Ermeniler, Rumlar ve müslümanlar bir arada yaşamaya başlamış. Kartal’da da bu birlikte yaşam uzun yıllar sürmüş.
Çok eskilere gitmeye gerek yok  bundan yaklaşık 100 yıl evvelinde Kartal da Ermeniler,Rumlar ve Müslümanlar yan yana yaşıyorlardı.
Kartal’da bulunan şu an ibadet yapılmayan Surp Nişan kilisesi de bunun göstergesidir.
Biz çocukken hatırlarım her Pazar sabahı saat yanılmıyorsam 8.00 gibi kilisenin çanları çalardı.
Zaman zamanda üzüm bayramı adı altında toplanırlardı.


unnamed (3)

 

İDDİALAR DOĞRU İSE ? 
Kartalın eskilerinden olan dededen Kartallı Nurkan Akalın Ve Osman Olgunun iddialarına göre Eski yakacık caddesi üzerinde merdivenli sokağın başında asfaltın altında bir Rum Kilisesi varmış.
Yine Nurkan Akalından aldığımız bilgilere göre 1985 yılında o caddenin başında bulunan Tren yolu alt geçidinin yükseltilmesi çalışmalarında arada oluşan kot farkını ortadan kaldırmak üzere yol kazıldığında kilisenin kalıntılarının ortaya çıktığını ve apar topar kapatıldığını öğreniyoruz.
O bölgenin meşeli ayazma da dahil olmak üzere eski Belediye plajına kadar Ermeni Rum mezarlığı olduğunuda söyleyen Nurkan Akalın Ve Osman Olgun o dönemde yapılan İnşaatların temelleri kazılırken insanlara ait kemiklerin çıktığını da öğrendik.
Çoğu eski Kartallının da bildiği ve söylediği bu mezarlık olayı doğru olduğunu düşünüyoruz.

 

ESKİ TAPULARDA MEZARLIK MEVKİ DİYOR
Nurkan Akalın o yıllara ait tapularda da zaten O bölge için Ermeni Rum mezarlığı mevki yazdığını söylüyor.
O sokakta doğup büyüdüğünü söyleyen Nurkan Akalın o dönemde yol yapım çalışmalarında yolun altından çıkan kalıntıları bizzat kendi gözleriyle gördüğünü ve o dönemde bu olayın dillendirilmeyip bir an önce asfaltlanıp kapatıldığını da sözlerine ekledi.

unnamed (1) unnamed unnamed (4)
Yine eski kartallılardan eski Kartal hakkında anlatılanları dinlediğimizde Kartal’da bir çok yerde yol altında kalan mağaralar, dehlizler olduğunu ve bu mağaraların bir çoğunun denize bağlandığını da öğrendik.
Eğer bu iddialar doğru ise yetkililerin burada inceleme başlatıp o tarihi kalıntıyı gün yüzüne çıkarması ve Kartal’a kazandırması gerektiğini düşünüyorum.

İstanbul34 gazetesi
Murat Karaca

Galeri
📆 03 Haziran 2015 Çarşamba 13:00   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR