17 Ağustos büyük depremin üzerinden 15 yıl geçti, İstanbul’un beklenen depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu sorgulayan ve İBB Meclis gündemine getiren İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Ümit Yurdakul, İBB Başkanı Kadir Topbaş uyarıda ve hatırlatmada bulunarak seslendi:
“17 Ağustos depreminin üzerinden 15 yıl geçti. Beklenen büyük deprem için; Deprem öncesi kamuya ait okullar, hastaneler, köprü ve viyadükler vb. yapıların güçlendirme çalışmaları en son ne durumdadır? Yüzde kaçı hazır hale getirilmiştir? Resmi bina olarak kullanılacak alanlar, Aşevi bölgeleri, Hastane bölgeleri, Ambulans hizmetleri, Helikopter pistleri, Banyo, tuvalet yerleri, soğuk hava depoları, yardım malzeme depoları, su temin yerleri belirlenmiş midir? Belirlendiyse nereleridir? Acil durumlarda gerekli teçhizat her an deprem olacakmış gibi hazır mıdır? Kurtarmada yer alacak personelin eğitimleri periyodik olarak yapılmakta mıdır? Acil yardım planları çerçevesinde arama kurtarma ve yıkıntıları kaldırma hizmetinde belediyemiz hazırlıklarını tamamlamış mıdır? Arama kurtarma ekibi var mıdır? Kaç kişiden oluşmaktadır? Tatbikatları güncellenmekte midir? Depremin risk unsurları arasında yer alan yangınlar için yapılan hazırlıklar nelerdir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2014 yılı Temmuz ayı Meclis Toplantılarında CHP Bağcılar Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi Ümit Yurdakul hazırladığı ve Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önergesi şöyle;
Konu: Deprem Tedbirleri- 18-07-2014
Bir İstanbul gerçeği olarak önümüzde duran deprem olgusu sadece yıl dönümlerinde hatırlanmakta ancak depreme yönelik yapılan hazırlıkların kişi veya kurum bazında yeterli olmadığı gözlemlenmektedir. Bilim adamları, 1999 yılında yaptıkları açıklamada olası bir depremin 30 yıl içinde olma olasılığını %65 olarak belirlemiş ve yaklaşık 180 bin binanın ağır hasar görebileceğini, binlerce insanımızın ölebileceğini belirtmişlerdir. 17 Ağustos depreminin üzerinden 15 yıl geçti. Büyük depremin yıl dönümünde ise meclisimiz tatilde olacak. Kentimizin depreme ne kadar hazır olduğu ana sorusu bağlamında soruyorum;
1-İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurumlar arası koordinasyondaki yeri ve görevi nedir?
2-Acil yardım planları çerçevesinde arama kurtarma ve yıkıntıları kaldırma hizmetinde belediyemiz hazırlıklarını tamamlamış mıdır?
3-Arama kurtarma ekibi var mıdır? Kaç kişiden oluşmaktadır?
Tatbikatları güncellenmekte midir?
4-Depremin risk unsurları arasında yer alan yangınlar için yapılan hazırlıklar nelerdir?
5-Amir belediye sıfatıyla ilçe belediyelerinin bu yöndeki çalışmaları takip ediliyor mu? Denetimi yapılıyor mu?
6-İlçelerde mahalle bazında çalışmalar ve tahliye alanları belirlenmiş midir?
7-Acil durumlarda gerekli teçhizat her an deprem olacakmış gibi hazır mıdır? Kurtarmada yer alacak personelin eğitimleri periyodik olarak yapılmakta mıdır?
8-Deprem öncesi kamuya ait okullar, hastaneler, köprü ve viyadükler vb. yapıların güçlendirme çalışmaları en son ne durumdadır? Yüzde kaçı hazır hale getirilmiştir?
9-İstanbul’un tarihi ve kültürel eserlerinin envanteri yapılmış mıdır? Depreme hazır hale getirilmiş midir?
10-Resmi bina olarak kullanılacak alanlar, Aşevi bölgeleri, Hastahane bölgeleri, Ambulans hizmetleri, Helikopter pistleri, Banyo, tuvalet yerleri, soğuk hava depoları, yardım malzeme depoları, su temin yerleri belirlenmiş midir? Belirlendiyse nereleridir?
Bir yanıt yazın