İstanbul’a kış gelmeden ülkeye kış gelmez” sözünü doğrularcasına,şehre yağan kar ülkenin gündemine oturdu. Ancak İstanbul çok daha “kara kışlar” yaşadı. İşte o günlere dair fotoğraflar Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde meraklılarını bekliyor…
Fotoğraf tarihçisi ve koleksiyoncusu Cengiz Kahraman’ın geçen bahar ayında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “İstanbul Kış Günlüğü” kitabından esinlenerek hazırlanan “İstanbul Kış Günlüğü Sergisi”, İstanbul’da yaşanan en ağır kışlar olan 1929 ve 1954 kışlarını daha önce hiç görmediğiniz görsellerle anlatıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi(CKM) işbirliğiyle hazırlanan sergide İstanbul’un binbir yüzünden biri “karlı” günler gözler önüne seriliyor.
“İstanbul Boğazı dondu, Sarayburnu’ndan Üsküdar’a yürüyerek geçenler oldu” efsanesini belgeleyen basın fotoğrafları, ‘şipşak’ hatıralar, dönemin profesyonel ve amatör fotoğrafçılarının çektiği siyah beyaz kareler, bu sergiyle izleyiciyi bir kentin tarihine davet ediyor. 1929 ve 1954 yıllarında Tuna nehrinde kopan buzların Karadeniz üzerinden İstanbul Boğazı’na akın ettiği ‘o an’ların tanıklıkları günümüze taşınıyor.
Sergide, İstanbul manzaraları, iskelelerdeki yolcuların telaşı, mavnalar, tekneler ve yük gemilerinin kışla mücadelesi, sanat eseri gibi ve film karelerini andıran büyüleyici fotoğraflar da yer alıyor.
Yakın dönem kışları arasında hafızalardan çıkmayan ve Boğaz da dâhil her yeri, her şeyi donduran 1929 ve 1954 kışları da yayın organlarında olabildiğince yer almış, kişilerin ve ailelerin fotoğraf albümlerinde, fotoğraf sanatçılarının arşivlerinde ölümsüzleştirilmiş.
Cengiz Kahraman’ın yayın organlarını tarayarak, kendi zengin arşivi yanında bazı özel arşivlerden de yararlanarak hazırladığı “İstanbul Kış Günlüğü Sergisi”, çok özel bir tarihi belgeliyor. Sergi 10 Ocak’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde açık olacak. |
Bir yanıt yazın