MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ocak 2025
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Sağlık, Toplum » Biyonik Göz ameliyatı ile kör talihini Dünyagöz Hastanesi’nde yeniyor!
Biyonik Göz ameliyatı ile kör talihini Dünyagöz Hastanesi’nde yeniyor!

Gözleri görmediği için okul arkadaşları yemek sırasında ekmeğini alıyordu. Şimdi 35 yaşında ve ekmeği elinden alınacak korkusuyla hala ekmeğini elinde tutarak yemek yiyor. Dünyagöz Hastanesi’nde yapılan ameliyatla ışığa kavuşacak olan Serkan Çeçen artık rahat yemek yiyecek ve başına bir kaza gelmeden mendil satabilecek, hatta isterse daha nitelikli işler de yapabilecek.

 

Dünyagöz Hastaneler Grubu, Dünyagöz’de üçüncü “Biyonik Göz” ameliyatını Serkan Çeçen’e uygulayarak, kararmış bir hayatı daha aydınlığa kavuşturuyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde gerçekleştirilecek ameliyatla düşlerinin gerçekleşeceğini dile getiren Çeçen, “13 yaşımdan bu yana görmüyorum. Aileme sarılmak ve çocuğumu görmek istiyorum. Bu yaşadıklarım adeta bir mucize” dedi.

 

Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişide görülen ve halk arasında tavukkarası veya gece körlüğü olarak adlandırılan retinitis pigmentosa hastalığı nedeniyle 22 yıl önce görme yetisini kaybeden Serkan Çeçen, Biyonik Göz ile yeni hayatına merhaba diyecek.

 

Biyonik Göz sistemi iki parçadan oluşuyor. İç parça, cerrahi operasyonla gözün içerisine yerleştiriliyor. Dış parça ise hastanın takacağı özel bir gözlük ve video işleme ünitesinden oluşuyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. Implant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor. Hasta görüntüleri algıladıktan sonra hastaya yeniden görme öğretilmesi için eğitim veriliyor.

 

35 yıldır mücadele ediyor

İstanbul’da yaşayan Serkan Çeçen 1980 yılında doğdu. 13 yaşında hastalığı dolayısıyla görme yeteneğini kaybetti ancak o hayata tutunmaya devam etti. En büyük destekçileriyse abisi Hakan, 26 yaşındayken evlendiği eşi Kader ve oğlu Umut oldu.

Dünyagöz Hastaneler Grubu’na Temmuz ayında gözdeki yeni teknolojileri öğrenmek ve muayene olmak için geldiklerinde biyonik göz için uygun olduğunu öğrenen Çeçen öyküsünü şöyle anlattı:

“İlkokulu tamamladıktan sonra hastalığımın teşhisi konuldu. 13 yaşından bu yana görmüyorum. Görme engelliler yatılı okulunda orta ve lise eğitimimi Braille alfabesiyle tamamladım. Okulda yemek sırasında görmediğimiz için bazı arkadaşlarımız elimizden ekmeğimizi alıyorlardı. Bu nedenle yemek yerken ekmeğimi asla elimden bırakmıyordum. Hala o alışkanlığım devam ediyor, üzerimden atamadım bu travmayı. Abim Hakan’ın da en büyük isteği ekmeğim elimde olmadan yemek yemem. Okulu tamamladıktan sonra vaktimin çoğunu Kadıköy’deki Altı Nokta Körler Derneği’nde geçirmeye başladım. Evlendim, bir oğlum oldu. Ailemin geçimine katkı sağlamak için Kadıköy’de mendil sattım. Mendil satarken birkaç kez yaralandım ve abim sonunda mendil satmama izin vermedi. Hala onlardan habersiz bazen kaçıp mendil satıyorum. Ama tabii her zaman kaza riskiyle yaşıyordum. Dünyagöz’e abim ile kontrol için geldiğimde Biyonik Göz ameliyatını ve bu operasyon için uygun olduğumu öğrendim. 22 yıl sonra nesneleri farkedebilecek olmam gerçekten benim için inanılmaz bir duygu. Dünyagöz’de bu teknolojinin uygulanacağı üçüncü kişi olacağım için de ayrıca çok heyecanlıyım” dedi.

Başarılı ilk iki ameliyattan sonra şimdi sıra Serkan’da

Görmeyen gözlere ışık olabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadığını dile getiren Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım ise “Retinitis pigmentosa hastalığı sebebiyle görme yetisini kaybeden hastalar ve yakınları için büyük bir umut olan biyonik göz ameliyatları, ABD ve Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde gerçekleştiriliyor. Serkan Çeçen’in gerçekten çok güçlü bir kişiliği var. Türkiye’de Serkan gibi birçok hastaya daha ışık olacağımız için çok heyecanlıyız” dedi.

2015 yılının son aylarında biyonik göz ameliyatını iki kişiye başarılı bir şekilde uyguladıklarını belirten Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Op. Dr. Fevzi Akkan, şimdi aynı ameliyatı 2016 yılında hayat mücadelesinden vazgeçmeyen Serkan Çeçen’e uygulayacak olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Proje Koordinatörü Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, dünyada 10 yıl öncesine kadar bu hastalık için yapılacak bir şey olmadığını ve giderek bu ameliyatların artacağını, teknolojisininde aynı hızla ileryeceğini belirtti. Ünal, biyonik göz ameliyatı ile tavukkarası hastalarının artık ışığı farkedebilecek olmasının muhteşem bir duygu olduğunu sözlerine ekledi.

Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde Serkan Çeçen’in operasyonunu gerçekleştirilecek ekipte; Op. Dr. Fevzi Akkan, Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, Hemşire Murat Saraç, Hemşire Sibel Kılıçarslan, Porter Sedat Yorulmaz, Anestezi Doktoru Ayla Topak, Anestezi Doktoru Nevşin Arda, Antestezi Teknikeri Merve Şahin, Ameliyathane Sorumlusu Nurdan Demirkol, Anestezi Teknikeri Şule Öztürk ve Sistem Rehabilitasyon Teknikeri Emrah Çalışkan, Hemşire Dilek Asyalı yer alacak.

📆 18 Ocak 2016 Pazartesi 13:27   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR