Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 2015 Dünya Raporu açıklandı. Raporla ilgili açıklama yapan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, madde bağımlılığı ile mücadelede önleme, eğitim, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal reentegrasyonun özgürlüğü kısıtlayan hapis cezalarına alternatif olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
Önleme, eğitim, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal reentegrasyon, özgürlüğü kısıtlayan hapis cezalarına alternatif olarak görülmelidir.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 2015 Dünya Raporu’nu Viyana’da açıkladı. Rapor ile ilgili olarak kurulun önceki başkanlarından ve Nisan 2016’da New York’ta yapılacak seçimlere Dışişleri Bakanlığı tarafından yeniden aday gösterilen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi;
“Uyuşturucu ile mücadele ne asker ve polisle yürütülecek bir savaş, ne de uyuşturucuların suç olmaktan çıkartılarak kullanımının serbestleşmesi olarak görülmeli. Sözleşmelerin uygulanmasında mücadelenin merkezine bireylerin refah ve sağlığı konulmalı. Her ülke sözleşmeleri uygulama biçiminde özgürdür.
Ancak uyuşturucu bağlantılı suçlarda cezaların orantılı olmasını gözetmesi, kullanmak üzere birkaç gram esrarı üzerinde bulunduranla, satmak üzere birkaç kilo eroinle yakalanana aynı ceza verilmemelidir. Bağımlılarla ilgili olarak önleme, eğitim, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal reentegrasyon, özgürlüğü kısıtlayan hapis cezalarına alternatif olarak görülmelidir.
Rapor, Türkiye’de ele geçen 775 kilo sentetik kannabinoid gerçeğinden hareketle, uluslararası denetim altında olmayan yeni psikoaktif maddelerle mücadeleyi mümkün kılabilmek üzere 2014 ve 2015 yılında gerçekleştirdiği başarılı yasal değişikliklerin altını çiziyor.”
Bir yanıt yazın