Sağlıklı Kentler Birliği tarafından küresel ısınmayla mücadele kapsamında yapılan “Kentsel Karbon Ayak İzi Envanterlerinin Hazırlanması” Eğitim Programı, Pendik Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İki gün boyunca sürecek eğitime 8’i Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 30 belediye katıldı. Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe rehberliğinde yerel yönetimlerde karbon ayak izi envanterinin önemi ve hazırlanması konularında ilgili bilgi ve deneyimler paylaşılırken program kapsamında envanter çalışmasını tamamlayan belediyelere sertifikaları verildi.
Karbon salınımıyla ilgili politikaları geliştirmek yerel yönetimler olmadan olmaz
Programın açılışında konuşan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, dünyanın pek çok yerinde nüfusun çok önemli bir kısmının şehirlerde yaşadığını ve havaya salınan bütün gazların da buradan çıktığını belirterek “Karbon salınımıyla ilgili politikaları geliştirmek, hayata geçirmek ve etkin hale getirmek yerel yönetimler olmadan olmaz. Bu anlamda Sağlıklı Kentler Birliğine bağlı 60’a yakın üyenin önemli bir kısmı karbon ayak iziyle ilgili envanter çalışmalarını yapmıştır.
Yenilenebilir enerji üretiminde önemli çalışmalar yapılıyor
Bugün konforu sağlamak adına insanoğlunun her şeyi teknolojiyi had safhada kullanarak yapacak hale geldiğine vurgu yapan Başkan Şahin, bu kadar enerji tüketiminin bir maliyeti varsa bununla ilgili çalışmaların gerekliliğinin aşikâr olduğunu söyledi. Enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların tercih edilmesi ve karbon salınımını azaltıcı faaliyetlerin ortaya konmasının ulusal politikalar açısından çok anlamlı olduğu söyleyerek “Ülkemizde yenilenebilir enerji üretiminde önemli çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda çok ciddi seviyeye ulaştık.” dedi.
Ne kadar tükettiğimizi biliyorsak tüketimimizi kontrol edebiliriz
Etkili bir tüketim politikasının hazırlanmasının önemine dikkat çeken Başkan Şahin: “Ne kadar tükettiğimizi biliyorsak tüketimimizi kontrol edebiliriz. Bu anlamda kendi durumumuzdan haberdarsak bunu koruyabiliriz. Bugün ki programın temel amacı, var olan durumumuzu ortaya çıkaracak envanter çalışmalarıdır. Karbon ayak izi kavramı özellikle fosil bazlı yakıtların tüketimiyle oluşan kimyasalların tespiti, tüketiminin ölçülmesi, ölçtükten sonra da bunu azaltıcı ya da kontrollü bir şekilde yükselmesini sağlayıcı politikalar geliştirmektir.” dedi.
“Önce belediyelerden başlayacağız”
Karbon salınımını azaltmak için belediyelerden başlanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Şahin: “Önce belediyelerden başlayacağız. Belediyeler olarak kaynaklarımızı değerlendirirken yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik politikaları desteklemeli, tüketimlerimizi kontrol etmeli ve azaltmalıyız. Bakıyorum, belediyelerimizin ekonomik durumları iyi, araç durumları iyi. Bizim yakıt tüketimlerine yıllık bakıyorum hiç fena değil. Önce buradan başlamak lazım. Mutlaka konforlu araçlar yerine yakıt tüketimi daha kontrollü araçları tercih etmemiz lazım. Belediyeler olarak iğneyi kendimize batırmamız lazım. Kentlerdeki enerji tasarrufuyla ilgili bilinci yükseltmeli, etkili tedbirleri almamız gerekiyor. İnanıyorum ki yerel yönetimler bu işin içerisinde daha aktif olursa çok başarılı sonuçlar alacağız.” diye konuştu.
Sanayi kentte kalmalı; ama çevreci olmalı
Birlik olarak çevreci sanayi tesislerine teşvik konusunda çalışmaların devam edeceğini dile getiren Başkan Şahin, Pendik’te çok sayıda sanayinin olduğunun altını çizdi. Politikalarının sanayilerin tamamen şehirden çıkmasının olmadığını söyleyen Başkan Şahin: “Pendik’teki sanayi, yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu anlamda istihdam politikalarını kent içerisinde çözecek bir yaklaşımı benimsiyoruz. Sanayi kentte kalmalı; ama çevreci olmalı. Bugün teknoloji bu imkanı veriyor. Çevreye hiç zarar vermeden sanayiyi kent içerisinde tutmak, etkili bir şekilde sürdürmek, istihdamla şehri bir arada tutacak politikaları geliştirmek ve ayakta tutmak mümkün.” dedi.
Bir yanıt yazın