Dünyanın ikinci büyük bakımevi olan Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi, 4 Nisan Dünya Sahipsiz Hayvanlar Günü’nde hizmete açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nin açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile hayvan severler ve vatandaşlar katıldı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, açılış töreninde yaptığı konuşmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a teşekkür etti. Dünyaya örnek bir bakımevinin hizmete hazırlandığını belirten Başkan Yazıcı, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Mevlüt Uysal’a bu güzel bakımevini ilçemize kazandırdığı için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Belediye başkanlarına potansiyel suçlu, “Belediye Başkanı eşittir potansiyel hayvan karşıtı” bir görüş gibi bakılıyor. Halbuki bizim ecdadımız Belediye Başkanlığı için ‘Şehri Emin’ demiştir. Bir şehrin emaneti sadece insan ve şehrin fiziksel çevresi ve doğası değildir. Biz nefes alan her şeyin bize emanet edildiği şuuru ile Belediye Başkanlığı yapmaya çalışıyoruz. Hayvanlarımızın da bize emanet olduğunu bilerek elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnsanlar ile hayvanların yaşam alanlarının insanlarla çakıştığı noktalarda en ideal adaptasyonu sağlayacak bir ortam hazırlama gayretini sürdürüyoruz” dedi.
Tesis, 4 Nisan Dünya Sahipsiz Hayvanlar Günü’nde Hizmete Açıldı
Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nin açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 4 Nisan Dünya Sahipsiz Hayvanlar Günü’nde bu tesisi açtıklarına dikkat çekerek, “Bizim geçmişimizde sahipsiz hayvanlarla dostluğumuz dünyaya örnekti. Geçmişimiz böyle olsa da bugün bu konuda dünyadan geride kaldığımız da bir gerçek. Köylerimizdeki insanlarımızı için hayvanların değeri belki kendisi kadar önemlidir. Köylülerimiz hayvanları canı pahasına korur. Köyde yaşayan bir insan için bir köpeğin anlamı kendisinin en yakın dostu ve koruyucusudur” dedi.
Geçmişte ecdadımızın hayvanlar adına vakıf kurduğunu, bakımını yaptığını ve kanunlar yayınladığını belirten Başkan Mevlüt Uysal, şehirleşmenin eski hassasiyetleri unutturduğunu söyledi. Hayvan severlerin haklı tepkileriyle hayvanların korunması gerektiği fikrinin yeniden gündemimize girdiğini, bugün bu hassasiyetin oluşmuş olduğunu ifade eden Mevlüt Uysal, “Eksiklikler elbette var. Pet shopların sadece ticaretine bakıyor olması önemli bir problem. Pet shop sahibi sadece parayı alıp gerini düşünmezse, o hayvanın akıbeti 2 gün sonra sokağa salınmak, belki bir arabanın altında ezilmek oluyor” diye konuştu.
Belediyeler olarak hayvanlara yönelik daha yapmaları gereken şeyler olduğunu dile getiren Başkan Uysal, yazlığa giden vatandaşların evcil hayvanını bırakacağı yerlerin yeni yeni yapıldığına dikkat çekti.
Dünyanın En Büyük Hayvan Bakımevi de İBB’nin
Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nin dünyanın ikinci en büyük geçici hayvan misafirhanesi olduğuna dikkat çeken Mevlüt Uysal, İBB’ye ait Kısırkaya Hayvan Bakımevi’nin de dünyanın en büyük ve en modern bakımevi olduğunu söyledi.
202 dönümde yapılan Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi’ne bir hayvan geldiğinde yaralıysa tedavisinin, kırıkları varsa platin takmaya kadar ameliyatların yapıldığını, hatta diş tedavilerinin bile yapılabildiğini anlatan Uysal, bu hayvanların daha sonra çip takılarak alındığı yere bırakıldığını anlattı.
Bakımevine gelen vatandaşların hayvanlara yönelik dostluğunun arttırılmasına yönelik faaliyetler ile istenilen sahipsiz hayvanların sahiplenme çalışmalarının da yapıldığını aktaran Uysal, “Ayrıca, bir hayvan sahibi olmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ve evcil hayvan bakımıyla ilgili bilgiler de veriliyor. Hayvanı tekrar bırakmak istedikleri zaman buraya bırakabilecekleri de bir ortam var. Avrupa’da şu anda böyle bir tesis yok. Avrupa’nın en iyisiyiz. Bu tesislerle, geçmişimizde olduğu gibi hayvan hakları denildiğinde örnek gösterilecek gelebiliriz” diye konuştu.
“Bu noktada kat etmemiz gereken önemli mesafeler olduğunu da düşünüyorum. Bu mesafeyi alırken birbirimizi suçlamak yerine birbirimizle omuz omuza verip destek vererek bu meseleyi aşabileceğimizi düşünüyorum” ifadesini kullanan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü;
Uysal: Yardıma İhtiyacı Olan Hayvanlar İçin 153’ü Arayın
“Gün geliyor, havyan severleri idareciler veya hayvanlardan korkanlar anlamıyor. Neticede olan hayvanlara oluyor. İstiyoruz ki bir hayvan görüldüğü zaman kimse düşmanlık etmesin. Yardıma ihtiyacı varsa 153’ü arasınlar ve belediyemiz gereğini yapsın. Bizim 29 tane ambulans diyebileceğimiz hayvan nakil aracımız ve daha hızlı hareket için motosikletlerimiz var. Vatandaşlarımız yaralıyla haber versin. İstanbul’da sokakta bir hayvan bakıma muhtaçsa bizim ekiplerimiz gelsin alsın. Vatandaşlarımızın evinde hayvanı varsa hayvan hastanemize ve bakım evlerimize uğrasınlar. Hayvan fobisi olan vatandaşlarımız da burada daha kontrollü bir şekilde hayvanlarla dostluk kurabilsin istiyoruz.”
İBB olarak, ilçe belediyelerinden yaptıkları protokol çerçevesinde ilçe sınırları içindeki hayvanların takibinin yapılmasını beklediklerini belirten Uysal, “Bundan 5-10 sene içerisinde hayvan hakları problemi olmayan bir şekilde yaşayacağımızı düşünüyorum. Bunu hepimizin ortak problemi olarak görürsek, inanıyorum ki biz de evcil hayvanlarımız da mutlu olsun. Bu tesis İstanbul’a hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Başkan Mevlüt Uysal ve beraberindekiler, daha sonra kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Uysal, basın mensuplarıyla birlikte tesisi gezerek, tedavi ve ameliyat ünitelerinde veteriner hekimlerden bilgi aldı.
Tepeören Geçici Hayvan Bakımevi
İstanbul büyükşehir Belediyesi’nin 5 adet sahipsiz hayvan bakım evinden biri olan Tepeören tesisi, sahipsiz hayvan bakım evi ve bahçeli yaşam alanı dünyanın en büyük ikinci hayvan bakımevi ve bahçeli yaşam alanı tesisi. 202 bin metrekarelik alan üzerine kurulu tesis, 1.240 hayvan kapasiteli. Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nde 22’si veteriner hekim olmak üzere 108 personel ile 7/24 hizmet vermeye başladı. Bakımevinde; 350 adet kedi evi, 2 adet tedavi binası, 8 adet 20’li kompozit köpek barınağı, 2 adet tedavi karantina binası, 1 adet mama deposu, köpek gezdirme alanları yer alıyor. Bakımevinde kedi, köpek ve çiftlik hayvanlarına hizmet veriliyor. Yabani hayvanların tedavileri gerçekleştiriliyor.
Tepeören’de; laboratuvar, kısırlaştırma operasyon üniteleri, sterilizasyon ünitesi, dentivet (diş sağlığı ünitesi), duşpet (köpek yıkama ünitesi), osteosentez ünitesi (kemik bütünlüğünü sağlamak için yapılan ameliyat), röntgen ve ultrason cihazları yer almaktadır. Tepeören’de, günde 450 hayvan açık alanda beslenebilmektedir. Bunların yanında bakımevinde 80 kişilik konferans salonu, eğitim binası, kafeterya, engelliler için sesli yönlendirme, anı duvarı, otopark, yürüyüş yolu ve peyzaj alanları da yer alıyor.
Bir yanıt yazın