Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, federasyonun girişimleri ile gerek Karayolları Trafik Kanunu’na gerekse Karayolu Taşıma Kanunu’na muhalefeten kesilen idari para cezalarının yeniden yapılandırıldığını söyledi. Apaydın, değişiklikle geciken trafik cezalarının borçların üç eşit taksitte ödenmesi kolaylığı getirilirken, belgelerin yenilenme ve zayiinde ödenen ücretlerin düştüğünü kaydetti.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Karayolları Trafik Kanunu’na gerekse Karayolu Taşıma Kanunu’nda değişiklikler yapıldığını belirten Apaydın, “2918 sayılı Trafik Kanunu ve 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu’na göre 31 Aralık 2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi geçmemiş bulunan veya dava açılmış ya da dava açma süresi geçmemiş olan idari para cezaları yapılandırılıyor.” dedi.
Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların 2013 Ekim ayı sonuna kadar ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerektiğini kaydeden Apaydın, “Vatandaşların başvuru yapması halinde söz konusu cezalar 6111 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılacaktır. Şu kadar ki, 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutar 1,05 katsayısı ile çarpılacak ve Kanun hükümlerine göre ödenecek tutar bulunacaktır. Bulunan tutarın tamamı Kasım 2013, Ocak 2014 ve Mart 2014 aylarında üç eşit taksitte ödenecektir. Bu hüküm, fıkra kapsamına giren ve aslı ödenmiş idari para cezalarının fer’ileri hakkında da uygulanacaktır.” şeklinde bilgi verdi.
BELGELERİN YENİLENME VE ZAYİİNDE ÜCRET DÜŞTÜ
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre zayi olan ve yenilenecek yetki belgeleri ve taşıt kartlarından alınan yüzde 15 oranındaki ücretin de yüzde 5’e düşürüldüğünü ifade eden Apaydın, “Kanun ilk çıktığında yetki belgesinin yenilenmesinde ve zayiinde belge ücretinin yüzde 50’si oranında alınan ücret esnafın ödeyemeyeceği düzeydeydi. Daha sonra yüzde 15 oranına çekildi, şimdi de Meclis Genel Kurulu’nda yeni kabul edilen şekliyle 31.12.2022 tarihine kadar ücretin yüzde 5’i olarak uygulanacak. Unvan değişikliği, adres değişikliği ve benzeri nedenlerle süresi bitmeden yenilenen belgelerden ücret alınmaması ise aynen devam etmektedir.” dedi.
Bir yanıt yazın