Yeni nesil çocuklar, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor. Bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Son dönemde akademik eğitimleri bile dijital olarak ilerliyor.
Oyunlarla bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda çok fazla zaman geçiriyor. Çocukların %65‘e yakını günde 2, %33‘e yakını 3 saatten fazla dijital cihaz kullanıyor.
Dijital ekranlarda fazla zaman geçiren çocuklarda miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi göz rahatsızlıkları ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklar çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Uzun süreli dijital cihaz kullanımı özellikle çocuklarda miyopinin artışını da hızlandırabiliyor.
Çocuklarda Miyopi Daha Hızlı İlerleyebiliyor
‘Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen süre arttıkça dijital ekran kullanımına bağlı gelişen semptomlar da artmaya başladı’, diyen Seiko Optik Türkiye Göz sağlığı Danışmanı Opr. Dr. Özgür Gözpınar, ‘göz bozukluklarının görülme sıklığı yaş, genetik yatkınlık vs. gibi sebeplerle artabilir. Ancak çocuklarda özellikle son yıllarda yoğun dijital cihaz kullanımına bağlı olarak çeşitli göz rahatsızlıkları oluşmaya başladı. Çift görme, bulanıklık, kaşıntı, baş ve göz ağrısı gibi dijital etkilerden doğan semptomlarda artış söz konusu’ diyor
Bir yanıt yazın