MENÜ ☰
ARTDUŞ
Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Maltepe, Manşet, Toplum » Maltepe Belediyesi’nden “Çocuk Haklı” kampanyası
Maltepe Belediyesi’nden “Çocuk Haklı” kampanyası

Maltepe Belediyesi, Raoul Wallenberg Enstitüsü (RWI) işbirliği ile bir hafta boyunca devam edecek kampanya kapsamında, “Çocuk Haklı” başlığı altında 7-12 yaş grubu çocukların katılımı ile online bir atölye programı gerçekleştirdi. İnformel Eğitim-çocukistanbul’un yürütücülüğünde Pedagog Sibel Çetingöz’ün moderatörlüğündeki online atölye kapsamında, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Savaş Eroğlu da çocuklara destek verdi. Atölyede çocuklar, 1.5 saat süre ile kendi hakları ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Yöneltilen sorulara çocukların verdiği cevaplar Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle örtüştüğü tespit edilen çalıştayda çocukların yoğun biçimde ifade ettikleri kavramlar ise “Eğitim, besleyici gıdalar, temiz su, güvenli bir ev, oyun oynama, dinlenme, düşüncelerini ifade etme, yetişkinler tarafından dinlenme ve duyulma, hastane, doktor, ilaç,  arkadaşlara sahip olma, bilgisayar, internet”  konularında oldu.

EĞİTİMDE EŞİTLİK TALEBİ

Çalıştayda Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan bazı maddeler ayrıntılı biçimde ele alınırken, çocuklar da bu maddeleri kendi yaşamları ile ilişkilendirerek kendi deneyimlerini, görüşlerini, bakış açılarını paylaştı. Bu konuda çocukların güçlü biçimde dile getirdikleri en önemli hak ise,  “eğitim hakkı” ve pandeminin bu konuda yarattığı eşitsizlik oldu. Uzaktan eğitimin gerektirdiği bilgisayar ve internetin temel bir ihtiyaç haline dönüştüğünü ve çocukların bir kısmının bundan yararlanamadığı bunun da eşitsizliğe yol açtığı vurgulandı. Çocuklar bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için devletin ihtiyacı olan çocuklara yardım etmesi gerektiğini belirtti.

Çocuklar “oyun ve dinlenme” hakları konusunda yine somut ve gerçekçi gözlem ve deneyimlerini paylaştı. Eğitimin çok yoğun olması nedeni ile ihtiyaç duydukları kadar dinlenme ve oyun oynama fırsatı bulamadıklarını dile getiren çocuklar, çalışmak zorunda kalan çocukların ise bu hakka hiçbir zaman sahip olamadıklarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde kendileri için dışarıya çıkma, oyun oynama haklarının kısıtlandığını, sağlık koşulları nedeniyle bunun gerekli olduğunu ancak normal zamanlarda tüm çocuklar için bu haklarının çok değerli olduğunu vurguladılar.

Dünyanın herhangi bir yerindeki yaşıtlarına çocuk haklarından hangilerini hediye etmek isteyecekleri soruldu. Çocukların bazı haklar üzerinde yoğunlaştıkları ama tüm temel haklara yer verme çabası ve  yaklaşımı içinde oldukları gözlendi.

Çocukların hediye etmek istedikleri Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki maddelerin önceliği ise şöyle sıralandı:

–         Oyun oynama, dinlenme, kültür ve sanat faaliyetlerine katılma hakkı (Madde 31)

–         İyi bir eğitim alma, ilköğretimden ücretsiz yararlanma hakkı ( Madde 29)

–         Yiyecek, giyecek, ev gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı (Madde 27)

–         Sağlık hizmetlerinden yararlanma, temiz su, besleyici gıda, temiz çevre hakkı (Madde 24)

–         Şiddetten, istismardan korunma hakkı (Madde 19)

–         Görüşlerini özgürce paylaşma, düşüncelerini özgürce ifade etme hakkı (Madde 12)

–         Çalıştırılmaktan, sömürülmekten korunma hakkı ( Madde 32) 

Galeri
📆 13 Aralık 2020 Pazar 13:12   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR