Skolyoz hastalığıyla (Omurga Eğriliği) ilgili sosyal medya üzerinden sunum yapan Doç. Dr. Yahya Güvenç, fazla bilgisayar ve telefon kullanımının çocuklarda skolyoz hastalığını artırdığını söyledi.
Pendik Belediyesinin sosyal medya üzerinden düzenlediği sağlık seminerleri devam ediyor. Son olarak Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Yahya Güvenç, Skolyoz Hastalığıyla (Omurga Eğriliği) ilgili seminer verdi.
Hastalığın sebebi, teşhisi ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Yahya Güvenç yaşadığımız dijital çağın çocuklarda skolyoz hastalığını artırdığını söyledi.
Çocuklarda pc ve telefon kullanımı skolyozu artırdı
Son yıllarda çocuklarda daha fazla bilgisayar ve telefon kullanımının arttığını buna karşın sportif faaliyetlerin de azaldığını belirten Doç. Dr. Yahya Güvenç: “Çocukların daha fazla pc ve telefon başında durmaları omuz eğriliklerini, sırt kamburluklarını artırdı.
Sportif faaliyetlere daha az zaman ayırmaları da kas gelişimlerini olumsuz etkiledi. Bu durum tüm dünyada böyle. Dijital çağ çocuklarda skolyozu artırdı.” dedi.
Skolyoz her yaşta görülen bir hastalık
Omurga eğriliği olarak da bilinen skolyozun çocukların yanı sıra her yaşta görülebileceğini ifade eden Doç. Dr. Yahya Güvenç: “Çocukluk çağında başlayıp ileri yaşlarda da artabiliyor. Doğuştan da olabiliyor. Daha sonraları kas erimesiyle de ortaya çıkabiliyor. Yani her yaşta gelişebilen bir hastalık. ” dedi.
Omurgada eğrilik ileriyse cerrahi olarak müdahele ediliyor
Sunumunda tedavi konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Yahya Güvenç: “Tedavide eğriliğin açısına, hastanın yaşına bakarız. Sonrasında tedaviyi şekillendiririz. 40 dereceye kadar olan omurga eğriliklerini genelde ameliyat etmiyoruz. Gözlem yöntemiyle kas egzersizi veriyoruz. Eğrilik 20 derecenin üzerindeyse çocuklara korse tedavisi uyguluyoruz. 40 ve 50 derecenin üstünde ise cerrahi operasyon yapıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.
“Ağırlık çalışmak skolyoz yapmaz”
Skolyozla ilgili yanlış bilinenleri de anlatan Doç. Dr. Yahya Güvenç, sanıldığının aksine ağırlık çalışmanın ya da ağır bir yük kaldırmanın skolyoza neden olmadığını ifade ederek net bir şekilde “Ağırlık çalışmak skolyoz yapmaz.” dedi.
Bir yanıt yazın