MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ocak 2025
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Sağlık, Toplum » Dünya Yeşilay Federasyonu kuruluyor
Dünya Yeşilay Federasyonu kuruluyor

Yeşilay uluslararası alandaki faaliyetlerini bir üst aşamaya taşıyarak, küresel bir STK olmak için adım attı. Şu ana kadar 21 ülkede teşkilatlanmaya giden Yeşilay, 2015 yılında Dünya Yeşilay Federasyonu’nu İstanbul’da kuracağını açıkladı.

 

 

Bir asırdır Türkiye’de bağımlılıkla mücadelesini sürdüren Yeşilay Cemiyeti, uluslararası alanda teşkilatlanmalarını federasyon düzeyine taşıyor. 2013 yılında başlatılan çalışmayla Malezya, Sırbistan, Lübnan, Arnavutluk, Filistin, Bangladeş, Tanzanya gibi 21 ülkede Yeşilay kuruluşu başlatan Yeşilay Türkiye, 2015 yılında Dünya Yeşilay Federasyonu’nu kurma kararı aldı.

 

 

Yeşilay’ın Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Dünya İslami Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA) gibi devletlerarası teşkilatlarla olan işbirliği ve çalışmaları da uluslararası teşkilatlanmasına önemli bir destek sağlıyor.

 

 

Kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2020’ye yaklaşırken, ulusal ve uluslararası projelere hız kesmeden devam edeceklerinin sinyalini veren Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Yeşilay, Türkiye’nin bağımlılıklarla etkin mücadele eden bir marka kuruluşudur. Bu markayı tüm dünyaya ihraç etmek istiyoruz. Bağımlılığın önlenmesi için Batıdan-Doğuya tüm ülkeler için model teşkil ediyoruz. Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin başarıları, tüm üye ülkelere ilham kaynağı ve güzel örnek oluyor” dedi.

 

 

Yeşilay’ın uluslararası alanda teşkilatlandığı ülkeler ise şöyle sıralanıyor; Bosna Hersek, Filistin, Karadağ, Malezya, Tayland, Lübnan, Demokratik Kongo, Kıbrıs, Arnavutluk, Kenya, Kosova, Senegal, Mali, Fildişi Sahilleri, Bangladeş, Uganda, Nijerya, Yemen, Tanzanya, Sırbistan ve Çin-Sincan Uygur Özerk Bölgesi. Yeşilay’ın kuruluş çalışmasının başlatıldığı ülkelerde son yıllardaki madde kullanım oranlarındaki artış dikkat çekiyor.
Filistin’de işgale bağlı nedenlerle artış olduğu gözlenen madde bağımlılığı Gazze ve Batı Şeria’da son yıllarda ciddi bir toplumsal sorun haline geldi. Filistinliler yaşadıkları bu sorunun kaynağı olarak işgali görüyorlar. Filistinliler işgal güçlerinin kasıtlı olarak Filistin topraklarına uyuşturucu maddeleri soktuğu inancında. Ortadoğu’da bağımlılık yapıcı madde sorunun yaygın olduğu diğer bir ülke ise Yemen. Yemen’de erkeklerin %75’i ve kadınların %45’i kat kullanıyor. Körfez ülkelerine doğru yoğunlaşan uyuşturucu trafiği ülkedeki uyuşturucu kullanımını da her geçen gün arttırırken ekonomik ve siyasi yönden de ülkeyi istikrarsızlaştırıyor.

 
Yeşilay kuruluşu yapılan diğer bir ülke Bosna Hersek’te ise savaş sonrası toplumlara özgü travmatik özellikler ve buna bağlı yüksek oranlarda alkol ve uyuşturucu kullanımı dikkat çekiyor. Kuruluşun gerçekleştiği Lübnan ise alkol kullanımında İslam Ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkede aynı zamanda ciddi boyutlarda nargile salgını mevcut.

 

 

📆 28 Ocak 2015 Çarşamba 12:09   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR