Ünlü yazar ve akademisyen Emre Kongar, Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen ve 1 ay boyunca çeşitli etkinliklerle sürecek Cumhuriyet Festivali’nin ikinci gününde gerçekleştirilen söyleşide, Maltepelilerle buluştu. Kongar, “Atatürk’ün yaptığı hem savaş, hem de siyaset olarak insanlık tarihinin genel birikimine ve gelişimine uygundu. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimleri, insanlığını birikimine uygundu ama mucizeydi. Neden mucizeydi? Anadolu’ya, Anadolu insanına ve Osmanlı’ya tersti. İşte Atatürk, bu koşullarda başarılı olarak Cumhuriyet’i kurdu ve o Cumhuriyet halen yaşıyor” dedi.
Maltepe Belediyesi tarafindan düzenlenen ve 1 ay boyunca çeşitli etkinliklerle sürecek “Cumhuriyet Benim” festivalinin ikinci gününde ünlü yazar ve akademisyen Emre Kongar ağırlandı. Tek tek katılımcılarla ilgilenen ve fotoğraf çektiren Kongar, senaristliğini Turgut Özakman’ın, yönetmenliğini Ziya Öztan’ın yaptığı ve başrollerini Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Hülya Aksular, Dolunay Soysert ve Macide Tanır’ın paylaştığı 1998 TRT yapımı “Cumhuriyet” dizisinin ilk bölümünün gösteriminin ardından, halkla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
“CUMHURİYET ÇİFTE MUCİZEDİR”
Soru-cevap şeklinde geçen söyleşide Kongar, Cumhuriyet’in iki ayağının olduğunu belirterek şunları söyledi: “Cumhuriyet’e giden yolda hem askeri, hem de siyasi yönden başarı kazanılmıştır. Hani diyorlar ya yedi düvele karşı savaşmadınız, sadece Yunanlılara karşı savaştınız. Bazı gerçekleri bilelim. O yıllarda Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, İngilizler, İtalyanlar, Yunanlılar, Fransızlar, Ermeniler ve içerideki düşmanlar olmak üzere birçok millet ve kesimle savaştı. Aslında Cumhuriyet bir mucize. Cumhuriyet dizisinde gerçekleşen mucizenin ilk bölümü anlatılmış. Size bazı bilgiler vereyim o dönemle ilgili. Örneğin nüfus 11 milyon, bu nüfusun yüzde 10’u okuma-yazma biliyor. Onların da yarısı Rum, Ermeni ve Yahudi. Geri kalan yarısı ancak adını, soyadını yazabiliyor. Bu nüfusundan yarısından çoğu hasta. Verem, trahom ve sıtma. Sosyolojik olarak yapı da toprak ağalığı. Eşraf, ayan ve köylü. Yani din-tarım toplumunun kalıntıları var, kendisi bile yok. Çünkü toprak ağalarında para yok. Din-tarım toplumundan endüstri toplumuna geçişin 200 yıl sürdüğünü düşünürsek, bu Türkiye’de 15-20 yılda gerçekleştirildi. Bu, büyük bir mucizedir.”
KİTAPLARINI İMZALADI
Atatürk’ün askeri ve siyasi zaferini neye bağladıklarını halka soran Kongar, “Atatürk’ün yaptığı hem savaş, hem de siyaset olarak insanlık tarihinin genel birikimine ve gelişimine uygundu. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimleri, insanlığını birikimine uygundu ama mucizeydi. Neden mucizeydi? Anadolu’ya, Anadolu insanına ve Osmanlı’ya tersti. Osmanlı neden çöktü? İnsanlığın birikimini yakalayamadığı, endüstri devrimini yakalayamadığı için çöktü. İşte Atatürk, bu koşullarda başarılı olarak Cumhuriyet’i kurdu ve o Cumhuriyet halen yaşıyor” dedi. Kongar, söyleşi sonrası, “Demokrasi İçin Manifesto Diren!” ve “Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk” kitaplarını imzaladı. Kongar’a Maltepeli kadınlarca yapılan bir tabak da, Belediye Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül tarafından takdim edildi.
Bir yanıt yazın