MENÜ ☰
ARTDUŞ
Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet, Toplum » EYT ne oldu ?
EYT ne oldu ?

EYT ne oldu, süreç nasıl ilerliyor? EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, şartları açıklandı mı? İşte son güncel durum…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili araştırmalar hız kesmiyor. Yılın sonuna doğru yaklaşırken EYT son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Emekli olabilmek için prim gününü dolduran fakat yaş şartını bekleyen vatandaşlar, EYT şartlarında son durum nedir? sorusuna cevap arıyor. Peki EYT ile ilgili bugüne kadar hangi açıklamalar yapıldı? İşte emeklilikte yaşa takılanların yaş şartı, prim günü hakkında bilgiler…

EYT yasası yaklaşık 4 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Aralık ayına girilmesiyle beraber emeklilik bekleyen yaşa yaşa takılanlar için sıcak haber akışı arttı. Son dönemin en merak edilen konusu ‘EYT yaş sınırı, şartı ne olacak’ sorusu olurken 2 tarih öne çıktı.

PRİM GÜNÜ VE SİGORALILIK SÜRESİ TAMAM 1,7 MİLYON EYT’Lİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü EYT çalışması 2022 yılının ikinci yarısında hızlandı. Haziran ayı itibarıyla EYT düzenlemesine tabi olacak 8 Eylül 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamış 1,5 milyon kişinin olduğu ifade edilirken, bu rakamın Ocak 2023’te 1,7-1,8 milyon kişiye yükselmesi bekleniyor.

EYT eksik prim nasıl tamamlanır?

Sigortasız olduğundan ya da sigortası geç yapıldığı için veya eksik yatırıldığından dolayı kişinin primi yetersiz kalabiliyor. Bu durumdaki işçiler, sigortasız çalıştıkları sürelerini, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde önce arabulucuya gidip sonuç alamazsa açacakları ‘hizmet tespit davası’ ile tespit ettirebilir.

Bu yolla kayıp günlerin geri kazanılabilmesi için şahit ve belgenizin olması önemli. 8 Eylül 1999’dan önce başladığınız bir işte son 5 yıl içinde işten ayrıldıysanız ve sigorta girişiniz de 8 Eylül 1999’dan önceki döneme rastlıyorsa yapacağınız başvuru emeklilik yaşınızı öne çekeceği gibi EYT düzenlemesinden yararlanma imkanınız oluşacaktır.

Aynı işyerinde çalışıyor olsanız da işten ayrılmadan hizmet tespit davası açma hakkınız var. Eğer, 1999’dan önce işveren sigorta bildirgesi, sigortalı hesap fişi gibi belgeleri SGK’ya bildirmiş ancak prim hizmet belgesi göndermemişse bu durumda 5 yıllık zamanaşımı süresi işlemez. Bu kapsamdaki kişiler istedikleri zaman yargı yoluyla sigorta başlangıcını geri çektirebilir.

📆 11 Aralık 2022 Pazar 19:16   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR