EUROCARE (Avrupa Alkol Politikaları Birliği), FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) Başkanı Jean Todt’a mektup göndererek Formula 1’deki alkol sponsorluklarından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Mektupta, “Formula 1’deki alkol sponsorlukları, birçok resmi kurum ile çelişiyor gibi görünüyor. Bu sponsorluklar AB direktiflerine uymuyor” denildi.
Yeşilay’ın üyesi olduğu Avrupa Alkol Politikaları Birliği (EUROCARE), Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Başkanı Jean Todt’u Formula 1 yarışlarında yapılan alkol reklamları konusunda bir mektupla uyardı. EUROCARE adına mektubu kaleme alan Genel Sekreter Mariann Skar, mektubunda, 9 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşen Brezilya GrandPrix boyunca Avrupa’daki birçok televizyon kanalında geniş bir şekilde alkol reklamlarının yayınına şahit olduklarını dile getirdi.
Genel Sekreter Mariann Skar, “2014 yılı Formula 1’in alkol markalarıyla sponsorluğu açısında büyük bir sezondu. Alkol üreticilerinden Smirnoff’la, Mclaren takımının Johnny Walker’la, Williams’ın Martini’yle ve bir diğer büyük alkol markasının Force India takımıyla sponsorluk anlaşması imzaladı. Bununla beraber çok olağan görülen Formula 1’in yaptığı bu sponsorluklar, pek çok insanı rahatsız etmektedir” dedi.
Yasal tüzüklerle ters düşüyor
Bu tür sponsorlukların konvansiyonel reklamlardan farklı olarak dolaylı ve üstü kapalı bir biçimde ikna yöntemleri içerdiğini belirten Skar, mektubunda şu uyarılarda bulundu: “Formula 1’de müsaade edilen bu sponsorluklar, alkolün pazarlanması konusundaki pek çok yasal tüzükle ters düşmektedir. Alkol endüstrisinin Formula 1’le yaptığı sponsorlukların yakışıksızlığı konusunda geniş bir mutabakat bulunmaktadır. EUROCARE, Formula 1’deki alkol sponsorluklarına son verilmesi ricasında bulunuyor, tarafınızdan gelecek acil adımlar bekliyor. Bu konuyu sizlerle masaya yatırmaktan mutluluk duyacağımızı belirtiyoruz.”
“Sporla alkol yan yana getirilmemelidir”
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sporla alkol yan yana getirilmemelidir” dedi. Alkollü içki promosyonlarının çocuk ve gençler üzerindeki olumsuz etkisinin ispatlandığını belirten Karaman, şunları kaydetti: “Alkol, bağımlılık yapma potansiyeli olan psikoaktif bir maddedir ve birçok sağlık sorununa sebep olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı satış, pazarlama ve ulaşılabilirlik noktasında diğer ticari ürünlerden farklı uygulama ve prosedürlere tabi tutulması gerekmektedir. Özellikle spor müsabakaları gibi gençlerin bedensel ve zihinsel gelişimini amaçlayan etkinliklerde onlara bedensel ve zihinsel olarak zarar veren alkol tanıtımının yapılması tam bir tezat oluşturmaktadır.”
Bir yanıt yazın