YTÜ Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde konuşan “Sosyal Medya Savaşları” kitabı yazarı Ümit Sanlav, akıllı telefon kullanan her 10 gençten 9’unun daha yataktan kalkmadan, etkileşimlerini kontrol ettiğini söyledi.
Gençler Sosyal Medya Bağımlılığı Girdabında
Sosyal Medya Bağımlılığı Yaşam Kalitemizi Düşürüyor
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde konuşan YTÜ Basın Danışmanı ve “Sosyal Medya Savaşları” kitabı yazarı Ümit Sanlav, teknolojinin sonsuz ve sınırsız faydalarına rağmen, doğru ve ölçülü kullanılmadığı takdirde, olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti. Zirvenin sosyal medya oturumunda konuşan Sanlav, özellikle gençlerin hızla, yaşam kalitesini düşüren sosyal medya bağımlılığı girdabına düştüğünü ifade etti.
Sözlerine zirvede hologramla yer alıp, ETZ Koordinatörü Işıl Boy ile selfie çektirerek sosyal medyada paylaşan Einstein‘in “Korkarım ki bir gün teknoloji, insani etkileşimin önüne geçecek ve aptal bir nesil olacak” sözünü hatırlatarak başlayan Ümit Sanlav, hayatı sanal ortama taşıyıp, orada yaşamanın olumlu ve olumsuz yönlerine değindi.
Sanlav şunları söyledi:
“İnternetin sunduğu hazır bilgi, düşünmeye engel”
“Sadece Facebook kullanıcılarının dahi günde ortalama 8 saatini sitede geçirdiği internet dünyası, insan beyni ve düşüncesinde bazı değişiklikler oluşturuyor.
Araştırmalara göre hızlı ve hazır bilginin kolaylıkla bulunabildiği bir ortam olan internet, yaratıcılığı ve düşünme kabiliyetini köreltiyor. Artık daha önce öğrenilen bir bilgiyi hatırlamaya çalışmak yerine internetten araştırmayı tercih ediyoruz. Dolayısıyla bunun akıldaki tembelliğe yol açması kaçınılmaz oluyor.
“İnternet kullanıcılarının %61’i bağımlı”
İnternet bağımlılığının %61 oranında seyrettiğini belirten uzmanlar, interneti yoğun kullanan insanların depresif olma olasılığının 2.5 kat arttığını ifade etmekte. İnternetin kullanımının yarattığı stres de dikkat çekilen hususlar arasında yer alıyor.”
Sosyal Medya Bağımlılığı yaşam kalitemizi düşürüyor
“Sosyal Medya Savaşları” yazarı Sanlav, Sosyal Medya bağımlılığını genel hatlarıyla; internet başından ayrılamama, internete girmeyince kendini boşlukta ve huzursuz hissetme, sürekli bir şeyleri kaçırıyormuş hissine kapılma ve günlük yaşamını devam ettirememe durumu olarak özetledi. “Anı yaşamaktansa paylaşma telaşı, yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkilerken, paylaşımlarımızın beğenilmesi arzusu, bencillik, hatta narsizme varan etkiler gösterebilmekte.” diyen Sanlav anketlere göre, Akıllı telefon kullanan her 10 gençten 9’unun daha yataktan kalkmadan, tuvalate bile gitmeden etkileşimlerini kontrol ettiğini söyledi. İşte Ümit Sanlav’a göre en yaygın görülen bağımlılık türleri:
Uyarı bağımlıları:
“Her uyarı geldiğinde, tweet, paylaşım veya yorumda telefonuna bakamadan yapamama ve yaptığı işi bırakıp bunlarla ilgilenme durumu. Kişilerde sosyal medyada olan biteni anı anına takip etme dürtüsü uyandırarak gerçekten odaklanması gereken konudan uzaklaştırıyor.
Kontrol bağımlıları:
İşte çalışırken, trafikte araba kullanırken, yolculuk ederken, yolda yürürken, arkadaş ortamında otururken, kısacası nerede ve ne zaman olursa olsun sosyal medyada paylaşımlarının etkileşimini kontrol etmeden duramayanlar. Aile içinde ya da arkadaş ortamında dahi karşısındakinin yüzüne bakıp sohbet etmek yerine, kafaları önlerinde, sosyal medya ile haşır neşir olma durumu.
Anı yaşamaktansa paylaşma telaşında olanlar
Hayatın ve o anın tadını çıkartmak yerine paylaşmayı tercih ederek, yaşam kalitesini düşürenlerin bulunduğu bir durum.”
Kadınlar Akıllı Telefona Daha Bağımlı
Yapılan anketlerin, kadınların %85′i akıllı telefonlarından e-posta gönderip, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda gezindiklerini ifade eden Sanlav, bu oranın erkeklerde %63 olduğunu kaydederken, İnternet bağımlılığına karşı mücadele başlatıldığını şu cümlelerle söyledi:
İnternet bağımlılığıyla mücadele
“Özellikle gençler arasında artmakta olan internet bağımlılığının önüne geçmek için, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) işbirliğine giderek bir protokol imzaladı.
Çalışma dahilinde özellikle gençler güvenli internet kullanımı ve teknoloji bağımlığı, bilişim teknolojileri, elektronik haberleşme hizmetleri gibi konularda bilinçlendirilecek. Akademisyenler ve uzmanların çalışmaları doğrultusunda ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencilerinin internette karşılaştıkları cinsel istismar, siber zorbalık ve şiddet, sanal kumar gibi durumlar incelenerek bunlara karşı da önlemler alınacak.
İnternet bağımlılığının bir hastalık olduğu konusunda psikiyatrist ve uzmanların hemfikir olmaları, tedavi gerektirdiği sonucunu doğururken, Amerika’da bununla ilgili radikal kararlara imza atıldı. İlk internet bağımlılığı hastanesi Pennsylvania’da hizmete girdi. Burada internet bağımlılarına 10 günlük yataklı tedavi programı uygulanıyor.”
Bir yanıt yazın