Gürer: “Çocuk gelinler toplumsal bir sorundur, takip edilmesi gereklidir”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen çocuk yaşta evlilikler ve akraba evlilikleriyle ilgili sorunu, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer, kırsal kesimde eğitime ulaşamayan çok sayıda kız çocuğunun çocuk yaşta evlendirildiklerinin verilere yansıdığına dikkat çekti.
AKRAKA EVLİLİĞİ VE KÜÇÜK GELİNLER SORUNU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi ve akraba evlilikleriyle ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “Akraba evliliği ve çocuk yaşta evliliğin önlenmesi için, okullarda öğrenci ile velilere, eğitici ve öğretici biçimde eğitim verilmesine yönelik müfredat çalışmaları yapılmakta mıdır?
Akraba evliliği ve çocuk yaşta evliliğin önlenmesi için; uzaktan eğitim, TV yayınları ve genel televizyon programlarında eğitim verilmesi için çalışmalar var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
AKRABA EVLİLİĞİNE FEN DERSİYLE ALINAN ÖNLEM!
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 8. Sınıf Fen Bilimleri Dersi ve 10. Sınıf Biyoloji Dersi Öğretim Programında akraba evliliklerinin genetik sonuçları ve kalıtsal hastalıkların ortaya çıkma olasılığı gibi konulara değinildiğini belirtti.
Bakan Selçuk, “Eğitim Bilişim Ağın’da (EBA) sınıf düzeylerine uygun olarak ilgili derslerde “evlilik, akraba evliliği ve sakıncaları, akraba evliliğine bağlı genetik hastalıklar” konularının işlendiği içeriklere yer verilmektedir” açıklamasında bulundu.
EĞİTİMLE ÖNLENEBİLECEK BİR SORUN
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise akraba evliliklerinin ülkemizde ne yazık ki önlenemediğine vurgu yaptı. Gürer, “Ülke olarak engelleyemediğimiz bir diğer sorun ise çocuk yaşta evliliklerdir. Eğitim, bu gibi evlilik tercihlerinin yaşanmaması için önemli bir güçtür” dedi.
SORUN KATLAYABİLİR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köy okullarının öğrenci azlığı nedeniyle kapanması sonucu taşımalı eğitime geçilmesinin özellikle kız çocuklarının okullu olmasının önünde önemli bir engel olduğuna vurgu yaptı. Gürer, “Aileler kızlarını diğer köy ya da kente göndermekte istekli değiller. Sonuçta aile çocuğunun okuması için köyünü terk edip kente göç etmekte, ya da çocuğunu okula göndermemektedir.
Bu durumda okuldan uzaklaşan kız çocuklarının erken yaşta evlenmesinin de kısmi olarak yolu açılmaktadır. Kentte ise farklı sorunlar çocuk evliliklerine neden olmaktadır.
Burada da eğitimin önemi büyüktür. Kentte özellikle ailenin ekonomik durum ve eğitimi çocuk evliliğine neden olsa da toplumsal baskıda kısmen çocuk evliliğini önleyen bir etkendir. Çocuk evlilikleri önlemenin yolu yasalarla yeni düzenlemelere gidilmesi yanında, aile eğitimi ve erken evliliğe yol açan koşulların daraltılması ile olasıdır.” dedi
Bir yanıt yazın