ENDOMETRİUM KANSERİ MENOPOZ SONRASINDA Kİ KADINLARI TEHDİT EDİYOR!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadın hastalıklarına dikkat çekmek isteyen Prof. Dr. Meral Aban, özellikle jinekolojik kanserler arasında ilk sırada yer alan bir kanser türü olan Endometrium Kanseri hakkında bilgi veriyor.
Menopoz sonrasında sık görülen bir kanser türü olan endometrium kanserine; obezite, uzun süre hormon replasman tedavisi, doğum yapmama veya uzamış menopoz yaşı gibi faktörler davetiye çıkartıyor!
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Meral Aban, 50- 60 yaş arasındaki kadınlarda ve özellikle obezite hastalığı olan kadınlarda daha sık görülen endometrium kanseri hakkında uyarıyor. Aban, endometrium kanserinin hastaların yüzde 90’ından fazlasında anormal vajinal kanama belirtisiyle ortaya çıktığını söylüyor.
“Menopoz öncesindeki kadınlarda düzensiz adet görme, menopoz sonrasındaki kadınlarda ise her tür vajinal kanama anormaldir ve mutlaka patolojik inceleme yapılması gerekir” diyen Aban, ilişki sonrası kanama ve kasık ağrısının kanserin diğer belirtileri olarak görülebileceğine dikkat çekiyor.
Endometrium kanseri neden olur?
Aban, şu bilgileri veriyor: “Endometrium kanseri ana rahminin iç tabakasından yani adet kanaması ile atılan endometrium denilen tabakadan kaynaklanan bir kanser türüdür. Kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser tipidir. Endometrium kanserinin oluşmasında en önemli faktör endometriumun aşırı östrojen hormonuna maruz kalmasıdır. Endometriumun aşırı östrojen hormonu maruziyetini artıran durumlar:
1-Obezite; Yağ dokusunda östrojen hormonu yapılmaktadır. Obezitenin ve dolayısı ile endometrium kanserinin beslenme tarzı ile çok yakın ilişkisi vardır. Sanayileşmiş toplumlarda, diyabeti olan kadınlarda daha sık görülür.
2-Doğum yapmamış olmak
3-Menopoz sonrası hormon kullanmak
4-Polikistik over hastalı nedeniyle endometriumun östrojene maruz kalması…
Endometrium kanserinin östrojenle ilişkisi olmayan nadir görülen bir ikinci tipi daha mevcuttur. Ve bu tip daha ileri yaşta ki kadınlarda görülmektedir. (55-85 yaş aralığı)
Belirtiler nelerdir?
Aban hastalığın belirtilerini şu şekilde aktarıyor: “Endometrium kanserinin en tipik belirtisi vajinal kanamadır. Bu nedenle anormal vajinal kanama durumunda veya postmenopozal kanama mevcudiyetinde hemen jinekoloğa gidilirse kanser çok erken aşamada yakalanabilir. Erken aşamada yakalanmış kanserde ana rahminin alınması ile hastalarda tam tedavi gerçekleştirilebilir. Menopozdan sonraki kadınlarda hiç bir şikayet olmasa bile vajinal kanama yoksa dahi yılda bir ultrasonografi yapılabilirse endometrial kalınlık ölçülerek kanser şüphesi araştırılmış ve varsa çok erken aşamada yakalanmış olur.”
Kanserden nasıl korunulur?
Aban kanserden nasıl korunulacağını ise şu şekilde anlatıyor: “Spor, düzgün beslenme, düzenli sağlık kontrolü çok önemlidir. Obezite çağımızın önemli bir metabolizma sorunudur. Spor ve dengeli beslenme ile obeziteden korunmak dolayısı ile endometrium kanserinden korunmayı sağlar. Aşırı kilolu olmak, ilk doğum yaşını 30’lu yaşların ilerisine almak endometrium kanseri riskini arttıran faktörlerdir.”
Tedavi ileri teknolojik uygulamalarla yapılıyor
Aban hastalığın tedavisiyle ilgili olarak “Endometrium kanserinin tedavisi cerrahi yani ameliyat ile yapılır. Ameliyat ile kanserli rahim ve yumurtalıklar çıkartılır ilave olarak kanser diğer organlara sıçramış mı diye evreleme cerrahisi yapılır. Yani lenf bezleri temizlenir ve yayılabileceği organlardan biyopsiler alınır” diyor.
Aban, yapılan cerrahi tedaviye ek olarak bazı hastalarda radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi gerekebiliyor. Ameliyat şekli hem açık cerrahi ile hem kapalı cerrahi (LAPOROSKOPİ, ROBOTİK CERRAHİ) ile yapılabilir. Endometrium kanserli hastalar ameliyatlarını gelişmiş tam teşekküllü ihtisas hastanelerinde ve jinekolojik cerrahi uzmanlarınca yapılması gerektiğini bildiriyor.
Bir yanıt yazın