MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Etkinlikler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal Belediyesi Çevre Bilincini Yükseltiyor
Kartal Belediyesi Çevre Bilincini Yükseltiyor

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün, çevre bilinci ve geri dönüşüm konularındaki çalışmaları devam ediyor.
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Akel Sitesi sakinleriyle Kartal Belediyesi Yeni Meclis Salonunda biraraya geldi. Bilgilendirme amaçlı yapılan toplantıya Meclis Üyesi Gürbüz Çiftci, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanlarından  Nizamettin Zorgül, Hasan Uzunyayla,  Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran  Keriş, Özel Kalem Müdürü Ömer Fethi Gürer katıldı.
Toplantıda konuşan Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete, Kartal Belediyesi’nin çevre ile ilgili çalışmalarını anlattı.
“Atık Yağ Kampanyası Büyük İlgi Gördü”
Çevre Müdürü Dilek Mete, “Çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla bitkisel atık yağ bilgilendirme ve eğitim çalışmaları, okullarda büyük ilgiyle karşılandı. Bitkisel atık yağların kontrollü olarak toplanması ve geri kazanımı ile ekonomiye katkı sağlanıyor. 5 litre bitkisel atık yağ biriktirenlere 1 litre ay çiçek yağı hediye ediyoruz. Okullarda atık yağ toplama kampanyasında ise 250 lt yağ toplayan okullara bisiklet hediye  kampanyasını başlattık. Halen bu kampanyalarımız devam ediyor” dedi.
“Solucanlar Gübre Üretiyor”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde Fen Bilimleri Okulları işbirliğiyle solucan gübresi üretim projesini başlattıklarını hatırlatan Mete, “Anavatanı Avusturya olan bu solucanlar, bugün evlerde ve pazarlarda atılan sebze ve meyve kabuklarını yiyerek gübre üretiyor. ‘Kırmızı California Solucanı’ adlı bu tür, günde 1 gram gübre üretiyor. Bu solucanlar evlerimizde de beslenebilir. Evlerimizde saksılara koyduğunuz takdirde sebze veya  meyve atıklarını yiyerek gübre üretiyorlar. Böylece ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz”
“E-Atıklar kaynağından toplanıyor”
Kartal Belediyesi olarak yapılan çalışmalar kapsamında elektronik atıkların da toplandığını sözlerine ekleyen Mete, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında elektrikli ve elektronik atıkları da kaynağından alıyoruz. Vatandaşlar, ellerinde bulunan ömrünü tamamlamış, kullanılmayacak halde olan elektrikli ve elektronik atıkların cinsi ve miktarını, Alo Çevre Hattı’nı (0216 586 87 87) arayarak bildirebilirler. Yerel yönetim olarak çevreci politikalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 2009 yılından bugüne dek ambalaj, yağ, pil atıklarını ilçe genelinde bir dizi kampanya öncülüğünde etkin kıldık. 8 milyon 640 bin 862 kg ambalaj atığı, 290 bin 321 litre yağ, 1 milyon 116 bin 823 kg lastik ve 10 bin 241 kg pil atığı topladık. Çok sayıda çevre bilgilendirme semineri düzenleyerek çevre bilincini yükselten, duyarlılığı ve farkındalığı geliştiren çalışmalara imza attık. E-atık kampanyasıyla teknoloji artığı ürünleri toplayarak geri kazanımlarını sağlayacağız. Bu anlamda herkesi, tüm kurumları e-atık projesine destek olmaya çağırıyorum” dedi.
“Atık Piller Dünyaya Zarar Veriyor”
Atık pillerin çevreye zarar verip toprağın yapısını bozduğuna dikkat çeken Çevre Müdürü Dr. Dilek Mete, sözlerini şöyle sürdürdü. “Kartal Belediyesi olarak okullar, kamu kurum ve kuruluşlardan atık pilleri topluyoruz. Atık pilleri çöpe atmamalıyız. Çünkü atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler, çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratabilir. Hem bu nedenle hem de atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için atık pilleri, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirerek süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerine vermeliyiz.”
“Hedefimiz Sıfır Atık”
Çöpe atılan cam, plastik, kağıt-karton, metal ve kompozit (süt ve meyve suyu kutuları) atıklarının ayrı toplanması gerektiğini vurgulayan Mete, “Ambalaj atıklarının, çöpe karışmadan evsel atıklardan (mutfak atıkları, yemek artıkları, kullanılmış tuvalet ve havlu kağıtları, sigara izmaritleri, bahçe düzenlemesi sonucu oluşan ot, yaprak ve kurumuş dal gibi organik atıklar) ayrı toplanması gerekir. Böylelikle bunları sağlıklı, ekonomik ve verimli bir şekilde geri dönüştürüyoruz. Hedefimiz Kartal’da sıfır atık” dedi.

📆 03 Eylül 2013 Salı 12:00   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR