Ülkemizde elektronik ticaretin her geçen yıl daha da yaygınlaşması güvenli alışveriş ihtiyacını ve yeni yasal düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Yapılan yeni düzenlemelerle e-ticaret sektörü ve pazar yerleri için getirilen KEP kullanımı şartı ise hem satıcı hem de alıcı haklarını koruma altına alıyor.
Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sisteminin (ETBİS) verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artışla 800,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Sipariş adetleri ise bir önceki yıla göre yüzde 43 artış gösterdi. Ülkemizde e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısının da 548.688 olduğu açıklandı. E-ticaret pazarının hızlı büyümesi, bu alanda ortaya çıkan güvenli alışveriş ihtiyacını da beraberinde getirmiş oldu. Güvenli alışverişi sağlayarak hem platformları hem de alıcı ve satıcıları korumak amacıyla yapılan yasal düzenlemelerle birlikte e-ticaret sektörüne ve pazar yeri satıcılarına KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kullanımı şartı getirildi.
KEP, ALICI VE SATICIYI GÜVEN ALTINA ALIYOR
29 Aralık 2022 tarihinde 32058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Elektronik Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” ile e-ticaret yapan firmaların şikâyet, başvuru ve itiraz gibi tüm resmî yazışmalarının noter ve KEP sistemi üzerinden yapılacağı açıklandı. Aynı yasal düzenleme ile pazar yerlerinde satıcı olanların ya da olmak isteyenlerin de KEP adresi almaları zorunlu hale geldi. Bu yasal düzenleme ile artık platformlar ve satıcılar tüm resmî işlemlerini KEP’le sürdürerek ticaretlerini güven altına alabiliyor. İsteğe bağlı KEP sahibi olan bireyler ise alışverişlerinde yaşanacak olası sorunların çözümü için satıcı ya da platformla tüm yazışmalarını Kayıtlı Elektronik Posta sistemi üzerinden ilerleterek; yasal geçerliliği olan bir iletişim kurabiliyor.
Bir yanıt yazın