Müteahhitlerin ihalelerdeki rekabeti Emlak Konut’a daha fazla gelir olarak yansırken, mevcut konut fiyatlarının artışı için zemin hazırladı.
Geçtiğimiz hafta içinde Emlak Konut tarafından gerçekleştirilen ihalelere katılan müteahhitler, rekabetin dozunu kaçırınca metrekare fiyatlarında doğal olmayan bir şişkinlik ve fiyat artışı yaşandı. Söz konusu ihalelerdeki metrekare fiyatlarının mevcut projelerdeki fiyatların çok üzerinde gerçekleşmesi; enflasyon, demir, çimento gibi temel girdilerdeki fiyat artışlarını zorlukla dizginleyen inşaat firmalarının öteledikleri zamları tekrardan gündeme alacaklarını işaret ediyor.
İhale sonucu Emlak Konut ve daire alanlara yaradı
Emlak Konut’un İstinye ve Başakşehir’deki ihalelerine katılan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Gerçekleşen her iki ihalede ortaya çıkan metrekare fiyatları, İstanbul’da mevcut projelerdeki fiyatların çok üzerinde çıktı. Ortaya çıkan rakamlar, Emlak Konut’un orta ve alt gelir grubunu konut sahibi yapabilmesi için iyi bir kaynak olarak görülebilir. Bu gelişmesinin diğer bir sonucu ise bugüne kadar çok uygun fiyattan daire almış olanların yüksek prim elde edeceğidir. Ancak bunlar işin iyi tarafı.
Diğer yandan daha yolun başındaki bir projede oluşan bu yüksek fiyatlar, bitmek üzere olan veya satışı tamamlanmamış projelerdeki metrekare fiyatlarının artışına da vesile olacaktır. Satışları devam eden proje sahibi firmalar –fiyatlarımız çok düşük kaldı. Bunları artıralım- diye düşünüp zam yapmaya başlayacaktır” yorumunda bulundu.
Eski Projelere Prim Teşviki Oldu
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen ihalede metrekare fiyatlarının 6.000- 6.500 TL seviyesinde oluştuğunu hatırlatan Nazmi Durbakayım, aynı hinterland içinde yer alan projelerdeki metrekare fiyatlarının ise maksimum 3.000-3.500 TL seviyelerinde olduğunu vurguladı.
“Söz konusu ihalelerdeki sonuçlara göre gerçekleşen yüksek fiyatlar, halihazırda devam eden mevcut projelerdeki fiyatların çok uygun olduğunu ve yüksek prim potansiyeline sahip olduğunu işaret ediyor “ diyen Nazmi Durbakayım “İhalelerdeki yüksek fiyatların verdiği diğer önemli mesaj ise mevcut proje fiyatlarının her an artabileceği ve zam yapılacağıdır” ifadesini kullandı.
Bir yanıt yazın