Mimar Dr. Mehmet Sinan Genim, 54 yıllık birikimlerinden oluşan 20 bini aşkın özel fotoğraf arşivini İBB Atatürk Kitaplığı’na bağışladı. Türkiye ve dünyadan özel eserlerin yer aldığı fotoğraf arşivi, tek tek incelenip tasnif edildikten sonra dijital ortama aktarılarak araştırmacıların istifadesine sunulacak. Fotoğraf arşivinin teslim programında konuşan Genim, “Gelecek nesiller de bu arşivden istifade etsinler diye bağışladım. Emin ellerde olduğundan hiçbir şüphem yok. Bu özel günde burada olduğunuz ve destek verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı gibi pek çok önemli eserin restorasyon projesinde görev alan Mimar Dr. Mehmet Sinan Genim, 20 bini aşkın özel fotoğraf arşivini İBB Atatürk Kitaplığı’na bağışladı. 54 yıllık seyahat birikimiyle oluşturulan özel fotoğraf arşivinde Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinden eserlerin yer aldığı kareler bulunuyor. Genim’in arşivinde; arkeolojik alan, müze, anıtsal yapı ile sivil mimarlık örneklerine ait negatif ve diapozitifleri içeren fotoğraflar yer alıyor.
İBB Atatürk Kitaplığı’nda gerçekleştirilen arşiv teslim programına İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Mimar Dr. M. Sinan Genim, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok, İBB iştiraki Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ile çok sayıda davetli katıldı.
BARAÇLI: “NADİDE ESERLERİN KORUNMASINI VE GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI ÖNEMSİYORUZ”
Genim’in özel fotoğraf arşiviyle yakın döneme ışık tuttuğunu söyleyen Baraçlı, “İBB olarak özel eserlerin, koleksiyonların, haritaların, el yazması nadide eserlerin korunmasına ve gelecek nesillere güvenle aktarılmasına gayret ediyor, bu işi önemsiyoruz. Bugün de çok değerli büyüğümüz Sinan Genim bey, adeta göz nuru olan fotoğraf arşivini Atatürk Kitaplığı’na bağışladı. Bu fotoğraf arşivini tek tek inceleyip tasnif ederek dijital ortama taşıyacağız. Bu sayede araştırmacılar, ilgi duyanlar bu arşive ulaşabilecek. Pek çok özel eseri, koleksiyonları bünyesinde barındıran Atatürk Kitaplığı’na yaptığı bağışla kültürel zenginliğinin artmasına katkı sağladığı için Sinan Genim beye teşekkür ediyoruz. Bu arada, kütüphaneye girmek için gençlerin kapıda kuyruk oluşturduğunu gördüm. Kütüphanede ders çalışmak için kuyrukta bekleyen bir gençliğimiz var artık. Bu da “Millet Kıraathaneleri” projesinin ne kadar gerekli olduğunun ispatı. İnşallah yeni dönemde gençlerimize rahat, konforlu ve zengin içeriğe sahip kütüphaneler kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.
GENİM: “1965’TE BAŞLAYAN FOTOĞRAF TUTKUSU, 20 BİN KAREDEN OLUŞAN KÜLTÜR HAZİNESİNİ OLUŞTURDU”
Fotoğraf arşivini, gelecek nesillerin de yararlanması için bağışladığını söyleyen Genim, “Özel arşivimdeki fotoğrafların yüzde 95’i bizzat benim çektiğim fotoğraflardan oluşuyor. 1965 yılında başladığım bu fotoğraf tutkusu, bugüne kadar binlerce kareyi barındıran bir kültür hazinesini oluşturdu. İçeriğinde İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından eserlerin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine yaptığım seyahatlerden çektiğim özel fotoğraflar da var. Bu arşivde çekilen eserlerin yüzde 40’ı günümüzde maalesef artık yok. Bugün bu arşivimi İBB Atatürk Kitaplığı’na bağışladığım için de çok mutluyum. Gelecek nesiller de bu arşivden istifade etsinler diye bağışladım. Emin ellerde olduğundan hiçbir şüphem yok. Bu özel günde burada olduğunuz ve destek verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Genim, konuşmasının ardından arşivinden derlediği fotoğrafların yer aldığı kısa bir sunum verdi. Fotoğrafta yer alan eserlerin tarihi hakkında bilgiler ve hatıralarını paylaştı. Ardından İBB Başkanı Hayri Baraçlı, Sinan Genim’e “Teşekkür Belgesi” ve Kültür AŞ özel yayınlarından oluşan kitap seti takdim etti.
Bir yanıt yazın