Pandemi süreci ile daha çok fark ettiğimiz bir meslek dalı. Daha önceden de var olan ama kısıtlama döneminde getir mantığı ile alışveriş ürünlerimizi bize ulaştıran gizli kahramanlar.
Yaz kış, kapımıza kadar hizmet veren bu sektörün mensupları haklarını korumak ve birlik beraberlik sağlamak adına bir KARMOKUDER adlı bir dernek kurmuşlar biz de derneğin başkan’ı Barış Özel’le bir söyleşi gerçekleştirdik….
Soru: Öncelikle Kartal Motosikletli Kuryeler Derneği nerede ve ne zaman kuruldu?
Kartal Motosikletli Kuryeler Derneği (KARMOKUDER) İstanbul Kartal bölgesinde 21.12.2021 tarihinde kuruldu?
Soru: Genel manada söyleyecek olursak KARMOKUDER’in kurulmasının temel amacı nedir ?
KARMOKUDER’in temel amacı kuryeler arasındaki birlik ve beraberliği sağlamak diyebiliriz. Hedefimiz ise bu birlik beraberlik ile oluşan dayanışma sayesinde mesleğin getirdiği sorunları çözmek ve daha ileri bir seviyeye taşımaktır.
Soru: Detaylandıracak olursak kuryelerin mesleki olarak yaşadığı sorunlar nelerdir? Nelerden şikayet ediyor kuryeler?
Mesleki sorunlarımız diye başlayacak olursak en temel sorunumuz can güvenliğimizin olmaması. Biz iki teker üzerinde kar, kış, yağmur, çamur dinlemeden görevimizi icra ediyoruz. Firmaların çalışma politikaları buna en büyük etken. Örneğin büyük firmaların zaman, hız, paketbaşı ücretlendirme, ekstra bonus gibi uygulamaları biz kuryelerin kaza yapmasına, yaralanmasına, hatta ölümlere bile sebebiyet vermektedir.
Firmalar tarafından yeterli ekipman desteğini alamıyoruz. Motorların bakımlarını yapmayan yada aksatan firmalar var.
Bunlarda hem biz kuryelerin hem de toplumun can güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
Böyle bir mesleğin Tehlikeli Meslekler Grubunda yer almaması ise akıl alır gibi değil. Bir mesleğin tehlikeli meslekler grubunda olması için yaralanma ve ölüm tehlikesinin olması gerekir. Yani Kuru temizleme, berberlik, hamam faaliyetleri vs. gösteren işler tehlikeli meslekler grubuna giriyor da iki teker üstüne karda kışta görevlerini yapan motokuryeler mi tehlikeli meslekler grubuna girmiyor?
Mesleki sorunlarımız arasında işsizliğin de oldukça etkisi var tabiî ki. Pandemi süreci ile işlerini kaybeden A-B sınıfı ehliyete sahip herkes bu mesleği yapabilir hale geldi. Biz bu mesleğin profesyonel bir meslek olmasını istiyoruz. Kuryelerin yeterli eğitimi aldıktan sonra bu mesleği yapmasını istiyoruz. Böylece hem kuryeler açısındna hem de toplum güvenliği açsından ciddi bir adım atılmış olacaktır.
Yaşadığımız bir sorun da iki taraf arasında günah keçisi olmamız. Firma /patron ve müşteri arasında kalmaktayız. Bir sipariş geç geldiğinde hem patron hem müşteri tarafından maddi ve manevi olarak etkileniyoruz.
Toplumun bir kesmi tarafından ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz. Özellikle sitelerin yönetim uygulamaları buna en güzel örnektir. Örneğin 2-3 girişi olan bir sitenin sadece A kapısından giriş yapabiliyoruz ve aldığımız siparişi teslim edebilmek için yeri geliyor 1 km yol yürümek zorunda kalıyoruz.
Mesleğin ne şartlarda yapıldığını bilmeyen kişilerden “ Motokuryeler çok tehlikeli kullanıyorlar, kurallara uymuyorlar” gibi eleştirilerle karşı karşıya geliyoruz. Evet haklılar. Biz de istemiyoruz kural ihlali yapmak ancak bunu yapmaya siz bizi mecbur ediyorsunuz. Yemeğiniz veya siparişiniz geç geldiğinde hız puanlama yapıyorsunuz, ve bu bize maddi ve manevi olarak geri dönüyor. Siparişi tam zamanında yetiştirebilmek için bizlere başka şans tanımıyorsunuz.
Pandemi ile birlikte başlatılan HES Kodu uygulamasının siparişi veren kişilere de uygulanmasını istiyoruz. Çünkü kuryeler olarak günde binlerce kişiyle muhatap oluyoruz.
Soru: Bunca sorunlar karşısında kuryelerin yanında olan KARMOKUDER neler yapıyor ?
Kuryelerin maddi ve manevi olarak yanında olmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz dersek yanlış söylemiş olmayız. Bir kuryenin motosiklet tamiratından, benzin giderlerine, telefon tamirat giderlerine, doğabilecek olan hukuki bir sorunda avukat desteğine kadar her alanda kurye arkadaşlarımızın yanında oluyoruz.
Kuryelerin topluma kazandırılması ve dışlanmaması için, mesleklerini icra ederken ne şartlarda çalıştıklarını insanlara site yönetimlerine gerekli mecralara anlatıyoruz.
Yaptığımız görüşmeler sonucunda kuryelere hem mesleki hem de toplumsal olarak eğitimler seminerler ve uygulamalı sürüş eğitimleri verilmesi için var gücümüzle mücadele veriyoruz.
Hiçbir kurye arkadaşımızı kulvar ne olursa olsun hem sahada hem hukuki boyutta yalnız bırakmıyoruz. Ailelerine psikolojik destek amaçlı arayıp soruyoruz. Sorunları varsa çözüyoruz.
KURYECİLİK ARTIK MESLEK OLMALIDIR !
** Her meslekte olduğu gibi ölümlü ve yaralanmalı kaza riskinin oldukça fazla olduğu bu işin artık meslek olması gerekmektedir.
** Kuryelere Meslek Yeterlilik Belgesinin verilmesi gerekmektedir.
** İlk Yardım Eğitimi, Yangın eğitimi, temel bilgiler, teknik bilgiler tüm kuryelere şart koşulmalıdır.
** En önemlisi kuryeler denetime tabii tutulmaldıır.
**Ehliyetinin yanı sıra mesleki ehliyetinin de olması zorunlu olmalıdır.
**Ekipmanı yetersiz olan kuryelere puan sistemi ile cezai yaptırım olmalıdır.
** TRAFİK SORUNLARI BİTMEK BİLMİYOR!**
** Hiçbir şekilde güvende değiliz.
** Firmaların paket başı ve zamanla alakalı ile alakalı kirli oyunları kuryelerin daha hızlı olmalarını ve bundan sebep kaza riskini oldukça artırmasına sebep oluyor.
** Yollardaki katil bariyerler, trafikte motosiklet kullanıcıların fark edilmemesi aklımıza gelen başlıca sorunlardan. Özellikle dolmuş ve otobüslerin araçların büyük olmasından mıdır bilinmez, sanki yol her durumda önceliğinin onların hakkıymış gibi davranması bu işi yapılamaz hale getirmektedir.
** A noktasından B noktasına sipariş götürebilen A, A1,A2 ehliyet sahibi, bu mesleği daha önce hiç yapmamış bilinçsiz ve eğitimsiz kuryelerin her geçen gün çoğalması hem topluma hem insan sağlığına zararlıdır.
“ TAŞERON FİRMALAR ARTIK BIKTIRDI !! “
** Meslek üzerinden rant sağlayan tüm firmalar devlet tarafından denetlenmelidir.
** Kuryelere baskıcı, hakaret, hiyerarşi düzeninin bozukluğu, kurumsallık adı altında yaptırım yapmaları, mobbing uygulamaları artık engellenmelidir.
** Firmaların yetki belgelerinin olup olmadığı denetlenmelidir.
** Firmalar kuryelerle tek taraflı sözleşme imzalamaktadır. Bunun acilen önüne geçilmelidir.
** Esnaf Kurye modelinin yasal sorumluluk ve hakları çerçevesinde yeniden düzenlenmesi elzemdir.
** Taşımacılık ve ticari belgesi olmayan firmalara gerekli cezai işlem uygulanmalıdır.
** En büyük sorunlarımızdan olan sigortasız, yabancı uyruklu çalıştıran firmalar kesinlikle ticaretten men edilmelidir.
** Fazla mesai sorunlarının artık denetlenip ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
* FARKEDİLMEK İSTİYORUZ !*
** Tüm meslek grupları arasında en aktif ve toplumla iç içe olan temel beslenme, kargo, elektrik, su, giyim, dijital elektronik gibi bir çok ihtiyacınızı, sağlık kuruluşları, resmi kurumlarda olduğu bir çok yerde hizmet veriyoruz. Ve Farkedilmek İstiyoruz. Çünkü Bizler Varız.
İnsanlara hizmet eden tüm kuryelerimiz zorlu hava şartlarına rağmen kesintisiz hizmete devam etmektedir. Kapılarına kadar hizmet eden çoğu kuryemiz insanlardan yeri geliyor azar işitiyor, darp ediliyor, hakarete uğruyorlar. Mesleki tehlikeleri her geçen gün artıyor.
KURYELER OLARAK DİYORUZ Kİ;
Meydana gelebilecek olan zorlu hava şartlarında bile hizmete ara vermeden devam eden kuryelerin can güvenliği yoktur.
Unutmayınız ki biz kuryelerin de anneleri kardeşleri eşleri çocukları var. Artık evlerine üstü yırtık, eli kolu bacağı alçı içinde gitmekten, ailelerinin acı içinde kıvranmalarına, toprağa verilen o kadar cana artık yürek dayanmıyor.
Annelerimiz bizi işe göndermek istemiyor.
Eşlerimiz telefon başında nöbet tutar oldu.
Neden insanlar kuryeleri fark etmiyor.
BİZ KURYELERİN HİÇ BİR HAYATİ GÜVENCESİ YOKTUR. DEVLETİN BU DURUMA İVEDİLİKLE DUR DEMESİ GEREKMEKTEDİR.
ÖLDÜKTEN SONRA MI HAKLARIMIZI VERECEKSİNİZ?
UNTUMAYIN Kİ BİZ OLMAZSAK AÇIKLIKLA SÖYLEYEBİLİRİZ Kİ BÜTÜN İŞ AKIŞI DURUR.
HAK VE HUKUKUN VAR OLDUĞU BU DÜNYADA BİZLERİ FARKEDİLMEZ KILAN PARA BABALARINI İSTEMİYORUZ.
Bir yanıt yazın