İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “2. Abdülhamid Han’ı Vefatının 100. Yılında Anma Etkinlikleri” kapsamında düzenlediği “2. Abdülhamid Han Dersaadeti Konferansı”nda, Türkiye’nin kurucu kadrolarını yetiştiren “Ulu Hakan”ın önemi ve mücadelesini anlatıldı. Abdülhamit Han’ın torunlarının katılımıyla gerçekleştirilen programa ilgi büyüktü. Program için Başkan Uysal’a teşekkür eden Hanedan ailesinden Cemil (Jamil) Adra, “Sayın Cumhurbaşkanımız, karşılıklı bir güven ortamı içerisinde 15 yıldan uzun zamandır daima Osmanlı ailesinin Türkiye’yle yakınlaşması için çalıştı. Bunu asla unutmayacağız” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden Kültür AŞ tarafından Kağıthane’deki Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlayan konferans Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Belgeseli’nin gösterimiyle devam etti.
Açılışta konuşan 2. Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunlarından Jamil Adra da Fransa, İngiltere, Almanya, Avusturya, Lübnan, Suudi Arabistan ve Meksika’dan gelen 28 Osmanlı Hanedanını Sultan 2. Abdülhamit Han’ın vefatının 100. yılında İstanbul’da buluşturan İBB Başkanı Mevlüt Uysal’a teşekkür etti.
Programın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği, iradesi, kararlılığı ve himayesi sayesinde gerçekleştiğini belirten Adra, “Kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum. Bir ayeti kerime ‘İyiliğin karşılığı yalnız iyilik değildir.’ diyoruz ve gerçekleri olduğu gibi yüksek sesle söyleyeyim. Sayın Cumhurbaşkanımız, karşılıklı bir güven ortamı içerisinde 15 yıldan uzun zamandır daima Osmanlı ailesinin Türkiye’yle yakınlaşması için çalıştı. Bunu asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
“ABDÜLHAMİD HAN TÜRBESİ’NİN HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞMASININ GURURUNU YAŞIYORUZ”
Sultan Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunlarından Nurhan Osmanoğlu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmanlı tarihine ve özellikle Sultan 2. Abdülhamid Han’a göstermiş olduğu yakın alakanın, yeni nesillerin tarihine sahip çıkması hususunda örnek olduğunun altını çizdi.
Senelerce Abdülhamid Han’ın türbesini ziyareti sırasında hüzünlendiğini dile getiren Osmanoğlu, ‘”Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde, Kültür Bakanımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımız’ın destekleriyle bugün hak ettiği değere kavuşmasının buruk bir sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bu restorasyonun yapımında emeği geçenlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
DÜNYA SİYASETİNE DAMGA VURAN 3. KITANIN SON HÜKÜMDARI
İBB Şirketlerinden Kültür AŞ’nin Genel Müdürü Kemal Kaptaner ise, 33 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na hükümdar olan Sultan 2. Abdülhamid Han’ın dünya siyaset tarihine damga vuran mümtaz devlet adamlarının başında geldiğini belirterek, “Elbette düvel-i muazzama ile mücadelesi pek çetin geçmiştir. Devr-i Hamid’te yaşanan Rus ve Yunan savaşları ile birlikte Şark Meselesinin uzantısı iç ve dışta meydana gelen birçok gaileye rağmen O, devletini ayakta tutmayı başarmış bir hükümdardır. Hakkında yapılan asılsız tartışmalar nedeniyle Sultan 2. Abdülhamid Han’ın gerçek kimliğiyle yeterince tanıtmanın mümkün olamadı” diye konuştu.
Sultan 2. Abdülhamid Han’ın her zaman ileri hamlelere taraftar olduğunu, açtığı okullar, kurduğu fabrikalar ve işletmeler, yaptırdığı kara ve demiryolları Devlet-i Aliyye’ye gerçek manada çağdaş medeniyeti getirdiğini aktaran Kaptaner, “Devlet-i Aliyye-i Osmaniye’yi tekrar ayağa kaldıran ve güçlü dünya devletleri ile yarışır hale getiren O’dur. Sultan II. Abdülhamid Han, şahsiyeti, siyaseti, icraatları ve hizmetleri ile bilinmesi gereken siyasi derslerden biri olarak görülmüştür her zaman. Onun eğitim, bilim, din, devlet ve millet hizmeti yolunda samimiyetle gerçekleştirdiği büyük başarılar, eşsiz gayret ve fedakârlıklar tarihimizin altın sayfalarında yer bulmuştur. Sultan I2. Abdülhamid Han’ın iktidarı boyunca gerek tarz-ı inşaat ve gerekse etraflarına tamamen hâkim olmaları cihetiyle Hükümet-i Osmaniye’nin şan ve şerefine layık surette inşasına bütçesinden 72 milyon 780 bin Osmanlı lirası harcama yapılarak, 1.552 adet millî tesis inşa edilmişti. Bu faaliyetlerin odağı İstanbul’du” şeklinde konuştu.
Yıldız Sarayı yapılar topluluğu, Orhaniye Kışlası, Haydarpaşa Garı ve Limanı, Osmanlı Bankası, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Sirkeci Garı ve Limanı, Büyük Postane, bugün Sultanahmet Meydanı’nı çevreleyen Orman Maadin ve Ziraat Nezareti ile Defter-i Hakani Nezareti binaları gibi birçok dev yapının kadim İstanbul’un dokusunu bozmadan serpiştirildiğine dikkat çeken Kaptaner, Abdülhamid Han’ın İstanbul’u daha yaşanabilir bir şehir yapma hayalini oluşturan dev meydanlar, boğaz ve haliç köprüleri, tüp geçit, raylı sistem projeleri ile Hicaz ve Bağdat Demiryolları günümüzde dahi büyük bir heyecan uyandıracak kadar muhteşem olduğunun altını çizdi.
Programda konuşmaların ardından 28 Ocak’ta düzenlenen “Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Foto Maratonu”nda ilk üçe giren fotoğrafçılara ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Yarışmada çekilip beğeni kazanan 30 fotoğraf Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü binasında sergileniyor.
2. Abdülhamid Han Dersaadeti Konferansı kapsamında yapılan ilk oturumda Prof. Vahdettin Engin, Prof. Nil Sarı, Prof. Cezmi Eraslan ve Mimar Sinan Genim tarafından 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti’nde imar, eğitim, sağlık ve sosyal politikalar konuşuldu. Prof. Uğur Ünal, Prof. Dr. Erhan Afyancu, Prof. Tarkan Oktay ve Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 4. Kuşak Torunu Kayıhan Osmanoğlu’nın katıldığı ikinci oturumda ise Abdülhamid Han dönemindeki siyasal, kültürel ve yönetimsel politikalar ele alındı.
Bir yanıt yazın