Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kartallı Esnaflarla Dayanışma Gecesi Etkili İletişim Paneli’ne katılan ünlü psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen yararlı bilgi ve tavsiyeler verdi.
Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer ve Kartal’da iş yapan esnafların yoğun ilgi gösterdi. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Dökmen’e çiçek takdim ederek katkılarından dolayı teşekkür etti. Kısa bir konuşma yapan Gürer, Kartal’da kültür ve sanata yatırımlarının devam ettiğini belirterek Prof. Dr. Üstün Dökmen ile Kartal esnafını buluşturarak etkili iletişim alanında esnafa katkı yapmak istediklerini söyledi.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer’in konuşmasının ardında panele başlayan psikolog, yazar ve televizyon programcısı Prof. Dr. Üstün Dökmen merhum Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in yayınlanmasına olanak verdiği klasikleri okuyarak büyüdüğünü belirterek Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde konuşmanın kendisi için anlamlı olduğunu söyledi. Bir toplumun üretmek için köy enstitülerine ihtiyacı olduğunu ancak sadece tüketmek istiyorsa alışveriş merkezlerinin yeterli olduğunu söyleyen Dökmen, mahalle esnafını unutmanın kaybettirdiklerinin önemine değindi. “Deden ölürse, cenazesine mahalle bakkalı, kasabı, esnafı gelir. Toplum olarak esnafa sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. İnsan yaşamında iki önemli dönüm noktasının olduğunu ve bunların eş ve iş seçimi olduğunu vurgulayan Dökmen, yaşam ile ilgili heyecanı canlı tutmanın çok önemli olduğunu söyledi. Esnafa yönelik olarak müşterileri ile empati kurmalarını tavsiye eden ve onların doğum günü gibi önemli günlerini hatırlamalarını tavsiye eden Dökmen, “Esnaf olmak demek 2 önemli özelliği gerektirir. Birincisi güler yüzlü olmak ikincisi ise yaratıcı olmaktır. İşinizi geliştirmelisiniz ve heves katmalısınız.” dedi
Toplumda erkek egemen bir düzenin arttıkça kadının daha çok ezildiğini belirten Dökmen bu sistemin aslında erkeği de ezdiğini söyledi. Erkeğin her şeyden anlayan bir konuma geçmesinin olanaksız olduğunu ve bu durumun stres yarattığını kaydeden Dökmen kadınlar ile erkekler arasında eşit şartlar oluştuğu takdirde beceri ve zeka olarak anlamlı hiçbir farkın olamayacağının bilimsel araştırmalar tarafından gösterildiğini söyledi.
Dökmen “Yılmazlık ve Yılgınlık” diye iki ayrı kutup olduğunu ve esnafa bu iki kutuptan birini seçmeleri halinde sonuçlarına katlanacaklarını söyleyerek. Yılgın olursanız işleriniz ona doğru gider. Siz yılmazlık hissedip yılmadan işinizi başarmaya çalışacaksınız. Marifet iltifata tabidir. Birlikte çalıştığınız insanların ve eşlerinizin işlerini takdir edeceksiniz ki motive olsunlar” dedi.
Bir yanıt yazın