SREBRENICA SOYKIRIMININ KURBANLARI KARTAL’DA ÖLÜMSÜZLEŞTİ
11Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu’nun Srebrenica’yı işgal ederek katlettiği 8372 Boşnak’ın anısına eserleştirilen ‘Srebrenica Soykırım Anıtı’ Kartal’da açıldı.
Gürcü heykel sanatçısı Jhon Gogaberishvili’nin, Kartal Belediyesi 4. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nda eserleştirdiği ‘Srebrenica Soykırım Anıtı’, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı işbirliğiyle Kartal Meydanı’nda ölümsüzleşti.
Anıtın açılışına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz’ün yanı sıra; TBMM Başkan Vekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bosna- Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Büyükelçisi Bakir Sadovic, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Kıbrıs Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Yalova Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman, Bosna Sijenica Belediye Başkanı Hazbo Mujoviç, Sijenica Meclis Başkanı Muhedin Fijuljenin, Sijenica Başkan Asistanı Lotinac Almir, Sijenica Finans Müdürü Hodric Naser, Sijenica Belediye Başkanının kızı Amina Mujovic, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, birim müdürleri, Türkiye Bosna- Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Eşref Temiz, Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, soykırımın baş tanığı Yazar Hasan Nuhanovic, Bosna – Sancak Kültür Dernekleri, Sivil Toplum kuruluşları ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı.
“Bu anıt, unutmamak ve unutturmamak için önemli bir adım”
Açılışta konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Hepinizi bu anıt açılışında, bu acıyı paylaşmada burada görmekten onur duyuyorum. Unutmayacağız, unutturmayacağız. 2009 yılında Belediye Başkanı olduğumda, 2 Temmuz’da Sivas’ta Madımak’ta katledilenler için, 5 Temmuz’da Başbağlar’da korumasızca katledilenler için de –unutmadık, unutmayacağız- dedik. Her iki taraf da bizim insanımızdı. Katleden insanın, -benim katlettiğim doğrudur- deme şansı yoktur. Yıllar önce, kardeş belediyemiz Visoko’ya gittik. Visoko, dünyadaki en gelişmiş adli tıp müessesesine sahip bir kent. Her yıl buldukları binlerce kemiğin kimliğine ulaşıp, her yıl gerçekleştirilen anmada, bulmuş oldukları kemikleri toprağa veriyorlar. Bazı materyaller vardır, belli kurumları simgeler. Anahtarlık olur, kalem olur, üzerinde simge bulunur. Ama bir yerde anahtarlık tabut oluyorsa ve bu da belediyeyi simgeliyorsa, burada düşünmek lazım. Tabuttan yerel yönetim simgesi olur mu? Oluyor işte” dedi.
“Katledilenlerin sayısı 8000’in çok üzerinde”
Katliamın psikolojik, toplumsal ve stratejik boyutlarına değinen Başkan Altınook Öz, “ Bosna’da binlerce insan katledildi. 8 bin küsür rakam veriliyor ama öldürülen insan sayısı o kadar değil. Yürekleri yetip şimdiye kadar bulunabilenler ve batının da ikrar ettikleri, onayladıklarının sayısı o kadar. Kerkük’te tapu dairesinde ve nüfus idaresinde ne olduysa, 1915’te, 1919’da birilerini kim kullandıysa, aynı zihniyetin devamı Bosna – Hersek’te de bir kitleyi yok etmek için uğraştılar. Bu, daha çok para kazanmayı hedefleyen yapının bir sonucu. Bize insan hakları dalında ders vermeye çalışanlara, Avrupa Birliği’nin yüksek kalitesini bize dayatmaya çalışanlara diyoruz ki -önce kendi kapınızın önünü bir temizleyin-. Oyunlarınızla 10 yıl geciktirip, zaman aşımı oldu deyip, tarihe atmaya çalışmayın. Gereğini yapın. Bunu yapın ki size -insan hakları konusunda doğrusunuz- diyelim. Ey Avrupa Birliği ! Önce kendinize bakın. Bu anıt, unutmamak ve unutturmamak için önemli bir adım. Sadece kitap okumakla insan aydınlanmıyor. Bosna’daki Hollandalı komutan da cahil değildi ama özgür bir adam değildi. Emperyalizmin tetikçisiydi. Bosna Hersek sınırlarında ölen 250 bin şehide Allah’tan rahmet diliyorum. Bu ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk – yurtta sulh cihanda sulh- diye ne güzel söylemiş. Bazıları eleştirir ama ikinci kurucu Cumhurbaşkanımız, 2. Dünya savaşına bu ülkeyi sokmamış. İnönü, – sizi babasız bırakmadım- dedi. Hepinize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
“Bu acı unutulmasın ki bir daha yaşanmasın”
Açılışta konuşan Bosna – Sancak Akademik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Gül, Bosna ve Boşnakların tarihine değindi. Bosna – Hersek’in kuruluşunu anlatan Gül, “Türkleşmiş olan Boşnakların kökünü kazımak için yüzyıllar süren bir mücadele içindeydiler. Bu emeller doğrultusunda 20. yüzyılda da böyle bir soykırım gerçekleştirdiler. Böyle bir acının bir daha yaşanmaması dileği ile bu anıtın açılmasında öncü olan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bosna – Sancak Kültür ve Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak konuşmasında, soykırımın unutturulmaması gerektiğine değinerek “BM’in Hollandalı askerlerinden oluşan koruma bölgesinde Srebrenica’da hiçbir tedbir alınmadı. Hollandalı askerler, hiçbir savunma göstermeden bölgeyi Sırplara teslim etti. Bu vahşet, soykırım olarak kaydedildi, göstermelik cezalar verildi. Ama asıl suçlular hiçbir zaman bulunmak istemedi. Soykırımı yapanlarla soykırıma maruz kalanların aynı bölgelerde yaşamak zorunda bırakılması, akıl almaz bir durum. Srebrenica soykırımının unutulmaması başlıca hedefimiz. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e bu anıtla ilgili talepte bulunduğumuzda geri çevirmedi. Srebrenica ile sembolleşmiş olan soykırımın unutulmaması için bu anıt bir hitabet niteliğindedir “dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Bosna Büyükelçisi Bakir Sadovic, “Bugün bize bahşedilen bu anıt için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e ve Bosna – Sancak Kültür ve Tarih Vakfı’na çok teşekkür ediyorum. Srebrenica soykırımı, başta Boşnaklar olmak üzere ekonomik, askeri, kültürel açıdan güçlü olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bizlere desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
Soykırımın baş tanıklarından Yazar Hasan Nuhanovic ise konuşmasında “4 gündür Türkiye’deyim. Ve yaşananları aktarıyorum. Bosna soykırımı adına yapılmış olan heykelin açılışında olmaktan gurur duyuyorum. En başka Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Geçmişte olduğu gibi hala desteğe ihtiyacımız var. Bize, çocuklarımıza ve tüm dünyadaki çocukların başına böyle bir şey gelmesin. Srebrenica’daki annelerin dediği gibi dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamasını diliyorum” dedi.
Srebrenica Soykırım Anıtı’nı yapan Gürcü heykeltıraş Jhon Gogaberishvili de “ Soykırım insanlık suçudur. Bildiğiniz gibi Srebrenica soykırımı, uluslararası hukuk açısından belgelenmiş bir soykırım. İnsanlık suçu olarak kabul edilir. Soykırım, insanlığa büyük bir zarar vermektedir. Ve bundan kurtulmak için karşılıklı bir dünya işbirliği gerekmektedir” diyerek yapılan soykırımı kınadı.
Konuşmaların ardından sanatçı Haluk Levent sahneye çıkarak Bosna’da katledilenler için “Affet bizi Srebrenica” adlı şarkıyı seslendirdi. Kartal Belediyesi müezzini Vedat Özbaş tarafından, Bosnalı şehitler için okunan duanın ardından Srebrenica Soykırım Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi.
Açılışın sonunda Bosna- Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak tarafından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e onur ve teşekkür plaketi verildi.
Bir yanıt yazın