Kartal Kent Konseyi, Tükoder ve Gıda Mühendisleri Odası’nın katkıları ile şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve nişasta bazlı şekerin, insan sağlığına zararları ile güvenli gıdaya ulaşım konulu panel Kartal Malatyalılar Derneğinde gerçekleşirken Kartallı’lar panele büyük ilgi gösterdi..
Panelin moderatörlüğünü Kartal Kent Konseyi Şube Başkanı Demet Songurtekin yaparken, konuşmacı olarak TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçar ve Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Özgür Kaya gerçekleştirdi..
Kartal Malatyalılar Derneğinde Gerçekleşen Panel”de Ülkede yaşanılan tarım, sebze ve meyve üreticilerinin sorunlarına değinildi,Tüketicinin haklarına ve bu haklarını yeteri kadar koruyamadıklarını dile getiren konuşmacılar Tüketicinin marketten aldıkları ürünlere çok dikkat etmelerini vurguladılar..
TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçer konuşmasında önemli konulara değindi;
Koçer’in konuşmasının özeti şöyle;
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçar, tüketicilere uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgilendirme yaptı.
Ülkemizde ne yazık ki tarım, sebze ve meyve üreticilerinin sorunlarına gereği gibi çözüm üretilmemektedir. Ürün; üretimden tüketime çok ciddi farklar ile tüketiciye ulaşmaktadır. Ürünün ilk aracı ile tarladan alınışı, kasaya girişi, nakliye yükü ve hale girişi, halde bazı vergiler ve komisyoncu karı ile halden çıkışı, pazara veya manava gelişi ve pazarcı yada manavcı karı ile tüketici ile buluşması. İşte bütün sorunda burada, yani görüldüğü üzere ürün üç aracıdan geçerek tüketici ile buluşuyor.
Burada çözüm, üretici kooperatifleri ve tüketici kooperatiflerini geliştirerek üretici ile tüketiciyi aracısız buluşturarak, üretici ve tüketicinin mağduriyetlerinin giderilmesinden geçiyor. Bu nedenle üretici ve tüketici kooperatiflerini ülkemizde geliştirmek gerektiğini düşünüyoruz. Aksi taktirde böyle gider ise tarım ülkesi olan ülkemizde buğday ithal ettiğimiz gibi, bir müddet sonra domates ve diğer sebze ürünlerini de ithal eder duruma geleceğiz. Bu da Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların olduğu yani GDO’lu sebzeler ile besleneceğiz anlamına gelmektedir.
Söz GDO’dan açılmışken geçtiğimiz günlerde ithaline izin verilen GDO’lu yemlere de değinmek gerekir. Bildiğiniz üzere, hayvan yemi insan sağlığına etkisi yok diyerek, bazı GDO’lu yemlere izin verilmiştir. yaptığımız araştırmalarda GDO’lu yemlerin hayvan bağırsaklarında kalıntı bırakmadığı, ya da hayvan sakatatları ile insana bulaşmadığı yönünde bilim adamlarının, bilimsel bir çalışma ve açıklaması yoktur. Var ise de henüz kanıtlanamamıştır. Diyelim ki durum öyle kalıntı yok, hayvanın yediği GDO’lu yemlerin kalıntıları hayvan dışkısı aracılığı ile hayvan gübresi olarak piyasada satılmaktadır. Hatta organik ürün yetiştirilmede bir çok yerde kullanıldığı da açıktır. Görüldüğü üzere sorun sadece yemin hayvan tarafından yenmesi sorunu değildir. Dolaylı yollardan insan sağlığını tehdit etmektedir. Konu ile ilgili önümüzdeki günlerde TÜKODER olarak geniş çaplı açıklama ve çalışmalar yapılacaktır. Ancak söylemek istiyoruz ki, Tüketicinin sağlıklı yaşaması evrensel bir hak olup, yönetim erki tüketicinin sağlıklı yaşaması için gerekli önlemleri alması Anayasamız ve Evrensel Tüketici Hakları gereğidir. Biz tüketiciler olarak, GDO’lu ürünlere ve yemlere HAYIR diyoruz, yavaş yavaş ölmek istemiyoruz. bu nedenle ithaline izin verilen GDO’lu yemlerin izinleri kaldırılarak acilen yasaklanmalıdır. Türkiye tarım ülkesidir, dedi..
Panel Kartal Malatyalılar Derneği Başkanı İbrahim Şahin ve yönetim kurulu üyesi Mimar Oğuz Aykan’ın konuşmacılara çiçek taktim etmesinin ardından son buldu..
Haber Foto ;Nuray Yılmaz
Bir yanıt yazın