Üsküdar Üniversitesi Medikal Radyasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSMERA), Türkiye’de ilk defa Monte Carlo Simülasyon Teknikleri eğitimi verecek.
“Bir olayın büyük oranda aynısını modelleme tekniği” olarak açıklanan Monte Carlo Simülasyon Teknikleri programına katılacak katılımcılar, bir yıl sürecek akademik bir eğitimden geçecek.
Üsküdar Üniversitesi Medikal Radyasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSMERA) bünyesinde MCNP Medikal ve Nükleer Uygulamalarda Monte Carlo Simülasyonu Teknikleri Eğitim Programı (MENUS-MC Academy) başlıyor. 4 seviye eğitimden oluşan MENUS-MC Academy, yıl boyunca devam edecek ve 3 aylık aralıklarla gerçekleşecek.
Medikal bilimler, nükleer bilimler, mühendislik bilimleri, medikal fizik, nükleer fizik, deteksiyon fiziği gibi farklı alanlarda lisans ve lisansüstü öğrenci ve akademisyenin katılacağı programda MCNP Medikal ve Nükleer Uygulamalarda Monte Carlo Simülasyonu Teknikleri’nin temel prensipleri, modelleme, uygulama yazma, çalıştırma, veri alma konusunda eğitimler verilecek.
MENUS-MC Academy’de bu eğitimleri alan bir katılımcının ilgilendiği alanda monte carlo simülasyon tekniklerini uygulayarak bir çok yeni bilimsel çalışmayı gerçekleştirebilmesini sağlayacağını belirten Üsküdar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ozan Tekin, “Bu çalışmanın en temel amacı dünyada hızla ilerleyen ve yeni fikirlerin entegre edilerek geliştiği Monte Carlo alanında Türkiye’deki Monte Carlo kullanıcı sayısını belirli bir noktaya getirmek ve devamlılık prensibi içerisinde bu kullanıcıları belirli bir seviyeye getirmektir.” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ozan Tekin, Monte Carlo prensibinin bilimde yeni bir sayfa açtığını belirterek şu bilgileri verdi:
“Monte Carlo prensibinin kendi iç dinamikleri içerisinde rastgele sayılar kullanılarak istatistiksel simülasyonların çalışmalarında kullanılır. Monte Carlo prensibi kodlama içerisine tanıtılan parametreler çerçevesinde olabilecek senaryolar üzerinde istatistiksel çalışmalar gerçekleştirir.
Deneysel olarak henüz gerçekleştirilmemiş çalışmaların benzetimi yapılarak elde edilebilecek çıktılar hakkında fikir sahibi olunmuştur. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte Monte Carlo Simülasyonları başlıca medikal alanda, mühendislik ve temel bilimler alanında kendine önemli bir yer bulmuştur.
Son yıllarda bilimsel çalışmaların, makalelerin birçoğunda Monte Carlo Simülasyon Tekniği’ne rastlamaktayız. Özellikle deneysel çalışmaların öncesinde yapılan simülasyon çalışmaları ve deneysel verilen simülasyon verileri ile karşılaştırılması çok önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Dünyadaki en önemli bilim merkezlerinin Monte Carlo ekipleri bulunmaktadır. Bu kriter bize dünya bilimsel literatüründe nasıl önemli bir noktaya geldiğini gösterir niteliktedir.
Üsküdar Üniversitesi Medikal Radyasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSMERA) olarak Türkiye’de ilk defa Monte Carlo Simülasyon Teknikleri’ni bir akademi formatında devamlılık arz edecek şekilde katılımcılara verecek ve başlangıç seviyesinde profesyonel kullanıcı seviyesine taşıyacak bir eğitim modeli planladık. Bunun başlıca sebebi diğer bilim dallarında olduğu gibi Monte Carlo Simülasyon Teknikleri’nin devamlılık ve sürekli olarak çalışma gerektiren bir alan olmasıdır.
Monte Carlo Simülasyon Tekniği:
Monte Carlo Simülasyon Teknikleri bir olayın büyük oranda aynısını modelleme tekniğidir ve kullanıcının hayal edebilme ve benzetim yeteneği ile yakından ilgilidir. Bu tekniğe hakim bir kullanıcı kendi çalışma alanına göre her alanda modelleme ve benzetme yapabilme yeteneğine sahip olur kendi Input dosyalarını yazar, olay senaryosunu oluşturur, programını efektif şekilde kullanır ve çalışma sonucunda elde edilen verilerin analizini yaparak ortaya bir sonuç getirir.
4 seviye olarak planlanan MENUS-MC Academy’de bu eğitimleri alan bir katılımcı ilgilendiği alanda monte carlo simülasyon tekniklerini uygulayarak bir çok yeni bilimsel çalışmayı gerçekleştirebilecek. Ülkemiz için çok faydalı olacağını düşündüğümüz bu akademinin ilk defa Üsküdar Üniversitesi Medikal Radyasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSMERA) bünyesinde planlanması da bizim için ayrı bir sevinçtir.”
Son başvuru tarihi 28 Ağustos 2015
Bir yanıt yazın