2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde yatay geçiş hakkı verilmesinin öğrencileri mağdur etmemek adına yerinde alınmış bir karar olduğunu belirten uzmanlar, yatay geçiş yapmayı düşünen öğrencilere iyi araştırma yapma ve zamanında başvuru tavsiyesinde bulunuyor.
YÖK, 8 Ocak 2015 tarihinde aldığı kararla 2014-2015 eğitim öğretim yılı bahar döneminde öğrencilere yatay geçiş hakkı verileceğini açıkladı. YÖK’ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;
“Türkiye’deki yükseköğretim kurumları, diledikleri takdirde, sadece yurt içindeki yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin başvuru yapabilmesi için 2014 kontenjanının yüzde yirmisine kadar yatay geçiş kontenjanı ayırabileceklerdir.
Bundan sonra bu konuda eğitim-öğretim dönemi başlamadan YÖK olarak karar almayı, yıl ortasında ise bu kararı yükseköğretim kurumlarının kendilerine bırakmayı teamül haline getirmek istiyoruz.
Yükseköğretim kurumlarımızın bu gibi konularda tasarrufta bulunabilmelerinin yolunu tedrici olarak açmanın doğru olduğunu düşünmekteyiz.”
Öğrencilerin mağduriyeti önlenecek
Peki öğrenciler açısından bunu nasıl okumak gerekiyor. YÖK’ün kararını değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Her yıl yüzlerce öğrencinin yeniden üniversite sınavına girdiği bir sistemde – ki bu sayı 2014 ÖSYS için 437 bin 766- öğrencileri mağdur etmemek adına yerinde alınmış bir karar.
Yeniden üniversite sınavına girmeye gerek yok
Bu kararla birlikte şu anda devam ettikleri bölüm/programdan memnun olmayan öğrenciler tekrar üniversite sınavına hazırlanmak yerine yatay geçişle istedikleri bölüm/program veya üniversiteye geçiş yapabilirler.
Tabi bunun da bazı kuralları var. Yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyla olmak üzere 3 şekilde yapılıyor:
Ø Üniversite içi bölüm ve programlar arasındaki geçişler; üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar, veya meslek yüksekokulunun, eş değer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde olacaktır.
Ø Üniversiteler arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar dahilinde yapılacaktır(Üniversitenin toplam kontenjanının %20’si kadar). Başvuru için not ortalamasının 100 üzerinden 60 olması gerekmektedir.
Ø Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin üniversiteye kayıt olduğu yıldaki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın, öğrencinin sınava girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir.
Yukarıdaki koşulları sağlayan öğrenciler istedikleri üniversitelerle görüşerek yatay geçişlerini yapabileceklerdir.
Kararlarınızı aceleye getirmeyin
Burada unutulmaması gereken bir gerçek ise hangi zamanda, hangi durumda ve hangi şartlarda karar verirsek verelim kararlarımızı çok aceleye getirmememiz gerektiğidir.
İyi araştırma yapın
Bu nedenle yatay geçişe karar vermeden önce geçiş yapmayı düşündüğümüz üniversitenin öğrencilerine sağladığı olanakları, bursluluk durumlarını, laboratuvar ve ARGE merkezlerini, akademik kadrosunu, bilimsel ve sosyal faaliyetlerini çok iyi araştırmak gerekir.
Her üniversitenin tarihleri farklı
Çok az zaman var demeyin her üniversitenin yatay geçişlerle ilgili belirlediği farklı tarihler var, eğer yatay geçiş yapmaya karar verdiyseniz hızlıca bunları araştırmaya koyulun.”
Bir yanıt yazın