MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet » ​“​“İslam’ı Anlatırken Dıştan Anlatıyoruz”
​“​“İslam’ı Anlatırken Dıştan Anlatıyoruz”

Cenab-ı Hakk’a ait bütün meselenin tevhid üzerine kurulu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ekrem Demirli, “İslam’ı, insanların iç dünyasından harekete geçiremiyoruz. İslam’ı anlatırken dıştan anlatıyoruz. Bizim büyük meselemiz, İslam’ı iç dünyamızdan harekete geçirmektir.”dedi.

 

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki “Tasavvuf ve İslam” seminerinde konuşan Prof. Dr. Ekrem Demirli, Cenab-ı Hakk’a ait bütün meselenin tevhid üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, “Biz Müslümanlar, İslam’ı insanın iç dünyasından harekete geçiremiyoruz. İslam’ı anlatırken dıştan anlatıyoruz. Bizim büyük meselemiz, İslam’ı iç dünyamızdan harekete geçirmek. Biz, İslam’ı anlatırken yabancılık meselesini, aradaki mesafe meselesini ortadan kaldıramıyoruz. Bu sebeple insanlar İslam için, ‘bu bir Arap inancıdır, Ortaçağ alışkanlığıdır.’ diyebiliyorlar.” şeklinde konuştu.

Söyleşide ilahi isimler, Allah hakkında konuşmanın güçlüğü, Deizm ve kalbe hareketle konuşmanın öneminden bahseden Demirli, Esma-ül Hüsna konusuna da değinerek şunları söyledi:

“İnsanlara çok uzaktan bir Allah anlatıldığında, insanlarda tepki oluşuyor. ‘Ben uzaktaki birisine neden inanayım?’ diye bir şey oluşuyor. ‘Allah evreni yaratmış, evrenin padişahı ama kendisi uzakta’ gibi bir düşünce. Böyle olmaz, bu tarz konuşma biçimi bizi Deizm’e götürür. Deizm’in ikinci ayağı ise Ateizm’dir.”

“FETVAYI KALBİNDEN SOR”

İnsanların, Müslüman olsun ya da olmasın Deizm’i kabul etmeye çok müsait olduğunu söyleyen Demirli, Deizm’in en zayıf inanç biçimi olduğunu belirterek, Allah hakkında konuşurken önce yakınlığı keşfetmemiz gerektiğini vurguladı ve “İmanın yeri kalptir” sözüne atıfta bulunarak, Hazreti Peygamberin “Fetvayı kalbinden sor” cümlesini hatırlattı.

Demirli konuşmasının sonunda ise, “Bir insanın Müslüman olabilmesi için önce mümin olması gerek, İmanlı olması gerek. İslam’ı içselleştirmemiz lazım. İnsanlar, İslam’ı bir dış ilke veya bir dış kural kabul ettiği sürece İslam ile aralarındaki mesafe hiçbir zaman kapatılamayacaktır.” dedi.

📆 15 Nisan 2016 Cuma 09:37   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR