MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Büyükşehir, Genel, Manşet, Toplum » 2. ETNOSPOR FESTİVALİ’NE MUHTEŞEM AÇILIŞ
2. ETNOSPOR FESTİVALİ’NE MUHTEŞEM AÇILIŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliği yaptığı 2. ETNOSPOR Festivali, Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen görkemli törenle başladı.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliği yaptığı 2. ETNOSPOR Festivali, Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen görkemli törenle başladı.

“Ok Yaydan Çıkıyor” temasıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 4 gün sürecek festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler hayat buldu. Festival alanını Bilal Erdoğan ile birlikte gezen Başkan Kadir Topbaş, geleneksel kıl çadırlardaki oba yaşamını, tarihi el sanatları atölyelerini ve geleneksel lezzetlerinin yer aldığı çadırları inceledi.

Etkinlik alanında TV 360’ın canlı yayınına katılan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı festivalin şehre spor ve kültür alanında önemli renkler kattığını belirterek, “Geçmişimizde olan spor dallarının tekrar canlanması bizim için bir kültür canlanmasıdır” dedi.

Festivaller bir şehrin vitrini olduğunu ve o şehri dünyaya tanıttığını ifade eden Kadir Topbaş, “ETNOSPOR festivaliyle bu alanda daha güçlendik. Bir eksiğimizi daha kapattık. İstanbul’un dinamizmini daha da arttırdık. Kültürel ve sportif etkinlikler toplumsal barışı sağlar ”diye konuştu.
Festivalin açılışında konuşan Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da Anadolu’nun geleneksel sporlarını güçlendirmek, popülerleştirmek ve tanıtmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu;

“Etnospor yolculuğuna çıkışımız, 5 seneyi aşkın süre önce Okmeydanı’ndaki Okçular Vakfının ihyasıyla başladı. Okmeydanı’nda gençlerimizi geleneksel okçulukla tanıştırdığımızda onların değerlerimizle ilgili daha duyarlı, bilinçli yetiştiğine şahit olduk. Sporun rakibini ezmek, bitirmek için değil, kendi kişisel fiziki ve ruhsal gelişimi için, Rab’bine yakınlaşması için, daha iyi bir kul olabilmek için yapıldığı bir ortamda bu işi yapmaya başladık. Hamd olsun geldiğimiz noktada merkezi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki bir vakfı konfederasyona çevirerek, çalışmaları uluslararası alana taşıdık.”

Geleneksel sporların birçok olimpik spora göre daha çok kişi tarafından takip edildiğine dikkat çeken Bilal Erdoğan, “Anadolu’nun geleneksel sporlarını kendi milletimiz nezdinde güçlendirmek, popülerleştirmek ve tanıtmak istiyoruz. Bu sporlarımızın olimpik sporların gördüğü ilginin arkasında kalma gerçeğinin değişmesini istiyoruz. İşte cirit sporumuz, yağlı güreşlerimiz Anadolu’nun birçok yerinde 10 binler tarafından seyrediliyor. Arkasında olimpik sporlara nazaran çok daha fazla inanç zenginliğinin, çok daha fazla felsefi derinliğin olduğu sporlardır. Sporları, sadece bir rekabet, fiziksel aktivite, oyun değil bir gelişim, bir karakter inşası, bir şuurlandırmak aracı olarak düşünmek lazım. Etnospor Kültür Festivali’ndeki geleneksel sporlarımızı canlandırma gayretimizin bir diğer doğal paydaşı da kültürümüzün bütün sahalarında bir kültürel devrimin başlatılması. O da kendi kültürümüzün, geleneğimizin yeniden bu topraklarda egemen olmasıdır. Müzikten spora, sanattan geleneksel çocuk oyunlarına kadar bize ait olanla geleceğimizi kurmamız lazım.”

“Global markalar, kültürel sahaları topuyla tüfeğiyle kuşatmış durumda” ifadesini kullanan Erdoğan, Dünya üzerinde Batı uygarlığının ekonomik hakimiyetini izliyoruz. Bu ekonomik hakimiyetin sadece ekonomi sahasında kalmadığını, bütün kültür sahalarına yayıldığını görüyoruz. Türkiye olarak, 21. yüzyılda bağımsız, kendi ayakları üstünde duran, kendi istikametini çizen, kendi kaderi için kendi kendi kararlarını veren bir millet olacaksak ki ecdadın mirası böyle olması gerek, Batı’dan ödünç aldığımız kültürel renklerle boyanmamalıyız. Kendi kültürel renklerimizle boyanmalı ve şekillenmeliyiz” diye konuştu.

Törende konuşan Bakan Akif Çağatay Kılıç ise, sadece sportif değil, kültürel birçok değerin de geleceğe taşınması için çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “Özellikle büyük şehirlerimizde cirit, geleneksel okçuluk ve birçok farklı geleneksel spor dalının icra edilebileceği alanların kazandırılması konusunda yerel yönetimlerimizle iş birliği yapıyoruz. Aynı zamanda bu geleneksel spor branşlarının uluslararası değerini arttırmak üzere de uluslararası spor camiasını yönetenlerle görüşmeler yapıp, onlara da bunları hatırlatıyoruz” diye konuştu.

📆 12 Mayıs 2017 Cuma 16:36   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR