İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı “4 İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, 27 köye yapılan Biyolojik Arıtma Tesisleri ile tamamlanan dere ıslahları ve çevre yatırımları” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliği yaptığı törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, Milletvekilleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Bürokratları ve İstanbullular katıldı.
Ataköy’den Silivri’ye kadar 100 kilometrelik Marmara Denizi sahilini atıksu tehdidinden kurtaran ve 1 milyon 200 bin insana hizmet veren ileri biyolojik arıtma tesisleri, Marmara Denizi’nin sahillerini de yüzülebilir kriterlere taşıyacak.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BAŞKAN TOPBAŞ’A HİZMET TEŞEKKÜRÜ…
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yeni İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile Çevre Yatırımları Toplu Açılış Töreni’nde, açılışı yapılan hizmetlerin ülkeye, şehre ve belediyeye hayırlı olmasını dileyerek, “Silivri, Büyükçekmece, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisleriyle birlikte, köylere hizmet verecek 27 ayrı arıtma tesisi, dere ıslah çalışmaları, 3 İSKİ hizmet binası, Eyüp Kemerburgaz’da Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile 184 çöp ve temizlik aracını hizmete alıyoruz. Emeği geçen Başkan İBB Başkanımız Kadir Topbaş ile ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Erdoğan, bugün açılışı yapılan tesislerle birlikte Ataköy’den Tekirdağ sınırına kadar olan 100 kilometrelik sahil bandının tamamının atık su tehdidinden kurtulmuş olduğunu ifade ederek, arıtma tesislerinden elde edilecek suyun da park ve bahçelerle sanayide kullanılacağını söyledi.
Nüfus büyüklüğü olarak bölgede 1 milyon 200 bin kişiye hizmet verecek bu tesislerde arıtma sonucunda çıkan diğer ürünlerin de yakıt ve biyogaza dönüştürülerek ayrıca İstanbul’a katkı sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, şehir genelinde 67 kilometreyi bulan dere ıslahı ile 2045 yılına kadarki ihtiyacı karşılayacak sterilizasyon tesisinin de bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere pek çok sorunun çözümüne vesile olacağını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmete giren 19 çöp, 26 yol süpürme, 10 yıkama aracıyla, 7 deniz temizlik teknesinin, 2 çevre kontrol botunun da İstanbul’u daha temiz hale getirmek için yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Zira biz şuna inanıyoruz. Temizlik imandandır. Toplam yatırım bedeli 1 milyar 873 milyon lira olan bu tesis ve hizmetlerin şehrimize kazandırılmasında emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere, tüm ekibini tebrik ediyorum. İstanbul için bu güzel ve kutlu şehir için ne yapılsa azdır” diye konuştu.
“İstanbul bizim için zamanın ve mekanın üzerinde bir sevgilidir, öyle de kalacaktır. Hamdolsun İstanbul’da çok yıl yaşadık. İnşallah Rabbim bize bu şehirde ölmeyi, bu şehirde yatmayı da nasip eder” ifadelerini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Hiçbir güzelliğe bedelsiz sahip olunmuyor. Türkiye, İstanbul’u ile Rumeli’siyle Anadolu’suyla sahip olduğu muhteşem tarih ve medeniyet mirasıyla, dünyada eşine ender rastlanacak kıymette bir ülkedir. Fatih burada yatıyor, Yavuz Selim burada yatıyor, Kanuni burada yatıyor. Eyüp Sultan Hazretleri burada yatıyor, birçok sahabe burada yatıyor ve Anadolu’suyla Avrupa’sıyla burası bir başka şehir.”
TÜRKİYE ‘MAVİ BAYRAK’TA DÜNYA İKİNCİSİ OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Türkiye’nin çevre kirliliğine karşı verdiği mücadelede önemli bir noktaya geldiğini belirterek, “2002’de hükümetimiz iş başına geldiğinde, tüm Türkiye’deki arıtma tesisi sayısı sadece 145’ti. Bugün geldiğimiz noktada bu sayı 940 oldu. Nüfusun sadece yüzde 35’ine hitap eden arıtma tesis varken, bugün yüzde 81 oranına çıktı. Şu anda tam 159 arıtma tesisi inşaatı devam ediyor. Bittiğinde nüfusun yüzde 90’nın dışarıya attığı kirli suları tamamıyla arıtmış olarak tabiata vermiş olacağız. 2023’e kadar da kirli suların tamamını arıtmayı hedefliyoruz. Bu arıtılan suları kullanıyoruz. Tarımda da artan kısmından gübre elde ederek, kullandırtmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Bu başarının sadece atık suyla sınırlı olmadığını belirten Özhaseki, şunları kayrdetti; “2002’de sadece 15 katı atık depolama tesisi vardı. Bugün için 82 tesise ulaştık. 191 belediyemizde 52 milyon vatandaşımızın kullandığı katı atık depolama tesisimiz var. Bu tesislerimizde 155 megavat elektrik üretiyoruz. 60 bin vatandaşımız çalışıyor ve 3 milyar da katma değer elde ediyoruz. 2023’e kadar tüm şehir ve ilçelerimizde de katı atık tesisi yapmayı hedefledik ve projeler devam ediyor. 2002’de 151 olan mavi bayraklı plaj ve marina sayımız 444 oldu. Dünyada bu alanda yapılan yarışmada Türkiye İspanya’dan sonra dünya ikincisi oldu.”
İBB’DEN 1 MİLYAR 873 MİLYONLUK YATIRIMLAR ZİNCİRİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılamayan hizmetlerin çok daha fazlasının son 14 yılda yapıldığını belirterek, “Sayın cumhurbaşkanım, sizin dönemizde sizin liderliğinizde yapıldı. Türkiye asırlık uykusundan uyandı. Gücünü fark etmeye başladı. Dünya’da ezber bozan bir güç haline geldi. Şimdi diplomasi adı altında dünya’da zulmü ve adaletsizliği hakim kılanlar bizden rahatsız. Oyunları bozuluyor. Güç olmadıkları ortaya çıkıyor. Dört koldan saldırıyorlar. Amaçları yeni, büyük, güçlü Türkiye’ye engel olmak, ama yapamazlar” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde ıslah etmek istediği Ayamama Deresi’nin dönemin hükümeti tarafından verilmediğini ve bitirilemediğini hatırlatan Başkan Topbaş, İBB olarak şimdi bu derenin ıslahını bitirmek üzere olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başlattığı hizmet anlayışını sürdürdüklerinin altını çizen Kadir Topbaş, “Sadece İstanbul büyükşehir belediyesi olarak 2017 yılında yaklaşık 17 milyar yatırım yapıyoruz. Hiçbir endişemiz yok. Hizmetlerimiz, yatırımlarımızı daha da artırıyoruz. İnançla, azimle, güvenle yürüyoruz. Bugün burada çevre adına büyük bir yatırımlar serisinin resmi açılışını yapıyoruz. 1 milyon 200 bin kişinin atık suyu bu tesisler sayesinde arıtılacak. Marmara sahili tertemiz oluyor. Çevrecilikten söz edenler de çok iyi biliyorlar ki, İstanbul’da çevrecilik 1994’te sayın cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı ile başladı.”
Geçmişte İstanbul Boğazı’nın her iki yakasındaki yalıların tuvalet atıkları bile denize boca edildiğini hatırlatan Topbaş, “Sayın Cumhurbaşkanım, İstanbul’u bu kirlilikten kurtaran yatırımlar sizinle başladı. 1994’te başlattığınız çalışmaların devamı niteliğindeki bu eserleriniz, yüzde yüz temiz Marmara Denizi hedefimizin de kilometre taşlarıdır. İstanbul sizinle ve eserlerinizle geleceğe güvenle bakıyor. Tesislerimizin İstanbul’a hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Törende konuşmaların ardından Eyüp Odayeri ve Silivri’ye canlı bağlantılar yapılarak oradaki tesisler hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtılan suyun numunelerini vatandaşlara göstererek, Ataköy’den Silivri’ye kadar 100 kilometrelik sahil bandının bu kirlilikten kurtulduğunu müjdeledi. Erdoğan, Özhaseki, Topbaş ve beraberindekiler, daha sonra kurdele keserek 4 ileri biyolojik arıtma tesisi ile diğer tesis ve hizmetlerin açılışını gerçekleştirdi.
4 YENİ İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ DEVREDE…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bağlı Kuruluşlarından İSKİ’nin inşa ettiği Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri, 1,5 milyon insanın yaşadığı bir havzaya hizmet verecek dev çevre yatırımları…
Büyükçekmece İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin günlük kapasitesi 132 bin metreküp ve 500 bin kişiye hizmet verecek. Çatalca, epecik, Mimarsinan, Muratbey, Çakmaklı, Karaağaç, Ahmediye ve Bahşayış bölgelerinin atıksuyunu toplayıp arıtacak.
Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi günlük 70 bin metreküp kapasiteli ve Selimpaşa, Celaliye, Kumburgaz, Kavaklı ile Ortaköy’de yaşayan 300 bin kişiye hizmet verecek. Silivri’deki tesis 36 bin 500 metreküp kapasiteli ve Silivri, Fener köyü, Alipaşa, Gazitepe, Piri Mehmet Paşa, Fatih, Alibey ve Cumhuriyet bölgelerinin atıksuyunu arıtacak, 146 bin kişilik bir nüfusa hizmet verecek.
Çanta Tesisimizin hizmet vereceği nüfus 250 bin, günlük atıksu arıtma kapasitesi ise 52 bin metreküp. Hizmet alanı ise Çanta ve Gümüşyaka bölgeleri.
Çevre ve insan sağlığı için tünelleri ve atıksu hatlarıyla birlikte İSKİ, bu bölgede 1 Milyar lirayı aşan dev bir çevre yatırımı gerçekleştirmiş oldu. Bu dört tesis toplam 115 bin hektarlık bir alanın atıksuyunu toplayacak. Yaklaşık 1 milyon 500 bin kişinin atıksuyunu arıtacak.
Bu tesislerin hizmet verdiği bölge, bildiğiniz gibi İstanbul’un yazlık beldeleri. Yaz mevsimi boyunca deniz keyfi yaşanan 48 kilometrelik bir sahil bandında, işte bu tesislerle deniz suyu kalitesi yükselmiş olacak.
İstanbul’daki ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyu, park bahçe alanları sulamasında ve sanayide kullanılıyor. Yine bu tesislerde, arıtma prosesinin sonunda biyogaz ve yakıt olarak kullanılabilen katı ürün elde ediliyor. İSKİ, yeni ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin inşasını sürdürürken mevcut ön arıtma tesislerini de ileri biyolojik arıtmaya dönüştürmeye devam ediyor. |
Bir yanıt yazın