2013 yılının son muhtarlar toplantısı Kartal Belediyesi’nin yeni hizmet binası Çırçır’da gerçekleşti. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altıınok Öz’ün başkanlığında toplanan 57. Muhtarlar toplantısına başkan yardımcıları, başkan danışmaları, birim müdürleri, Atalar Mahalle Muhtarı Ahmet Ceylan, Çavuşoğlu Mahalle Muhtarı Arif Koç, Karlıktepe Mahalle Muhtarı Dursun Sınırtaş, Hürriyet Mahalle Muhtarı Ferhat Aslan, Yakacık Yeni Mahalle Muhtarı İlhan Düzülütaş, Orhantepe Mahalle Muhtarı Kemal Tatlı, Cevizli Mahalle Muhtarı Mehmet Tirgil, Gümüşpınar Mahalle Muhtarı Miktat Gürsel, Kordonboyu Mahalle Muhtarı Niyazi Çom, Topselvi Mahalle Muhtarı Ramazan Keklik, Esentepe Mahalle Muhtarı Recep Elvan, Çarşı Mahalle Muhtarı Çetin Turan, Orta Mahalle Muhtarı Salim Coşar, Uğur Mumcu Mahalle Muhtarı Soner Eker, Cumhuriyet Mahalle Muhtarı, Şahin Kaya ve Yukarı Mahallesi Ünal Özuğurlu katıldı.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, mahalle muhtarlarına yeni hizmet binasının işleyişi hakkında bilgi verdi ve Kartal’da yapılacak olan dönüşümlerle ilgili Mahalle muhtarları Kartal’da yaptığı çalışmalar için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yeni hizmet binası hakkında bilgi verdi
Her ay düzenli olarak yapılan muhtarlar toplantısını yeni hizmet binasında gerçekleştiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, mahalle muhtarlarına yeni hizmet binası hakkında da bilgi verdi. Yeni hizmet binasının aslında otopark olarak konumlandırıldığına dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz, “Bu bina biliyorsunuz sadece otopark olarak planlanmış bir binaydı. Eğer sahildeki bina ve binanın bulunduğu yer buranın girişindeki gibi halka hizmet verecek bir ünite, belediye başkanlık katı, çalışma ofisi hizmet binası ve bütün birimlerin olduğu bir bina olarak çıkılmış olsaydı proje doğru olacaktı. Ama maalesef bu bina tasarlanan binanın 3/1. Diğer kalan bölümleri bitirmeleri için yandaki 210 hak sahibinin yerinin kamulaştırılması gerekiyordu. Buna Kartal Belediyesi’nin bütçesi uygun değil. Büyükşehir’in yapması da mümkün değil. Dolayısıyla o projenin hayata geçmesi mümkün olmadığına göre ve bütün belediye binaları o mevcut binaya sığmayacağına göre bir değişiklik yaparak, hem belediye binasını buraya taşıyalım, hem de mevcut projenin arkasında ölü bir boşluk kalmasın dedik. Bir yapım ihalesine çıkıldı. Yangın ve ısı yönetmeliğinin değişmesi üzerine projenin uygun olmaması nedeniyle tekrar ihaleye çıkmak zorunda kaldık. İşte o tekrar yapım için bürokrasinin gerekeni yapması gerekiyordu. Gereken ne? Her şey yasal çerçevede olması gerektiği gibi yürümemiz gerekiyordu. Burada da önce bu değişiklik gerekli mi, değil mi? Bunun bir ihale ile raporlanması gerekiyordu. İşte o ihale yapıldı. Ve projelendirilmesi gerekiyordu. Ve bunun yeni binanın fonksiyonuna uygun şekilde yapılmasını sağlayacak bir danışmanlığa ihtiyacımız vardı. Ve nihayet binanın yapım ihalesi yani 4 ihale peşi sıra yapılmak zorunda kaldı. Bu bizim bir yılımızı aldı. Sonucunda yapımına başlandı, eksiğiyle gediğiyle. Sonuçta bürokraside bazen öyle olur. Eğer taşınmasak bu iş daha uzar düşüncesiyle önce meclisi, arkasından Belediye Başkanı ve arkasından birimler taşınmaya başladı. Önümüzdeki hafta da son birimler taşınacak ve taşınma işlemi bitecek. Ama bina tasarladığımız şekilde fonksiyon görecek mi, henüz değil. Çünkü bu bina enerjiyi tasarruf eden, kuzeyindeki ısı algısıyla güneydeki ısı algısını alan; buraya sıcak verirken oraya soğuk veren yada burayı soğutmazken orayı soğutan yani konumuna göre sıcaklığı ayarlayan, ışığın şiddetine göre ışığı ayarlayan, suları geri çeviren sifondaki veya lavabodaki suyu minimum harcayan enerji tasarruflu bir bina olarak bize hizmet verecek” diye konuştu.
“Kartallılar oturduğu yerden işlemlerini yapacak”
Kartal’a hizmet verecek olan yeni hizmet binasında enerji tasarrufu yapılacağını, insanların yorulmadan oturduğu yerden işlemlerini kolaylıkla yapabileceğinin de altını çizen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Yeni hizmet binamız Kartal’a hizmet verecek. Ama daha önemlisi tüm bu ısı-ışık algılama, suyun geri dönüşümü, enerjinin bir kısmının güneşten harcanmasının ötesinde fonksiyonel olarak da hizmet verecek. Her masanın görev tanımı yapıldı. O masada duran bilgisayarın görevi belli. İnsan değişebilir ama oranın işi değişmeyecek. Dolayısıyla iş artış süreçleri tasarlandı. Girişte ön ofis dediğimiz bir bölüm var. Bütün vatandaşın işi orada yapılacak. Müdürlükler de şimdilik var ama bir süre sonra müdürlüklerde insan dolaşmayacak. İnsan oturduğu yerde imar başvurusunu yapacak, her türlü işinin müracaatını ofisinde gerçekleştirecek. Hatta yine internet ortamında vergisini yatırabilecek. Belediyeye gelmeden inşaat ruhsatını alabilecek. Yani insanla insanın ilişkisini daha doğrusu insanla belediyenin ilişkisini doğrudan bir sisteme taşıyoruz. Belediyeler hizmet için vardır. Hedefinde de insan vardır. Biz hizmetimizi yine yapacağız. Ama sosyal hizmeti yapacağız. Bunu hedefleyen bir belediye binası yaptık. Otomasyona geçmemiz, hedefimizdeki belediye binasına ulaşmamız birkaç ay daha alacak. Ne kadar mükemmel sistem kurarsanız kurun, sonunda binanın akıllı olması önemli değil, çalışanın da akıllı olması gerekiyor. Dolayısıyla çalışan arkadaşlarım eğitim alıyorlar. Eksik olan yanlarını bu eğitimle tamamlıyorlar. Eğer biz, Kartal Anadolu yakasının merkezi diyorsak; tam akıllı bina yapmak ve ona göre Kartal’a hâkim olmak zorundayız.”
“Bakkal hesabıyla kent yönetmek mümkün değildir”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kamulaştırmasız el atmalara 75 trilyon ödendiğini, bakkal hesabıyla bir kentin yönetilemeyeceğini belirterek, “Kamulaştırmasız el atmalardan bu yıl 70-75 trilyon para ödedik. Eğer malımızı bilebilseydik, itiraf ediyorum; hala Kartal Belediyesi’nin malı nerde belli değil. 20 yıl önce kamulaştırılan bir yerle ilgili elimizde belge yok. Ama vatandaş bize müracaat ediyor diyor ki; “Ben buranın parasını aldım. Burayı şimdi faiziyle birlikte iade edeyim, burası bende kalsın”. Hâlbuki bizde zaten adamda gözüküyor. Belediyenin kayıpları bu. Cebimizi bilmiyoruz. Bunu açıklıkla söylüyorum. Bakkal hesabıyla bir kentin yönetilmesi mümkün değil. Yönetiliyor gibi yapıldı hep. Bizde 4 yıl boyunca yönetilmemesi yönünde gayret ettik ama epey yorulduk. Daha önce bir kaç kez söyledik. Bu bilgi eksikliği, bu dosyadan alınan bazı belgeler belediyeye yaklaşık 70 trilyon içinde 15 trilyon para ödetmiştir. Şimdi eğer bilgiler elektronik ortamda olursa ki, bunun ihalesi yapıldı. Elektronik belge yönetimi diye geçiyor. Tüm belgeler taranacak ve bu bilgilerin hepsi bilgisayarda kalacak. Bundan sonra bir dosyadan bir evrağın kaybolmasını önleyeceğiz. İnsana bağlı olmaktan çıkacak. Bilgiye dayalı bir belediyecilik dönemi başlıyor. Bunun geri dönüşü yok. Diğer belediyelere göre en iyi avantajımız mali işlerimizde buna uygun programımızı yapmamız. Yılbaşında kendi sistemimize geçtik. Yeni sistem ile elektronik sistem bütünleşerek devam edecek. Bir çok belediye bu tür uygulamaya geçti ama sisteme entegre edemediği için kullanamıyor. Ama bizim avantajımız bizim yazılımımızla devam edecek. Böyle bir binanın henüz bitmemiş ama fonksiyonel bir yerinde sizinle ilk toplantımızı yapıyoruz. Dilerim bu yağmurlu günler uzun süre devam eder. Barajlar dolar, karalar yağar ki, Anadolu susuzluğuna son verir.” dedi.
“Su zengini bir ülke değiliz”
Suyun önemli bir kaynak olduğunu belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok öz, “Su zengini bir ülke değiliz. Anadolu’ya 15 Haziran’dan beri yağmur yağmıyor. Kuraklık çok büyük boyutta. Önümüzdeki yüzyılın en büyük sorunu küresel ısınma olacak. Çevre faktörleri çok öne çıkacaktır. 2100 yılında böyle giderse denizler 1 metre yükselecek. Ve büyük bir alan su altında kalacak. İnsanoğlunun önünde küresel ısınma ile birlikte gıda sıkıntısı olacaktır. Onun için laboratuarlar az tabletle insan nasıl doyar yarışına girmiştir. Suni gıdalarla insanları doyurmaya çalışıyorlar. Tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Gıda güvenliği bizim en büyük sorunumuz olacaktır, tabii yerel yönetimin de öyle.” dedi.
“Rant sağlayan değil bu hakkı vatandaşa veren bir yerel yönetim olarak dönüşüyoruz
Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşüm konusunda Kartal’da çok hızlı bir şekilde ilerlediklerini, Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeye yetki verdiklerini söyleyerek şöyle konuştu:
“AKP İl Başkanı bu projeyi geçirirsek bu adamı bir daha buradan indiremeyiz diyerek siyasi bir düşünce ile planı çıkarttırmamıştı. Sonra da bizim arkadaşların kararı ile plan iptal olmuştu. Yine 1992 yılında göreve başladığım ve SSK’da emekli olduğum 2008’e kadar Doğan Sokak ve etrafını en iyi bilenlerden biriyim. Hemen eski acilin karşısındaki binalar Dumankaya’nın ilk yaptığı binalar. Yaklaşık 50 yıllık binalardır ve bitişik nizamlılardır. O çerçevede orasını ve çevresini en iyi bilen kişilerden biriyim. Biz bu Büyükşehir’den öyle veya böyle kabul görmeye arkasında da tren yolunun üstü, minibüs yolunun altında kalan bölgeyi de dönüştürmeye mümkün olmadığını gördüğümüz için çıkarılan yasa çerçevesinde, deprem yasası çerçevesinde 6306 yasanın içine sokarak Çevre ve Dönüşüm Bakanlığı’na oraların dönüşümü için bir teklifte bulunduk. Bakanlar Kurulu kabul etti. Pek ümidimiz yoktu ama kabul etti. Bir şey daha yaptılar. Kartal Belediyesi olarak dönüşümü ve değişimi “Yerinde Dönüşümü- Deprem Dönüşümünü ve Kentsel Dönüşümü” iyi bilen bir belediye olarak Cumhuriyet Halk Partili biri olarak yetkiyle bize verdiler. Birisi Kartal diğeri Eskişehir. Orası dönüşecek. Çünkü imar afları ile kimi yerde 2.80, kimi yerde 5, kimi yerde 7 emsal kullanarak mevcut binalar duruyor ama depreme uygun şekilde yapılması için yıkıldığında binaların aynı şekilde yapılması mümkün değil. İşte burada kamuya iş düşüyor. Yani bize iş düşüyordu. Dönüşebilmeleri ve değişebilmeleri için biz kendi üstümüzde olan imar haklarını vatandaşa vereceğiz. Yani oluşan rantı biz vatandaşa vererek dönüşeceğiz. Rant sağlayan değil, bu hakkı vatandaşa veren bir yerel yönetim olarak dönüştürebiliyoruz. Aksi takdirde dönüşmeleri mümkün değil. İşte bu alanın böyle bir proje içine girebilmesi için çalışmalar sürüyor. Kartal, Pendik ve Maltepe’den geri kaldı, alışveriş için Pendik ve Maltepe’ye gidiyoruz diye söyleniyor. Bu yerde bu dönüşümle orada kafesiyle, restorantıyla kimseyi yerinden etmeden olduğu yerde yerleşimiyle ve hak kaybı olmadan bir planlama içinde olduk. Buna da Batı Merkez diyoruz. Doğu Merkez, Çimento Fabrikası’nın olduğu yer ve onun üst bölgesi. İşte burada bize bir Belediye hizmet binası gerekiyordu.O da çarşıya en yakın nokta olan burasıydı.” dedi.
Bir yanıt yazın