MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » 747. Vuslat yıl dönümünde Saygı ve sevgi ile
747. Vuslat yıl dönümünde Saygı ve sevgi ile

Mevlana asıl adı Muhammed Celaleddin..Efendimiz manasına gelen Mevlana ismi O’na Konya’da ders okutmaya başladığı tarihlerde verilir. Bu ismi, Semseddin-i Tebrizi ve Sultan Veled’den itibaren Mevlana’yı sevenler kullanmış, adeta adi yerine sembol olmuştur. Rumi, Anadolu demektir.

Mevlana’nın, Rumi diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyar-i Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya’da uzun müddet oturması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve nihayet türbesinin orada olmasındandır.

Yaşadığı yer, Anadolu’dur, zaman, on üçüncü yüzyıl.Selçukluların siyasi hakimiyet için savaşları,Moğol istilası,Moğollara ödenen ağır vergiler,siyasi ekonomik buhranların yaşandığı,halkın canından bezdiği bir dönem ve yer.İşte bu dönemde halka insan ve Allah sevgisini aşılayan,ruhlara şifa,taze bir nefestir Mevlana.

Mevlana’nın felsefesinde merkezde insan vardır. ”Ona göre, Allah ses ve söz olarak insanda belirmiştir. İnsan kendisindeki Yaradan sırrına aşkla erişir ve bilgi sahibi olur. Onu diğer canlılardan üstün tutar. Bu yüzden o kesinlikle insanlar arasında ayrım yapmaz, ister dinsiz, ister ahmak, isterse fakir veya zengin olsun… Onun yanında herkes birdir. Allah herkesi ayrım yapmadan yaratmıştır.

Mevlana alçak gönüllüğün sembolüdür adeta. O hep fakirlerle, kimsesizlerle, yardıma muhtaç insanlarla vakit geçiren, suçlu ve günahkarları hor görmeyen çok merhametli bir alim..Çünkü insanların kötülük yapmasını onların bilgisiz olmasına bağlar, çocuklara karşı merhamet ve şefkat timsali olduğu gibi insanlığa karşı da Barışçıl ve birleştiricidir Mevlana..

Felsefesi “İnsanı sevmek Allah’ı sevmektir.” Madem ki insan varlıkların en şereflisi, insanlar arasındaki sevgi dostluk bağı ve yardımlaşma ahlakın özüdür ve ibadet özelliği taşır.

Mevlana’nın tasavvuf yolu İlahi aşka önem verip onu yüceltmekti.Allah sevgisi ile sevgiyi her bir düşünce ve eyleminde insanı, sevgiyi ve dini merkeze almış, tüm bu unsurları yüzyıllardır eskimeyen bir biçime sokmuş, kitlelerin hala ona hayran olmasını ve sağlamıştır.

Tüm dünyada sevgi ve hoşgörünün sembolü olarak anılan Mevlana, ömrünü “Hamdım, piştim, yandım.” sözleriyle özetlemiştir. 25.700 beyitlik eseri “Mesnevi”yi ömrünün son döneminde ortaya koyan meşhur mutasavvıf Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’yi 747. Vuslat yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anıyoruz.

ÖZLÜ SÖZLERİNDEN BiR KAÇI

•Aşk en güzel ibadetmiş. Tutuşunca anladım…

•Aşk sandığın kadar değil, yandığın kadardır…

•Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi, emin olmadığın sevgiye teslim etme kendini.

(Hz Mevlana)

Galeri
📆 17 Aralık 2020 Perşembe 10:25   ·   💬 1 yorum   ·  

“747. Vuslat yıl dönümünde Saygı ve sevgi ile” için bir yanıt

  1. ksg dedi ki:

    Tebrikler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR