
Katılımcı Gençlik Derneği ve Gençlik Gündemi Derneği’nin organize ettiği Ulusal Gençlik Çalıştayı Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde başladı.
Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden 26 gençlik çalışanı, 81 ilden 81 genç ve 25 konuşmacının dâhil olduğu gençlik çalıştayı 3 gün sürecek. Gençlik, kadın ve şiddetsizlik konularının ele alındığı projede gençleri politika üretme sürecine katarak, kadına şiddetin azaltılması ve şiddet mağdurlarının topluma tekrardan katılması için çözüm yolları aranacak.
Program kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısında Şiddetsizlik Merkezi Avukat, Arabulucu ve Aktivist Birsen Atakan ve Bahçeşehir Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Mine Özaşçılar; “Şiddet nedir? Şiddetin türleri nelerdir? Şiddet nasıl önlenir? Şiddet sonrası ne yapılmalı? Bu bilgiler kadına nasıl ulaştırılır?”sorularını ele aldılar.
Türkiye’de geri bildirim yok
Yrd. Doç. Dr. Mine Özaşçılar şiddet teorilerini dünyadan örneklerle anlatarak, “Türkiye’de bilimsel çalışmalar yetersiz. Bunun nedeni ise geri bildirimin olmaması” dedi.
Şiddet egemen olmanın amacıdır
Şiddet diyince aklımıza fiziksel şiddet geliyor diyen Avukat Birsen Atakan, şiddet biçimlerinin ekonomik şiddet, sözel şiddet, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet olduğunu belirterek, “Şiddet iktidar olmak ve egemen olmanın amacıdır” dedi.
“Yargılayanlarında adaletsizliği yaşaması gerekiyor”
Çalıştaya Diyarbakır’dan katılan Üniversite öğrencisi Dırşe Teymur, Sarıyer TV’ye verdiği röportajda kendisini de şiddete maruz kalabilecek durumda gördüğünü belirterek: “Genç arkadaşlarımızın burada çözüm odaklı çalışması beni bir kadın olarak umutlandırdı. Kadına şiddet davalarında yargılayanlarında adaletsizliği yaşaması gerekiyor. Şiddete maruz kalmadığımız için tepkisiz kalıyorsak, burada bir sorun var. Şiddet görenlerin yanında olup duygudaşlık kurabilirsek bir nebze şiddetin önünü kesmiş olacağız” dedi.
19 ay boyunca çeşitli yerlerde gerçekleşecek çalıştay bilgilendirme toplantıları, online anket, politika belgesi oluşturma, politika yapıcılar ile görüşme gibi çeşitli proje aktiviteleriyle devam edecek.

Bir yanıt yazın