MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
8,5 ay devam eden sergi

Tatbiki’liler Sergisi Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde devam ediyor…

İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da açılan en büyük Bauhaus okulu olan Tatbiki mezunlarının Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezinde açılan, ancak Koronavirüs dolayısiyle uzun bir süre kapalı kalan sergi tekrar açıldı.

Sergi 24 Kasım 2020 tarihine kadar görülebilir. 8,5 ay devam Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu mezunlarının sergisinde Tatbiki’den yetişmiş, sanatsal üretimlerini bugün de Bauhaus ekolüne dayanarak sürdüren 22 Tatbiki mezunu sanatçının yapıtlarından bir seçki yer alıyor.

Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezinin 350m2 en büyük sergi salonundaki sergide Prof. Dr. Günay Atalayer’in “Anadolu Kadını” isimli ipek ve pamuk iplikten yapılmış dokuma resim çalışması,  Atıf Atalayer’in mumlama batik tekniği ile yapılmış “Anadolu Tanrıçaları-2 Çatalhöyük”çalışması, Mehmet Kuşçuoğlu’nun mürekkepli kalem çalışması, Altay Göker’in masif ceviz etajer çalışması, Erol Ünal’ın Exlibris çalışmaları, Nişan Yeksek’in tekstil çalışması, Muhittin Köroğlu’nun illüstrasyon çalışmaları, Berrin AksuDefne İşçenEsen Erdoğru BaykalHafize Elibollar OrtaçMine ArasanNilay Lale YılmazNilgül ŞarmanNurcan TürkoğluSemra KasımoğluSemra KurbanoğluTülin HocaoğluYaşar Bayraktar’ın akrilik, yağlı boya ve muhtelif karışık teknik çalışmaları, Erol ÜnalSüreyya Uygun ve Koray Dağcı’nın fotoğraf çalışmaları, İsmail Hakkı Aksu’nun İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 1970 Maksim Sahnesi, Şan Sineması’ndan 1976-1977’e Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan gösterimlerin ve Opera ve Bale sanatçılarının çizimlerinden oluşan eserler yer alıyor.

TÜRKİYEDE BİR BAUHAUS EKOLÜ

“Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu” 1 Kasım 1955’de Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. 1956 yılında eğitim programını geliştirmek ve görev alacak öğretim elemanlarını belirlemek üzere Stuttgart Akademisinden Profesör Adolf Schneck danışman olarak görevlendirildi.

Okul Dr. Adolf Schneck idaresinde toplumun yeni yaşama biçimlerini belirleyen, endüstriyel gelişmelerde sanat ve tasarımın önemli rolünün altını çizen, araştırmacı, ve yenilikçi bir kurum olarak Bauhaus modeli ile kuruldu ve 1957 yılında Dekoratif Resim, Grafik Sanatlar, Seramik, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İç mimarlık bölümleri ile Milli Eğitime bağlı olarak eğitime başladı. Almanya’dan her bölüm için gerekli sayıda uzman öğretici getirerek, batıdaki örnek kurumlardaki eğitim metodunu uygulamayı sağlandı. Bauhaus ekolu ile kurulan kurumun hedefi, çağın gereksinim duyduğu yaratıcı, araştırmacı, yenilikçi ve uygulamacı bireyler yetiştirmekti.

Başlangıçta öğrenciler iki senelik tekniker olduktan sonra imtihanla yüksek okula geçip Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu‘ndan mezun oluyorlardı. 1966 yılında eğitim programında yenilemeler yapılarak dört yıllık lisans eğitimine geçildi. Okul sırasıyla “İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu” ve “Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu” isimlerini aldı. 1982’de yüksek öğretim yasası kapsamında Marmara Üniversitesi bünyesine katıldı. 1986 yılında Beşiktaş’tan Acıbadem kampüsüne taşındı.

Galeri
📆 16 Kasım 2020 Pazartesi 10:31   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR