MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » Akademisyen Orhan Çekiç Cumhuriyetin kazanımlarını anlattı
Akademisyen Orhan Çekiç Cumhuriyetin kazanımlarını anlattı

Kartal Belediyesi ile Kırıntı Dergisi’nin birlikte düzenlediği “Yazarlar Okurlarıyla Buluşuyor” etkinliğinde Doç. Dr. Orhan Çekiç, okurlarıyla bir araya geldi. Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer’in de katıldığı buluşmada Orhan Çekiç  “Cumhuriyet Kazanımları” başlıklı bir sunum yaptı.

 

 

Cumhuriyet öncesi durumdan başlayarak tarihsel sıralamayı anlatan ve bugün önemli gelişmelere sahne olan Ortadoğu ile ilgili tarihi bilgiler veren Çekiç, zamanında Osmanlı hakimiyetinde bulunan petrol bölgelerinin bugünkü çekişmelerin temelini oluşturduğunu söyledi.

 

Petrolü işlemeyi ve bu alandaki teknolojiyi geliştirme konusunda ilerleme kaydedenlerin bugün söz söyleme hakkına sahip olduğunu kaydeden Çekiç, Türkiye’nin bugün bu alanda geri kalmanın acısını çektiğini belirtti. Cumhuriyet kazanımlarının ve Atatürk’ün temelini attığı politikaların Türkiye’yi Ortadoğu’daki dalgalanmalardan koruduğunu söyleyen Çekiç, bölgede etkin olan güç sayısının 3’e çıktığını söyledi.

 

 

ABD, Rusya ve Çin’in bölgede bir güç savaşı yaptığını belirten Çekiç, gerekli güce, bilgiye ve teknolojiye ulaşamamış bir Türkiye’nin bu güç savaşının içine girmemesi gerektiğini kaydetti. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh , cihanda sulh’ ilkesinin bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çekiç, Ortadoğu’nun sahip olduğu enerji kaynakları nedeniyle her zaman önemli olacağını kaydetti.

 

 

Büyük devletlerin sahip oldukları enerji kaynaklarını kullanmak yerine Ortadoğu’nun kaynaklarını kullanmayı tercih ettiğini belirten Çekiç, yeterli petrol uzmanı, teknolojisi, yatırımı ve ekonomisi olmayan Türkiye’nin bu dengede yer almasının imkansız olduğunu ve burada bir kapışmanın uzak olmadığını belirtti. Cumhuriyetin temel dış politikalarının uzun sürede oluştuğunu ve kısa süreli esnemelerle dengeyi değiştiremeyeceğinin ortaya çıktığı belirten Çekiç “Ortadoğu’da devlere rağmen bir şey yapamazsınız. Bu 3 devlet bir şekilde burayı paylaşacaklar. Biz uzak durmalıyız” dedi.

 

📆 27 Ekim 2014 Pazartesi 11:24   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR