Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için çevre ve geri dönüşüme yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.
Kartal Belediyesi, ilçe sınırları içinde ambalaj atıklarının yanısıra pil, atık yağ ve elektronik atıkları da toplamaya devam ediyor.
Eğitimler Devam Ediyor
Kartal Belediyesi, çevre bilincini geliştirmeye yönelik eğitimlerini sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete, Kartal Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kursiyerlere yönelik Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde, çevreye ve dünyaya zarar veren atıklar ile ilgili seminer verdi. Seminerde atıkların zararlarını sunum eşliğinde anlatan Mete, “Kartal Belediyesi, bitkisel atık yağların kontrollü olarak toplanması ve geri kazanımı ile ekonomiye katkı sağlıyor. 5 litre bitkisel atık yağ biriktirenlere 1 litre ayçiçek yağı hediye ediyoruz. Atık yağların lavabolara dökülmesi, telafisi olamayan sonuçlar doğuruyor” dedi.
“Atık Piller Dünyaya Zarar Veriyor”
Atık pillerin de çevreye zarar verip toprağın yapısını bozduğuna dikkat çeken Mete, “Kartal Belediyesi olarak okullar, kamu kurum ve kuruluşlardan atık pilleri topluyoruz. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere atık pil denilmektedir. Atık hale gelmiş pillerin kimyasal, fiziksel veya başka türlü işlemlerle onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Piller, türlerine, şarjlı veya şarjlı olup olmadıklarına göre bünyelerinde demir, çinko, mangan, nikel, kadmiyum, lityum, kobalt vb. metalleri, bu metallerin birleşiklerini veya diğer kimyasal bileşikleri ve plastik, karton ve kağıt esaslı maddeleri içerebilmektedirler. Piller çöplere, ateşe, su kaynaklarına, kanalizasyona ve sokaklara rastgele atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve basınç altında ezilmemelidir. Bu gibi durumlarda genelde metal olan pilin dış kabı zamanla delinerek, bünyelerindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa sızmakta ve yer altı sularına, su kanallarına, ekinlere, sebzelere, tahıllara ve hatta balıkların bünyesine karışabilmektedir” dedi.
Solucanlar Ekonomiye Katkı Sağlıyor
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde Fen Bilimleri Okulları işbirliğiyle ‘Solucan Gübresi Üretim Projesi’ni başlattıklarını vurgulayan Mete, “Anavatanı Avusturya olan bu solucanlar, bugün evlerde ve pazarlarda atılan sebze ve meyve kabuklarını yiyerek gübre üretiyor. ‘Kırmızı California Solucanı’ adlı bu tür, günde 1 gram gübre üretiyor. Bu solucanlar evlerimizde de beslenebilir. Evlerimizde saksılara koyduğunuz takdirde sebze veya meyve atıklarını yiyerek gübre üretiyorlar. Böylece ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz” dedi.
“E-Atıklar Toplanıyor”
Kartal Belediyesi olarak yapılan çalışmalar kapsamında elektronik atıkların da toplandığını sözlerine ekleyen Mete, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında elektrikli ve elektronik atıkları da kaynağından alıyoruz. Vatandaşlar, ellerinde bulunan ömrünü tamamlamış, kullanılmayacak halde olan elektrikli ve elektronik atıkların cinsi ve miktarını, Alo Çevre Hattı’nı (0216 586 87 87) arayarak bildirebilirler. Yerel yönetim olarak çevreci politikalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 2009 yılından bugüne dek ambalaj, yağ, pil atıklarını ilçe genelinde bir dizi kampanya öncülüğünde etkin kıldık. 8 milyon 640 bin 862 kg ambalaj atığı, 290 bin 321 litre yağ, 1 milyon 116 bin 823 kg lastik ve 10 bin 241 kg pil atığı topladık. Çok sayıda çevre bilgilendirme semineri düzenleyerek çevre bilincini yükselten, duyarlılığı ve farkındalığı geliştiren çalışmalara imza attık” diye konuştu.
Atık Pil Toplama Yarışması Bu Yıl da Devam Edecek
Kartal Belediyesi, Kartal’da okullardan toplanan 6 aylık veri kapsamında 2105 kilo atık pil topladı. Geçen sene de benzer bir yarışma yapılmış ve o dönemde de Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Kartal’da bulunan okullardan 1518 kilo atık pil toplamıştı. Özellikle okul çağındaki çocukların büyük ilgisini çeken yarışma, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında da devam edecek. 1 Ekim 2013 tarihinde başlayacak yarışma, 15 Nisan 2014 tarihinde sona erecek. Yarışmada dereceye girenlere ise Kartal Belediyesi tarafından çeşitli hediyeler verilecek.
Bir yanıt yazın