Dünyanın en iyi tasarlanan 10 okulu arasına giren Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası bir ilke daha imza atarak LEED Platin Sertifikası almaya hak kazandı.
Kadıköy Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hizmete açılan ve Dünya Mimarlık Festivali (World Architecture Festival – WAF)’nde dünyanın en iyi tasarlanan 10 okulu arasına giren Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası bir ilke imza daha atarak Türkiye’de LEED Platin Sertifikası almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu oldu.
Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikası, uluslararası derecelendirme sistemleri içerisinde dünyada en yaygın olarak kullanılan Çevre Dostu Bina sertifikası olma özelliğini taşıyor. Binaların sağlıklı, çevreci olmasını sağlayan sistem olan LEED sertifikasını Türkiye’de yuva olarak olan ilk eğitim kurumu Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası oldu.
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında açılan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’ında 3- 6 yaş arası 115 çocuk eğitim alıyor. Danışmanlığı Erke Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık tarafından yapılan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın LEED Platin Sertifikası almasını sağlayan uygulamaları şöyle:
Sürdürülebilir Araziler
LEED’in önemli amaçlarından bir tanesi de bireysel araç kullanımını azaltmak ve alternatif ulaşım yöntemlerine teşvik etmek. Bu amaç kapsamında toplu taşıma olanaklarına erişim önem taşıyor. Yuva konumu toplu taşıma olanaklarına yakın olduğu için, araç kullanımına ihtiyaç duyulmadan yürüyerek bu servislerden faydalanılıyor. Bisiklet kullanımını teşvik edici uygulamalar da proje kapsamında gerçekleştirildi ve yuvaya bisiklet park yeri yapıldı.
Su Verimliliği
Çevresel kaynakların korunması hedefiyle LEED’in önem verdiği bir diğer başlık ise proje alanlarında su verimliliğinin sağlanması. Yuvada kullanılan düşük debili vitrifiye armatürler ve düşük hacimli rezervuarlar ile iç mekânda %51 su tasarrufu sağlandı.
Bir yanıt yazın