MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » “BAKAN ÖZLÜ AR-GE HARCAMALARININ YETERSİZLİĞİNİ KABUL ETTİ”
“BAKAN ÖZLÜ AR-GE HARCAMALARININ YETERSİZLİĞİNİ KABUL ETTİ”
*** CHP’Lİ ÖZDEMİR: BAKAN ÖZLÜ 15 YILLIK İKTİDARLARINDA AR-GE HARCAMALARININ YETERSİZLİĞİNİ KABUL ETTİ

Bütçe görüşmeleri devam eden Meclis Genel Kurulu’nda Milletvekili Özdemir’in “Ar-Ge harcamalarındaki kısmi artış yaşamamıza rağmen dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet düzeyinin çok gerisindeyiz. Ülkemizde durum buyken gelişmiş ülkelerin seviyesine nasıl ulaşacağız?” sorusuna Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, “Ar-Ge harcamalarımızın yeterli olduğunu söylemiyoruz.” yanıtını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, 15 yıldır ülkeyi tek başına yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde Ar-Ge faaliyetlerine yeteri kadar pay ayrılmadığını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün itiraf ettiğini savundu. Özdemir, “Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın aylık yayın organı Anahtar dergisi tablosunda, ülkemizin Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya oranında OECD ülkeleri arasındaki yerimizin 2011’den son açıklanan 2015 yılı sıralamasına göre değişmedi. Yani sondan beşinci sıradayız. Artış oranı yeterli değil. Hükümetinizin ve sizin de övündüğünüz şekilde, Türkiye’nin kendi içinde Ar-Ge harcamalarında yaptığı kısmi artış ile dünyanın gelişmiş ülkeleri ve bizimle benzer özelliklerde olan ülkeler ile rekabet düzeyimizin çok çok gerisindeyiz. Belirsizlik, özgürlük ortamının kısıtlanması, hukuksal güvensizlik sonucu endişe duyan nitelikli insan kaynağı ve özellikle de bilim insanlarımız yurt dışına hızla göç etmektedir. Durum buyken gelişmiş ülkelerin seviyesine nasıl ulaşacağız?” diye sordu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Özdemir’in sorusuna, “Tabii ki Ar-Ge harcamalarının payı düşük. Bunu biliyoruz. Ama yüzde 0,5’ten yüzde 1’in üzerine çıkmıştır. Ar-Ge harcamalarında yüzde 3’lük bir hedefimiz var. Bu yüzde 3’ün yüzde 2’sini özel sektörün yapması, yüzde 1’i devletin yapması şeklinde bir planımız var. … Elbette Ar-Ge harcamalarımızın yeterli olduğunu söylemiyoruz; bunu artıracağız.” şeklinde yanıt verdi. Özdemir, “Sayın Bakan Özlü, verdiği bu yanıtla 15 yıllık iktidarlarında Ar-Ge harcamasının yetersiz olduğunu kabul etti. Neticede 2018 yılı bütçesinin de personel ödemelerine, örtülü ödeneğe ve ciddi artış yaşanan savunmaya gidince Bilim, Sanayi ve Teknoloji gibi çok kritik bir Bakanlığa bütçe kalmıyor.” dedi.

Milletvekili Özdemir, bütçesi ve politikaları konuşulan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya, “Seçim bölgem olan İstanbul Silivri’de 173 bin metrekarelik bir tarım arazisi İstanbul Büyükşehir tarafından imara açılmış ve 12 kat inşaat izni verilmiştir. Verimli tarım topraklarının üzerinin betonla kaplanmasına Bakanlık olarak daha ne kadar seyirci kalacaksınız Sayın Bakan? diye sordu. Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, CHP’li Özdemir’in bu sorusuna bir yanıt vermedi.

—-
İyi çalışmalar dilerim,
Muharrem Erdem
CHP İstanbul Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Üyesi Sn. Dr.Sibel ÖZDEMİR’in Danışmanı

Tel: (0312) 420 55 18-19
Fax: (0312) 420 25 34
Cep: (0535) 593 68 96
TBMM, Yeni Halkla İlişkiler Binası
2. Kat, Oda No: 2079
Bakanlıklar / ANKARA

Ek alanı
📆 20 Aralık 2017 Çarşamba 15:41   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR