MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum » Başkan Altınok Öz, Atatürkçü Düşünce Çalıştayı’na katıldı
Başkan Altınok Öz, Atatürkçü Düşünce Çalıştayı’na katıldı

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği ‘Atatükçü Düşünce Çalıştayı’ na konuşmacı olarak katıldı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge 3. sıra Milletvekili adayı Tuncay Özkan’ın da yer aldığı çalıştayda Başkan Altınok Öz, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durum hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu.

 

Başkan Altınok Öz Kartallı Kazım’ı anlattı

Çalıştayda konuşan Başkan Altınok Öz, Kartallı Kazım’ın yaşamından kesitleri anlattı. Hapishanedeyken Nazım Hikmet’in Kartallı Kazım’ın yağlı boya resmini yaptığını da belirten Başkan Altınok Öz şöyle konuştu: “ Konu Kartallı Kazım olunca Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye destanı akıla gelir.  “Kuvayı Milliye Destanı” ve “Memleketimden İnsan Manzaraları”nı da şiirleştirerek ölümsüzleştirdi. Nazım Hikmet ‘Dövüştü pir aşkına, Yaralandı birkaç kere. Ve kavga bittiği zaman, ne çiftlik sahibi oldu, ne apartman. Kavgadan önce Kartal’da bahçıvandı, kavgadan sonra Kartal’da bahçıvan’ demiştir.

 

Biz de Kartallı Kazım kimdir, nedir diye araştırdık. Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’dan İstanbul’a silahlar gelecekti. İstanbul’a silahların gelişini İngiliz kuvvetlerine bilgi vermemesi için karakoldaki İngiliz ajanını ve çevirmeni olan Mansur adlı bir şahsı öldürür. Aile içi bir olaydan dolayı 1941 yılında Bursa’da cezaevine gönderilen Kartallı Kazım diğer adıyla İbrahim Göleber, burada Nazım Hikmet’le tanıştı. İbrahim Göleber, Nazım Hikmet’in portresini yaptığı ender isimlerden de birisi.  Ankara’da Atatürk tarafından İstiklal madalyası ve iyi bir işle ödüllendirilmek istenen Göleber, “Ben sadece vatanıma hizmet ettim” diyerek bu önerileri de reddetti.

Kartallı Kazım 1961 yılında 66 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kartallı Kazım Kartal’da Yayalar Köyü’nde yaşamış. Kartallı Kazım’ın ailesini bulduk. Mehmet Ali Büklü parkının açılışında Kartallı Kazım’ın ailesi Nazım Hikmet’in yaptığı Kartallı Kazım’ın orijinal resmini bize verdi. Parkın açılışında CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na takdim ettik. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun odasındaki resim, Nazım Hikmet’in yağlı boya olarak yaptığı Kartallı Kazım’ın resmidir.”

 

“Kemalist olmaktan gurur ve övünç duyuyorum”

 

Türk Dil Kurultayı’nın ilk defa Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında yapıldığını, her yıl 10 Nisan’da Milli şehit Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey’in anıldığını ve Kartal Belediye Başkanı ve ekibi olarak Atatürk ilke ve inkılâplarından katiyen taviz vermeden çalıştıklarını dile getiren Başkan Altınok Öz, konuşmasına şöyle devam etti: Türk Dil Kurultayı ilk defa Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında yapıldı. İkinci dil kurultayı da Osmanlı da değil, Cumhuriyet döneminde Gazi Mustafa Kemal’in emriyle toplandı. Karamanoğlu Mehmet Bey’in dil bayramında Kartal Belediyesi’nin sahildeki binasına resmini astık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle meclis kararıyla; 14 Ekim 1922 tarihinde “Milli Şehit” ilan edilen Boğazlıyan Kaymakam Mehmet Kemal Bey’i her 10 Nisan’da Kadıköy Kuşdilindeki mezarı başında anıyoruz. Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Beyi’nde resmini asıyoruz. Altındaki ‘Fertler ölür, millet yaşar’ yazısıyla. İsim yazmadık ki insanlar kim olduğunu merak etsin diye.”

 

‘Hiçbir ulus yoktur ki, başka ulusların yazdığı reçeteyle kalkınabilsin’

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün -‘Hiçbir ulus yoktur ki, başka ulusların yazdığı reçeteyle kalkınabilsin’- sözünü hatırlatan Başkan Altınok Öz; “Avrupa 180 yıl din savaşları yaparken ekonomik ve ticaret yollarını beklettiler. Fransız devrimine kadar hem ticaret yollarını beklettiler. Sanayi de gelişmeyi sağladılar.  Ulus devlet kavramını geliştirdiler. Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan devlet kurdular. Yüz yılın başında Selanik’te etnik nüfusun yüzde 55’i Yahudi, yüzde 30 Türk, yüzde 15 Makedon, yüzde 5 Yunan. Yapay devletler oluşturdular. Şimdi aynı oyun yüzyıl sonra tekrar oynanıyor. Dünya’da Ekim devrimi oldu. Dünyada Lenin var Karl Marx var. Antiemperyalist kim kaldı? Duvarlarda bir Atatürk kaldı. Halen devam ediyor mu? Ediyor. Hafızlarımızı bir yoklayalım. 1996 yılında Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Alman Bakanı Günter Verheugen, ‘Eğer Avrupa Birliği’ne girmek istiyorsanız, Atatürk fotoğraflarını indireceksiniz’ dedi. Peki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne dedi? Atatürk -‘Hiçbir ulus yoktur ki, başka ulusların yazdığı reçeteyle kalkınabilsin.’- diye konuştu.

 

 

Atatürkçü Düşünce Çalıştayı’nda İstanbul CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk ve CHP İzmir Milletvekili adayı Tuncay Özkan Türkiye’nin geldiği son nokta ve 7 Haziran seçimlerini değerlendirdi.

📆 28 Mayıs 2015 Perşembe 13:48   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR