MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Gençlik, Genel, Kartal, Manşet, Toplum » BAŞKAN ALTINOK ÖZ STAJYER ÖĞRENCİLERE KARTAL BELEDİYESİ’Nİ ANLATTI
BAŞKAN ALTINOK ÖZ STAJYER ÖĞRENCİLERE KARTAL BELEDİYESİ’Nİ ANLATTI

 

Kartal Belediyesi’nde staj yapan liseli öğrenciler, Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti.

 

Kartal Belediyesi’ne staj başvurusu yapan farklı liselerden ve birçok farklı bölümden 190 öğrenci, önce TAK Kartal’ın yaptığı sunumla Kartal Belediyesi’nin çalışmaları ve hizmet işleyişi hakkında detaylı bilgi aldı, ardından Başkan Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti.

 

Tasarım Araştırma Katılım (TAK) Kartal’ın çalışma odasında gerçekleştirilen sunuma katılan stajyer öğrenciler, TAK Kartal tasarımcılarının mahallelerde yaptıkları ve halkla biraraya geldikleri çalışmalar, vatandaştan gelen şikâyet, talep ve önerilerin nasıl değerlendirildiği, nasıl çözüme ulaştırıldığı gibi konularda, ileride çalışma hayatında kendilerine faydalı olacak birçok bilgi edindi.

 

“Kartal’ın tarihi ve kültürel değerleri bizim için çok önemli”

 

Sunumun ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makam odasında ziyaret eden öğrenciler, Başkan Öz’ün sıcak ilgi ve alakasıyla karşılandı. Öğrencilerle sohbet eden, sordukları soruları cevaplayan ve onlara sorular soran Başkan Altınok Öz, öğrencilere, bir kentin sağlıklı olabilmesi için nasıl bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu, yaşam ve kalitenin arttırılması için yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Altınok Öz, “Belediye Kanununun 15. Maddesine göre yerel yönetimler, o yörede yaşayan insanların sağlığı, mutluluğu ve rahat yaşamasından sorumludur. Dolayısıyla yerel yönetimler, halka dönük hizmetler vermek zorundadır” dedi. 2009’da göreve geldikleri zaman ilk olarak Kartal Belediyesi’nin stratejik hedefini ortaya koyduklarını belirten Başkan Altınok Öz, “Bir arkeoloji, iki teknoloji, üç ekoloji ve dört sanat. Demek ki biz bu dört konuda hizmetlerimizi yapmak zorundayız” dedi. Makamında bulunan Kartallı Kazım resmini öğrencilere göstererek tanıyıp tanımadıklarını soran Başkan Altınok Öz, “Kartallı Kazım, Ulusal Kurtuluş zamanında Üsküdar’dan ve Kadıköy’den Anadolu’ya gidecek cephanelikleri İngilizlere haber veren casus Mansur’u vurarak silahların İngilizlerin eline geçmesine engel oldu. Kartallı Kazım sonradan hapse düşüyor. Hapiste Kemal Tahir, Nazım Hikmet’le beraberler. İşte bu resim, Nazım Hikmet’in cezaevinde çizdiği Kartallı Kazım’ın orijinal yağlıboya resmi. Biz belediye olarak her yıl, ölüm yıldönümü olan 1 Kasım’da Kartallı Kazım’ı mezarı başında anıyoruz. Neyzen Tevfik’in mezarı da Kartal’da. Heykelini diktik ve her yıl mezarı başında anıyoruz. Bunlar Kartal’ın değerleri” dedi.

Başkan Altınok Öz, makamında küçük boyutlarda heykelciği yer alan Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz hakkında da öğrencileri bilgilendirerek “Ürgüp’te kütüphaneci, bakıyor kimse gelmiyor, kendisi eşek sırtında köylere kitap götürüyor. Kadınların gelmediğini görünce dikiş makinesi fabrikalarına mektup yazarak dikiş makinesi temin ediyor. Sene 1950’li yıllar.. Kütüphaneye dikiş dikmeye gelen kadınlara roman, hikâye kitapları veriyor, okuma yazma bilmeyenlere de okuma yazma dersi veriyor. Daha sonra 1962 yılında dünya çapında düzenlenen bir proje yarışmasında 2 kişi finale kalıyor. Diğeri İtalyan. Oylamada beraberlik çıkınca jüri başkanı, oyunu Mustafa Güzelgöz’den yana kullanıyor ve yaptığı konuşmada İtalyan yarışmacının sokak çocuklarını okuttuğunu ama Mustafa Güzelgöz’ün çocukların sokakta olmaması için eğitim yaptığını söylüyor. O dönem devlet kendisine, -17 bin liralık masrafı kendin karşıla, ABD’ye git, ödülünü Başkan’dan al- diyor. Mustafa Güzelgöz ABD’ye gitmiyor. ABD Büyükelçisi Ürgüp’e gelerek ödülü kendisine veriyor, kütüphaneye de araba ve kitaplık bağışlıyor. Mustafa Güzelgöz, aydınlanmada, okuryazar olmada büyük bir sosyal sorumluluk projesini gerçekleştiriyor” dedi.

“Kartal Belediyesi projelere halkla birlikte yön veren ve ilklere imza atan bir belediye”  

TAK Kartal aracılığıyla halkla birlikte yaptıkları çalışmaların önemine dikkat çeken Başkan Altınok Öz, “Bizler diğer belediyelerden farklı bir şey yaptık. Tasarım, araştırma ve katılım anlayışıyla TAK Kartal’ı kurduk. Yani halk ne istiyor, bizler alanda ne yapmalıyız, nasıl proje üretmeliyiz ki halka daha faydalı olalım. TAK Kartal, bu amaçla sorunları çözmenin yollarını arıyor. Fikirleri olan mahallelileri, tasarımcıları, becerileri olan gönüllüleri, ‘Geleceğim var’ diyen öğrencileri ve olanakları olan destekçileri bir araya getirerek çözüm üretmek için çalışıyorlar. Mahallelerin artılarını ve eksilerini ortaya koyuyorlar. Bir mahalle nasıl olmalı? Bir; orada yaşam kolay olmalı, iki; cazip olmalı, ulaşılabilir olmalı ve yenilenen olmalı dedik. Ne çıktı ortaya? Mahallelerin eksileri ve artıları, mahallelerin olanakları, avantajları ve dezavantajları. Bunun için çalıştılar. Ortaya ‘Mahalle Eylem Planı’ çıktı. Bu, Türkiye’de ilk defa bizim tarafımızdan yapıldı. Hedefe varmak için mahallelerin röntgenini çektik. Bir anne, çocuğunun elinden tutarak 5 dakika içinde kreşe ulaşabilmeli, parka ulaşabilmeli. O halde yerleri belirlersiniz, gerekli yerlere kreş yaparsınız, park yaparsınız. İşte planlama bu arkadaşlar. Demek ki planlamadaki, imardaki arkadaşlarımız oturdukları yerde değil buradaki planlamalara göre çalışmalarını yapacaklar. Sonuç olarak bir proje yapıldığında rüzgarıyla, güneşiyle, soğuğuyla, sıcağıyla, yeşiliyle yapılan çalışmaya ‘Çevre Etki’, insan için yapılana da ‘Sosyal Etki Değerlendirme Planı’ denir. Bu da Türkiye’de ilk defa TAK Kartal tarafından yapıldı ve bu iki çalışmadan dolayı Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Sign of the City Awards 2016 Premium Proje Yarışması’nda birinci olarak ödül aldık. Dragos’taki Arkeoloji Kazı Alanımıza Türkiye’nin değişik üniversitelerinden 280 öğrenci geldi. Son sınıf öğrencisi mimar ve şehir plancıları, Kartal’ı 10’a ayırdılar ve Kartal’ı tasarladılar. Altı ay sonra da 420 öğrenci, Kapadokya’yı tasarladılar. Hem biz onlardan yararlandık hem de onlar bizden. Üniversitenin dışında gerçek bir çalışma ortamını Kartal Belediyesi’nin düzenlediği buluşmalarla yakaladılar. Bu belediye öyle bir belediye. Sizlerin de bu noktada stajyer olarak katkınızı bekliyoruz. Belediyeyi tanımanızı bekliyoruz. Bunları bilirseniz, ilerideki hayata daha düzgün bakarsınız. Burada kurumu tanımadan, -git oğlum şu dosyayı götür, bunu getir- yaparsanız, bundan ne size fayda gelir, ne bize fayda gelir. Kartal Belediyesi’nde staj yapmanın ayrıcalığı ve size kazandırdıklarının, meslek hayatınızda ve kariyerinizde sizlere büyük yarar getireceğine inanıyor, hepinize başarılar diliyorum” dedi. Ziyaretin sonunda öğrenciler, Başkan Altınok Öz’le makamında toplu fotoğraf çektirdi.

 

 

14 Ek

 

 

📆 17 Kasım 2017 Cuma 19:36   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR