MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, İlçeler, Manşet, Toplum » Belediye Çalışanlarının Maruz Kaldığı Kazaları Önlemek Mümkün
Belediye Çalışanlarının Maruz Kaldığı Kazaları Önlemek Mümkün

Birçok farklı alanda hizmet veren belediye çalışanları birbirinden farklı tehlike ve riskler ile karşı karşıya kalıyor. TürkGüven CEO’su Alp Timurhan Çevik,  “Belediye çalışanlarının maruz kaldığı kazalar, olası tehlikelerin belirlenmesi ve risklerin değerlendirilmesi sonrası geliştirilecek güvenli çalışma yöntemleri takip edilerek önlenebilir” dedi.

Belediyelerin hizmet alanları içerisinde her noktada farklı hizmet yürütmesi ve çalışma alanlarının çeşitliliği beraberinde farklı tehlike ve riskleri de getirebiliyor. Belediyelerde sıklıkla karşılaşılan iş kazalarını ve bu kazaların nasıl önlenebileceği ile ilgili konuşanTürkGüven CEO’su Alp Timurhan Çevik, “Bilindiği gibi belediyeler, farklı teşkilat yapılanmalarına sahip. Bu sebeple belediyelerin hem dışarıda operasyonel çalışmalarda bulunan ekipleri hem de hizmet binalarında çalışanları için farklı riskler bulunuyor. En ciddi kazaların düşme, ezilme, toprak kayması sonucu göçük altında kalma, makine veya araç çarpması, özellikle kanalizasyon girişlerinde yaşanan zehirlenme ve boğulmalar olduğunu görüyoruz. Bu kazaların hepsi, olası tehlikelerin belirlenmesi ve risklerin değerlendirilmesi sonrası geliştirilecek güvenli çalışma yöntemleri takip edilerek önlenebilir” dedi.

Farklı yapılanmaya sahip olması sebebiyle belediyelerde İSG süreçlerinin yerine getirilmesinde birbirinden farklı uygulamalarla karşılaşılabiliyor. Ancak her belediyenin uygulaması gereken temel İSG süreçleri de bulunuyor. Bu süreçlerin doğru uygulanması çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini daha kolay benimsemesini sağlıyor.

Çevik iş sağlığı ve güvenliği süreçlerindebelediyelerin uygulayabilecekleri adımları şöyle sıraladı;

·         Belediyelerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili teknik çalışmaları planlamak, uygulamaları hayata geçirmek ve gerekli takipleri yapmak üzere bir birim kurulmalıdır. Bu birimin belediye genelinde yapılacak tüm iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına hem planlama hem de uygulama açısından doğrudan müdahil olması gerekir. 

·         İş sağlığı ve güvenliğinin işyerlerinde gerektiği şekilde ele alınması ve tüm çalışanlarca benimsenmesi için işverenlerin bu konuya verdikleri önemi ve desteği açıkça dile getirmeleri gerekir. Bu nedenle, o işyerinde iş sağlığı ve güvenliğine verilen önemi anlatan bir İSG politikası oluşturulmalı ve yönetimce bu politikanın uygulanacağı taahhüt edilmelidir.

·         İşverence verilecek taahhüt; belediyelerde hem belediyenin kendi bünyesinde yapılan çalışmalar için hem de belediyenin bağlı kuruluşları ile iştiraki olan şirketlerde uygulanmak üzere belirlenmeli ve tüm çalışanlara duyurulmalıdır. Belirli aralıklar ile gözden geçirilen ve uygulanması kontrol edilen bu politika, ihtiyaç halinde güncellenerek sürekli ihtiyacı karşılayacak güçte tutulmalıdır.

·         İSG’nin yönetimsel olarak ele alınması; belediye genelinde izlenecek strateji ve hedeflerin ortaya konulması, organizasyonun oluşturulması, planlama ve stratejinin hayata geçirilmesi, uygulamaların değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçlara göre yeni tedbirlerin alınmasını hızlandıracaktır.

·         Belediyeler tarafından kurulan veya ortak olunan farklı şirketler mevcuttur. Bunlar, belediyelerin tüzel kişiliğinden ayrı ve bağımsızdır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları kendi bünyelerinde gerçekleştirmeleri gerekir. Dolayısıyla, iş sağlığı ve güvenliği yapılanması şirketin bünyesinde oluşturulan kurullar ve görevlendirilen iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerini kapsar. Ancak, bu şirketler de belediye başkanı veya başkan vekili başkanlığında toplanacak olan İSG koordinasyon kurullarına aktif olarak katılmalı ve belediye ile belediyenin iştirak şirketleri ile işbirliğinde bulunmalıdır.

Galeri
📆 09 Ekim 2020 Cuma 10:01   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR