MENÜ ☰
ARTDUŞ
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
.
BÜYÜKÇE PROJELER

Murat Büyükçe, Kendi Değerlerimizle Şehrimizi İnşa Edelim

Kartal siyasetinin sevilen ismi Murat Büyükçe ile dolu dolu bir röportaj gerçekleştirdik..Ak Parti Kartal Belediye Başkan Aday Adayı Murat Büyükçe sorduğumuz sorulara içtenlikle cevaplar verdi .

Murat Büyükçe’nin Projeleri ile başlayalım.

BÜYÜKÇE PROJELER

Sayın Murat Büyükçe yaklaşık 30 yıllık bir belediyecilik deneyiminiz olduğunu biliyoruz…

Buna değineceğiz ama önce sizi Kartal halkı yakından tanıması için Murat Büyükçe kimdir?

Öncelikle sizlere, okuyucu kitlenize ve Kartal halkına sevgi ve selamlarımı sunarak sözlerime başlamak isterim.

Aslen Elazığlıyım. 1967 yılında Kartal’a yerleşmiş bir ailenin çocuğu olarak 23 Mart 1968’de dünyaya gelmişim. İlkokulu Cevizli İlköğretim okulunda, orta ve liseyi Pendik İmam Hatip Lisesinde tamamladım. Anadolu Üniversitesi İİBF Maliye Bölümünde ve İstanbul Üniversitesi Auzef Felsefe Bölümünde lisans eğitimi aldım. İstanbul Üniversitesi/Hasan Kalyoncu üniversitesi ortak programında ‘’Liderlik ve Küresel Girişimcilik alanında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümünde Doktora eğitimime ise birinci yılın sonunda ara vermek zorunda kaldım.

Üniversite yıllarım ise Eskişehir’de geçti ve mezuniyetimden sonra 1992 yılında Samandıra’da yapılacak yerel seçim çalışmalarına katılmak üzere Samandıra’ya gittim. Bir müddet sonra SKM Başkan yardımcısı olarak görev aldım.

Başkanımız Sekmen Bey benimle daha yakın çalışmak istedi ve seçim gününe kadar yanında görev aldım. Seçim sonrası ise Hesap İşleri Müdürü olarak görevlendirildim. Yeni bir belediye kurmanın zorluğu içerisinde gecemiz gündüzümüze karışıyordu. Bilgi ve deneyimimi artırmak için Ankara’da Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde 42 gün Belediye Eğitimi aldım. 1994 Mart ayına kadar Samandıra’da görev yaptım ve bu iki yıllık süre Belediyeciliğin harcında bize iyice yoğurdu. İyi yetişmiştik diyebilirim.

1994 yılı Belediye seçimlerinde Kartal Belediye Başkanlığını kazanan Mehmet Sekmen Bey ile birlikte Kartal’a geldim. Eksik olan askerlik hizmetimi tamamlamak üzere iş hayatıma ara verdim. Askerliğimi Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında Yedek Subay olarak Teğmen rütbesiyle tamamladım. Dönüşüm yine Kartal Belediyesine oldu ve Yazı İşleri ve Kararlar Müdürü olarak göreve başladım.

1997 yılında Yakacıklı bir ailenin ‘’Minibüsçü Remzi’’nin kızıyla, sevgili eşimle evlendim. Rabbim bana 3 kız evladı nasip etti. İlk çocuğumuzun bereketi diye düşündüğümüz İBB/İGDAŞ’tan gelen Müdürlük iş teklifi üzerine şartları daha iyi olduğundan bu teklifi kabul ettim. Başkanımız Mehmet Sekmen beyin gönül kırıklığını hissederek ayrıldığım Kartal Belediyesine 2005 yılında Belediye Başkan Yardımcısı olarak geri döneceğimi nerden bilebilirdim.

Aldığım diğer görevler ve hayatımın özeti aşağıda ki gibidir;
EĞİTİM
İlkokul: Cevizli İlköğretim Okulu
Ortaokul: Pendik İmam Hatip Ortaokulu
Lise: Pendik İmam Hatip Lisesi
Lisans: Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü
Lisans: İstanbul Üniversitesi Auzef Felsefe Bölümü
Yüksek Lisans: İstanbul Üniversitesi/Hasan Kalyoncu Üniversitesi ‘’Liderlik ve Küresel Girişimcilik’’

İŞ TECRÜBESİ
1992-1994 Samandıra Belediyesi Hesap İşleri Müdürü
1994-1995 Teğmen Yedek Subay Eğirdir
1995-1998 Kartal Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Müdürü
1998-2004 İGDAŞ İdari İşler Müdürü, İkmal Müdürü
2004-2005 As Yapı Endüstrisi A.Ş Genel Müdürü (TMSF İştiraki)
2005-2009 Kartal Belediye Başkan Yardımcısı
2009-2011 İGDAŞ Genel Müdür Danışmanı
2011-2014 İETT İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi ve Abone İşleri Dairesi Başkanı
2014-2016 İGDAŞ İç Denetim Birimi Başkanı
2016-2021 Akfel Commodities Turkey Holding A.Ş Grup Başkanı. (TMSF)

KURULLAR
2004-2005 Adapazarı Şeker Fabrikaları A.Ş Denetim Kurulu Üyesi,
2004-2005 Sivas Dokuma Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi,
2011-2014 Bimtaş A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı),
2020-2021 Doğal Gaz İthalatçıları Derneği Denetim Kurulu Başkanı.

STK FAALİYETLERİ
1993-2008 Kartal Elazığ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
1994-1995 Kartal Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
1994-1995 Elazığ Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
2022- İstanbul Elazığ Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi

TEŞKİLAT GÖREVLERİ
2001-Ak Parti Kartal İlçe Kurucusu
2001-Yerel Yönetimlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı
2003-Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu İlçe Başkan Vekili
2004-Mahalli İdareler Seçimleri SKM Başkanı
2004-2009 Kartal Belediyesi Meclis Üyesi
2021-2023 Ak Parti Genel Merkez Karadeniz Teşkilat Koordinatörü (Artvin, Bartın, Bolu, Düzce İl
Koordinatörü)

Siyasi Hayatınız Nasıl Başladı?
Çocukluğum Cevizli/Orhantepe’de geçti. Ortaokul dönemlerinde Cevizli Akıncılar Derneğinde judo sporuna giderdik. Sağ-Sol çatışmalarının yoğun olduğu yıllarda geçti çocukluğumuz ve her iki kesimden akrabalarımızın bu siyasi oyuna alet oluşlarına o zaman anlamlandıramasakta çok yakından şahit oldum.
Babam Refah Partisi döneminde siyasetin içindeydi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Refah Partisi İl Başkanıyken Babam Orhantepe Mahalle Temsilcisi idi. Benim ortaokul ve lise yıllarıma denk geliyordu. Ben o yıllarda sandık kurullarında ve sandık başkanlarında görev alarak siyasete ısınmaya başlamış oluyordum.
Eskişehir’de Üniversite yıllarımda Yurt temsilciliği, Okul temsilciliği gibi aktivitelerin hep içindeydim. Çizgim Millî Görüş çizgisiydi. Sanırım 1987 yılıydı Dönemin Refah Partisi İstanbul İl Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımız Eskişehir’e konferansa geldiğinde büyük bir heyecanla onu dinlemeye gelenler arasındaydım.
1998 yılında İBB/İGDAŞ’tan gelen iş teklifi üzerine Müdür olarak İGDAŞ’a geçmiştim ve İBB Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dı. Bir yol sonra 26 Mart 1999’da başkanımızın mahkûmiyet kararını ve Pınarhisar Cezaevine yatışını yaşadık. Başkanımızı Cezaevine kadar uğurlayan, cezaevinde ziyaret eden ve tahliyesinde büyük bir sevinçle Pınarhisar’dan karşılayan ekibin içinde yer aldım.
2001 yılı Ağustos’unda Ak Parti’nin kurulmasıyla da rahmetli Hasan Altuntaş başkanımın davetiyle Kartal Ak Parti Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım. Belediye tecrübem nedeniyle Yerel Yönetimlerlerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı ve sonrasında İlçe Başkan vekilliği görevlerini üstlendim.
2004 Yerel Seçimlerine gelince Meclis Üyesi adayı oldum ve Ak Parti Meclis Üyesi olarak Kartal Belediye Meclisinde görev aldım. 2005 yılında TMSF bünyesinde bir şirkette Genel Müdürlük görevini yürütürken Rahmetli Sayın Arif Dağlar beyden Belediye Başkan Yardımcılığı teklifi aldım ve 2009 yerel seçimlerine kadar bu görevi yürüttüm.
Siyasi hayatımın son üç yılını da Genel Merkezde Koordinatör olarak geçirdim. Karadeniz Bölgesinde Teşkilat Koordinatörüydüm. Artvin, Bolu, Bartın, Düzce illerinin Genel Merkez adına İl Koordinatörlüğünü yürüttüm.

Ak Parti Kartal Belediye Başkan aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz?
Yaşadığınız şehre mensubiyet duygunuz var ise yani çocukluğunuz, gençliğiniz, yaşamınız bu şehirde geçmiş ise, anılarınız mezarlarınız bu şehirde ise kendinizi o şehre ait hissetmeye başlarsınız. Bu aidiyet ve mensubiyet hissi size bazı mesuliyetler yüklemeye başlar. Siz istemeseniz de bu mesuliyet sizi düşündürmeye ve konuşmaya başlatır. Hele hele deneyimleriniz ‘’belediyecilik’’ üzerine ise yaşadığınız şehri izlemekten, gözlemekten, insanlarını, sokaklarını, caddelerini, binalarını, ağaçlarını başka şehirlerle ve mekanlarla kıyaslamaktan ve yaşadığınız şehir için hayal kurmaktan kendinizi alamazsınız.
Gayrimenkul piyasalarının ‘’saldırgan’’ spekülasyonu altında,
Plansız bir şekilde büyüyen, kentsel dönüşüm karşısında çaresiz bir şehir görür üzülürsünüz.

Kentleşmenin tamamen kontrolünü yitirdiğini, kentsel dönüşüme ihtiyacı olanların çaresizce bekleştiğini görür üzülürsünüz,
Sanayinin ilçemizi terk etmesiyle ortaya çıkan büyük yapılaşma alanlarının ilçemizin dönüşümünde dikkatle yönetilmediğini görür üzülürsünüz,
Giderek az ve orta gelirliler için yaşanmaz hale gelen, çarşılarında yerel küçük esnafların kalmadığı, esnafların feryadının karşılık bulamadığı bir şehir görürsünüz üzülürsünüz,
İnsanların zamanının %90’ını kapalı alanlarda geçirdiğini, şehir merkezinde trafiğin sorun olduğunu, betonla kaplı ve trafiğin sorun olduğu yerlerde şehre karşı aidiyet duygusunun gelişmesinin mümkün olmadığını, gelişmeye doğru gitmesi gerekirken daha da gerilediğini görür üzülürsünüz,
Şehrin Merkezini hareketlendirecek, canlandıracak, şehre huzur ve neşe getirecek hiçbir adımın atılmadığını görür üzülürsünüz,
Yolları bozuk, neredeyse her sokak ta çukurlar var, kaldırımları kırık ve birçok yerde kaldırım bile yok, cadde ve sokaklar kaderine terk edilmiş görür üzülürsünüz
Sokaklarımız kirli, çöplerimiz zamanında toplanmıyor, konteynerler eski ve yetersiz olduğunu görür üzülürsünüz,
Hemen hemen her mahallede gençlerimizin suç ve uyuşturucunun pençesine düştüğünü görür üzülürsünüz,
Şehirde oluşan artı-değerin halkımıza ve ilçemizin istifadesine sunulmadığını görür üzülürsünüz,
İlçemizi ve halkımızı şimdi olduklarından daha iyi bir hale getirmek için bir gayret görmez üzülürsünüz,
Siyaseti millete hizmet aracı değil, ikbal vasıtası yapmak isteyenleri görür üzülürsünüz,

Felsefesi olmayan, estetiği olmayan, güzeli tanımayan, bilmeyen, önemsemeyen bir şehircilik görür üzülürsünüz,

İlçemiz bir dönem İstanbul’un en büyük ilçesi ve deneyimli siyasetçiler yetiştirmesiyle de maruf bir ilçe. Hemen hemen her siyasi düşünce ve partiler tarafından yönetilmiş bir şehir. Bu nedenle demokrasi bilinci çok gelişmiş bir ilçe.
Bu şehir birlikte yönetilmeye, demokrasiyi tabana yaymaya ve karşılıklı açık iletişime yakışan bir ilçe. Bu şehir demokratik bir yönetim sergileyecek güveni veren liderlerle yönetilmeyi hak eden bir ilçe.
İlçemizin kaybolan kimliğini ve yok olan ruhunu yeniden inşa etmek ve her biri birbirinden büyük devasa sorunlarla baş etmek için klasik belediyecilikten öte bir meydan okumaya bir dirilişe ihtiyacı var.
Böyle bir meydan okumayı görmez üzülürsünüz!
En nihayetinde bir yerden başlamak istersiniz ve bunun içinde tek ilke vardır; YOLA ÇIKMAK.

Pablo Neruda’nın ifadesiyle; Ağır ağır ölür, yolculuğa çıkmayanlar, okumayanlar, müzik dinlemeyenler, gönlünde incelik barındırmayanlar…
Şehrinizin ve hayallerinizin ölmesine rıza göstermez ve yola çıkmak istersiniz.
Söylediklerimizden çok, söylemediklerimize pişman oluruz; çünkü dile getirilmemiş düşünce, gidilmemiş yoldur der Immanuel Kant.
Artık düşüncelerinizi dile getirmek istersiniz.
İnsan, tedirgin olduğu, korku ve kaygı içre bulunduğu sürece, yol’dadır; bunları kaybeden kişi, yol’dan çıkar; dolanır durur der Zunnûn-i Mısrî.
Doğduğunuz, büyüdüğünüz, yaşadığınız şehir için kaygılar, korkular ve tedirginlikler duymaya başlarsınız.
Ve bu yüzden YOLA ÇIKMAYA karar verisiniz.
KARTAL’I YÖNETMEYE HAZIRIM! dersiniz.

Seçilirseniz deneyimli bir siyasetçi olarak neler yapacaksınız?
Şehrin aileden de aramızdaki herhangi bir bireyden de önceliği vardır. Çünkü bütün, parçalardan önce gelmelidir. Şehir Yönetiminin görevi ise bütünü oluşturan parçalar arasındaki yani eşit ve özgür vatandaşları arasında dengeyi sağlamaktır.
Şehir yani “Kent” sözcüğü içinde iki kavram saklıdır:

  • Kent Bir Mekandır.
  • Kent Bir İlişkiler Bütünüdür.

Büyük siyaset, doğası gereği farklı çalgılar çalan bir orkestrayı yani bu ilişkiler bütününü uyum (ahenk) üzere yönetme işidir.

Öncelikli olarak Şehrin sorunlarını kategorize etmemiz gerekir;

  • Şehrin fiziksel çevresinin bozukluğu;
  • Nüfusun yoğunlaşması ve yoksullaşma;
  • Yok olan tarihi doku;
  • Düzensiz ve çarpık büyüme;
  • Kentsel hizmetlerin yetersizliği;
  • Aşırı trafik yükü;
  • Çevre Kirliliği;
  • Şehir yaşamının kalitesizliği;
  • Satın alınabilir kaliteli konut sıkıntısı ve Kentsel Dönüşüm;
  • Sosyal sorunlar ve sağlık problemleri;
  • Özellikle gençler arasında yüksek işsizlik;
  • Birbirine yabancılaşmış çevreler;
  • İşsizlik, zararlı alışkanlıklar ve barınma sorunlarına bağlı suç ve şiddet içeren ilişkilerin yaygınlaşması.
    Bu sorunlar listesine başka ilaveler yapmak da mümkündür.
    Nihayetinde İlçemizdeki her soruna, kendine uyacak bir çözüm pay edersiniz.
    Koyacağınız stratejik hedef ve faaliyetlerle ve açıklayacağınız ‘’ESER PROJELER’le de İlçemizi yeniden kendi taleplerine ve çıkarlarına göre biçimlemiş olursunuz.
    Eser Projelerin açıklanması için en doğru zaman ise aday olunduktan sonra ki süreçtir ve o zamanı beklemek gerekir.
    Mevcut Belediye Başkanının 5 yılını değerlendirirseniz neleri yapmadı ve yapmalıydı?
    İlkesel olarak baktığımda mevcut Belediye Başkanının en iyi ve en uygun değerlendiricilerinin seçmen yani halkımız olacağını düşünürüm. Şayet iyi bir yönetim dönemi geçirilmişse bunun halkımızın gündeminde olacağını ve takdir göreceğini görebiliriz ve duyabiliriz. Tam tersi durumunda da şehirde bir memnuniyetsizlik havası estiğini görürsünüz. Bu memnuniyetsizliğe halkımız bazen ‘’başarısız yönetim’’ ifadesini kullanır.
    Yolların bakımı, çöplerin toplanması, sokak temizliği, Belediye bürokrasisinin bilumum işlerinde kolaylaştırıcı uygulamalardan uzaklaştığı gibi göz önünde hizmetler Belediye Başkanının performansı için yeterli ip uçları verir.
    Seçim öncesi açıklanan projelere bağlılık ve projelerin gerçekleşme oranı ise seçmenin asla gözünden kaçacağı uygulamalar değildir.
    Siyasal Stratejide bir söz vardır; ‘’5 yıl gibi uzun bir sürede şehrine iyi bir hizmet sunamayan bir belediye başkanının, kendisine verilecek yeni bir 5 yılda da iyi bir hizmet sunamayacağı muhtemeldir.’’
    Mevcut Belediye Başkanımızın değerlendirmesine bu kadarıyla iktifa edeyim.

Nasıl bir Kartal hayal ediyorsunuz?
Müsaade ederseniz bu sorunuza geçmiş yıllarda kaleme aldığım ‘’Kartal İçin Muhayyilem’’ dizeleriyle cevap vermek istiyorum.
Kartal İçin Muhayyilem
Şehrimizin bir dili, felsefesi, kültürü olsun
Kendi değerlerimizle şehrimizi inşa edelim
Tekke’si, Cem Evi, Kilisesi Muhayyilesi ve aklı olsun
Mevlevi Neyzen ile Mevlevi Hasan Ali Yücel, ritmimiz ve bilgimiz olsun
Şeyh Muhammed Fethül Maarif Hazretleri rüyamız olsun
Aydos doğamız, ayazma suyumuz, dragos sükunumuz, adalar ufkumuz olsun
Yerlilerimiz eşraf, halkımız kozmopolit olsun
Eşraftan sahiplik, farklılıktan kültür ve sanat doğsun
Şehrimizin hem aklı hem de vicdanı olsun
Şehirlerimiz insan, insanlarımız şehirli olsun.

Murat Büyükçe

Hayalimde ki şehrin tasavvuru bu.

Son olarak Kartal Halkına bir mesajınız var mı?
YÖNETİCİLERİNİZİ İYİ SEÇİN!
Şehrin yöneticisi hayatın ve hareketin kaynağıdır.

Belediye Başkanı ilçemize hayat ve hareket kazandırmalıdır,
Belediye Başkanı iyi yönetim sergileyerek toplumun yararını gözetmelidir,
Belediye Başkanı ilçemizi yeniden kendi halkının taleplerine ve çıkarlarına göre biçimlendirmelidir,
Belediye Başkanı ilçemizdeki her soruna, kendine uyacak bir çözüm üretmelidir,
Belediye Başkanı derdi, problemi sevmelidir,
Belediye Başkanı sokağı sevmelidir,
Belediye Başkanı hayvanları sevmelidir,
Belediye Başkanı zoru seçmeli ve dinlemeyi bilmelidir,
Belediye Başkanı hem yetki devretmeli hem de denetlemeyi bilmelidir,
Belediye Başkanı bürokrasiyi yönetmede zafiyet göstermemeli, bilakis tecrübeli, dirayetli ve disiplinli olmalıdır,
Belediye Başkanı çalışanını sevmeli, onların motive olacağı alanları bilmeli, performansı düşük olanlar için eğitim, rotasyon vb. gibi İnsan Kaynağı uygulamalarını bilmelidir.

Halkımız ise bunlara uyan Belediye Başkanı’nı seçmede gerekli feraseti göstermelidir.

Sevgi ve selamlarımla
Murat Büyükçe
Ak Parti Kartal Belediye Başkan Aday Adayı

📆 05 Aralık 2023 Salı 10:10   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR