MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Maltepe, Manşet, Toplum » Cemal Süreya ölümünün 25. yıldönümünde unutulmadı
Cemal Süreya ölümünün 25. yıldönümünde unutulmadı

Maltepe Belediyesi, ünlü şair Cemal Süreya’yı ölümünün 25. yıldönümünde bir dizi etkinlikle andı. Etkinliklerde Süreya’nın, “Fotoğraf” adlı şiirinden bestelenen müzikal eseri ilk kez dinleyicilerle buluştu.  

 

 

Şair-yazar Cemal Süreya, ölümünün 25. yıldönümünde unutulmadı. Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) gerçekleştirilen panel, dinleti ve hemen sonrasındaki tiyatro etkinliğine, sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği tarafından hazırlatılan ve şairin hayatını konu alan “Süreya’nın Cemal’i” adlı belgesel film gösterildi. Daha sonra, şair Metin Altıok’un kızı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Zeynep Altıok Akatlı’nın moderatörlüğünü yaptığı “Genç Kuşak Şairler Cemal Süreya İçin Buluşuyor” adıyla düzenlenen panelde,  2006 yılında Cemal Süreya şiir ödülüne layık görülen Kaan Koç, Onur Behramoğlu ve Mehmet Altun, şairin şiirleri ve sanat anlayışı üzerine konuşmalar yaptı.

 

 

ŞİİR YAZMA İSTEĞİMİ ARTIRDI

Moderatör Zeynep Altıok Akatlı’nın, Cemal Süreya ile babası Metin Altıok’un dostluklarına ve kendisinin şair ile çocuk yaşta tanıştığına dair yaptığı konuşma sonrası, babası şair Metin Altıok’un Cemal Süreya için yazdığı “Süreya’nın şiirinde neler var?” başlıklı şiirini okudu. Akatlı’dan sonra söz alan ve kendisi de bir Maltepeli olan şair Kaan Koç, “Ben şairleri ikiye ayırırım: İyi şairler ve büyük şairler. Süreya bu sıralamada, büyük şairler arasındadır. Süreya, ben şiirimi, soru sordurmak için yazarım demektedir. Bu, bence sanat açısından başlı başına incelenmesi gereken bir durum. Cemal Süreya şiir ödülünü almak, genç bir şair olarak benim yolumu aydınlattı ve şiir yazma isteğimi daha da arttırdı” diye konuştu.

 

DERSİM SÜRGÜNÜYDÜ

Koç’tan sonra konuşan şair Mehmet Altun, Süreya’nın Dersim sürgünü olduğunu, Alevi ve Kürt kimliğinden ötürü çok büyük baskılar yaşadığını ve aslında ilk dönemlerinde olmasa bile, son dönemlerinde şiirlerinde bu acıları işlediğini ifade etti. Onur Behramoğlu ise, şairin Türkçe’yi en iyi bir şekilde kullandığına dikkat çekerek, “Cemal Süreya’nın temsil ettiği İkinci Yeni hareketi için apolitik bir harekettir derler. Ben buna asla katılmıyorum. Aslında İkinci Yeni, eskimeyen bir şiir anlayışına denk düşer” diye konuştu.

 

Daha sonra piyanist İklim Tamkan’ın eşliğinde, mezzo soprano Senem Demircioğlu tarafından Cemal Süreya ve bazı önemli şairlerin şiirleri seslendirildi.  Son olarak da Cemal Süreya’nın şiirlerinin de yer aldığı, Atilla Birkiye tarafından sahneye uyarlanan ve Hakan Gerçek ile Tilbe Salim’in oynadığı “Üstü Kalsın” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

📆 10 Ocak 2015 Cumartesi 13:01   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR