MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » CHP KADIN KOLLARINDAN AÇIKLAMA
CHP KADIN KOLLARINDAN AÇIKLAMA

CUMHURİYET HALK PARTİSİ KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI  AYLİN NAZLIAKA’NIN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN  YÜRÜRLÜKTEN KALKMASINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI 

01.07.2021 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı feshettiğini duyurduğu hukuksuz kararın üzerinden, tam 103 gün geçti.  

103 günde basına en az 83 kadın cinayeti yansıdı.  

Aksaray’da yaşayan Yemen Akoda evli olduğu Eşref Akoda tarafından öldürüldü.  Kızı; “50 kere şikâyet ettik, 50 kere, hepinizin Allah belasını versin” diyerek isyan  etti.  

30 yaşındaki İlknur Çavuş, evli olduğu Erdal Çavuş tarafından göğsünden  vurularak öldürüldü.  

Manisa’nın Akhisar ilçesinde yaşayan 43 yaşındaki Sadriye Şen, evli olduğu  Recep Şen tarafından ruhsatsız silahla vurularak öldürüldü.  

Nermin U. dört yıl önce boşandığı Mahir A.’ya yönelik “beni öldürecek” diyerek  koruma kararı istediği karakoldan dönerken, sokakta aynı erkek tarafından  öldürüldü.  

Emine Karakaş, Halime Uyar, Arzu Rahman Güney, Şebnem Köker, Medine  Seyis, Hacer Başkaya, Kamile Yavuz, Fatma Öz, Sibel Kaman ve daha nice kız  kardeşimiz, eşleri, sevgilileri, babaları ya da birlikte olmayı kabul etmedikleri  erkekler tarafından öldürüldü.  

Yüzlerce kadın şiddete uğradı. Kayseri’de evli olduğu A.Ş.’yi darp ettiği  gerekçesiyle tutuksuz yargılanan Yalçın Ş.’ye 2 bin 240 TL para cezası verildi. 

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı alarak kadınların hayatını tehlikeye  atan tek adam hükümeti döneminde, kadına yönelik şiddetin bedeli 2 bin 240  TL olarak belirlendi!  

Soma’da 3 çocuk annesi İ.Ç., 3 ay önce boşandığı T.Ç. tarafından saldırıya uğradı.  Kafedeki kadınların dayanışması sayesinde İ.Ç ve kundaktaki bebek saldırgandan  kurtulabildi. 

Bu 103 günde, kadınlara ve çocuklara cinsel istismarda bulunanlar  cezasızlıkla ödüllendirildi.  

Ramazan Güney tarafından G.Y.’ye yapılan ‘çocuğun cinsel istismarı suçundan’  açılan davada, sanık ilk celsede ‘delil yetersizliğinden’ beraat etti. G.Y’nin  mahkemeye delil olarak sunduğu ‘suçun itiraf edildiği telefon görüşmesi’ delil

niteliğinde sayılmadı. Mahkeme, çocuğun İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nden, gördüğü psikolojik tedaviye ilişkin rapor dahi istemedi.  

İstanbul’da yaşayan 17 yaşındaki T.K., öz babası Y.K.’nın uzun yıllar cinsel  istismarına maruz kaldığını Adli Tıp Kurumu raporu ile belgeledi. Buna rağmen  mahkeme, Y.K.’nın delil yetersizliğinden beraatına karar verdi. 

Antalya Elmalı’da 2 çocuk uğradıkları cinsel istismarı yazarak, çizerek  anlatmalarına ve Adli Tıp raporu ile belgelemelerine rağmen istismarcılar tahliye  edildi. 

Bu 103 günde, katiller, kadına yönelik şiddet uygulayanlar, iyi hal  indirimleri ile ödüllendirildi.  

23 kez suç durusunda bulunan Ayşe Tuba Arslan’nın başına defalarca satırla  vurarak öldüren Yalçın Özalpay’a iyi hal indirimi uygulandı. İndirimin gerekçesi “boşanmaya rağmen sadakat yükümlülüğü” oldu…  

Rukiye Ay ve 1,5 yaşındaki kızı Eylül’ün üzerlerine kaynar su döken Ali Ay’a iyi  hal indirimi uygulandı. Topu topu 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Ali Ay,  indirim sonrasında 3 yıl 9 ay ceza aldı. 

Değerli Basın Mensupları,  

İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilme kararı alındığı günden itibaren, kadınların ve çocukların payına, ölüm, istismar, şiddet düştü. Sadece 103 günde  yaşadığımız bu karanlık tablonun sebebi bellidir. 

300’ü aşkın kadın derneğinin üye olduğu EŞİK Platformu’nun verilerine göre,  Sözleşme yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2014’den bu yana uygulansaydı, bugün en  az 2 bin 336 kadın yaşıyor olacaktı. 

Çünkü devlet, kadına karşı şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirleri almış  olacaktı. Kadınları etkin şekilde koruyacak, şiddet önlenemediği koşulda da adil  yargılama ve cezalandırma süreçlerini işletecekti.  

Kısacası İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülükleri yerine getirilmiş olsaydı;  kadınlar sokak ortasında bu kadar rahat öldürülemeyecekti, kadınları katledenler cezasızlıkla ödüllendirilmeyecekti. Çocuğa yönelik cinsel istismarda bulunanlar, delil yetersizliği gerekçesi ile tahliye edilmeyecekti; cinsel istismar mağduru  

çocuk, delil sunmak için istismarcısı ile ikinci kez bir araya gelip ses kaydı almaya  çalışırken tekrar taciz edilmeyecekti… 

Değerli Basın Mensupları, 

Birçok kadın örgütünün, siyasi partinin ve bireyin Danıştay’a açtığı dava, iki gün  önce reddedildi. Ancak, Danıştay 10. Dairesi’nde ara karar veren heyetin  değiştirildiğini ve oylamanın 3 kabul oyuna karşı 2 red oyu ile sonuçlandığını  biliyoruz. Yürütmenin durdurulması yönünde oy veren üyelerden biri, uluslararası  antlaşmaların yasa hükmünde olduğunu, fesih edilmesine ilişkin işlemlerde  Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisinin bulunmadığını belirtti. Karşı oy veren  diğer üye ise; “yetkide ve usulde paralellik ilkesi gereği bir işlem hangi usule  uyularak tesis edilmişse, aynı usule uyularak geri alınmalı, kaldırılmalı veya  feshedilmelidir” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin oyladığı uluslararası  sözleşmelerin sadece yürütme organı işlemiyle feshedilmesi mümkün değildir” vurgusunu yaptı.  

Telafisi güç veya imkânsız zararların doğmasına rağmen yürütmeyi durdurma  kararı vermeyen Danıştay’a soruyoruz: 

Kadına yönelik şiddeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık gibi, siz  de mi tolere edilebilir buluyorsunuz? 

Şu çok net bilinmelidir ki; yaşanan her kadın cinayetinin ve çocuğa yönelik  istismarın sorumlusu, tek adam hükümetidir. Kadına yönelik şiddete bedel  biçenler şiddeti bitirmek istemiyor! Tacizcileri, tecavüzcüleri cezasızlıkla  ödüllendirenler, yaşam hakkımıza sahip çıkmıyor! Her fırsatta erken evliliğe göz  kırpanlar, çocuk yaşta evliliği yasaklamak istemiyor! Kadınlara tacizi, tecavüzü,  ölümü reva görmelerine izin vermeyeceğiz. 

Kadınların canıyla oynayan bu kararın hesabını ilk seçimlerde sandıkta soracağız! 

İktidara geldiğimiz ilk hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe  girmesini sağlayacağız. Sözleşmeyi uygulamaya koyduğumuzda bütün  yükümlülüklerini yerine getirerek, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, istismarın  nasıl sonlandırılacağını göstereceğiz. Türkiye’yi yeniden hukuk devletine  dönüştüreceğiz. Halkın partisi olarak, halkla birlikte bu vahşeti sona erdireceğiz.  

Çünkü biliyoruz ki: ADAM TEK BİZ ÇOĞUZ! 

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 

KADIN KOLLARI

Galeri
📆 01 Temmuz 2021 Perşembe 21:40   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR