MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » CHP’Lİ AKKAYADAN AİLE BAKANI’NA: “TKI VE TTK KAYITLARINDA GÖRÜNMEYEN ANCAK SİZİN DAĞITTIĞINIZ YILLIK 200 BİN TON KÖMÜRÜ KAÇAK MADENLERDEN Mİ ALIYORSUNUZ?”
CHP’Lİ AKKAYADAN AİLE BAKANI’NA: “TKI VE TTK KAYITLARINDA GÖRÜNMEYEN ANCAK SİZİN DAĞITTIĞINIZ YILLIK 200 BİN TON KÖMÜRÜ KAÇAK MADENLERDEN Mİ ALIYORSUNUZ?”

CHP’li Akkaya Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Başarısız Bir Bakanlık Olduğunu Söyleyerek Bakanlığa Sordu:

“TKI VE TTK KAYITLARINDA GÖRÜNMEYEN ANCAK SİZİN DAĞITTIĞINIZ YILLIK 200 BİN TON KÖMÜRÜ KAÇAK MADENLERDEN Mİ ALIYORSUNUZ?”

 

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada; hazırlanan bütçenin geçen senekinden kopyala-yapıştır ile oluşturulduğunu ve geçen sene tartışılan ve yetimin hakkını yiyen aynı maddelerin yine aynı şekilde bu bütçede de yer aldığını ifade etti.

“Şırnak’ta Enerji Bakanlığı tarafından kapatılan bir ocaktan Aile Bakanlığı nasıl kömür alır?”

Akkaya; Bütçe komisyonuna getirilen Aile Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında Bakanlığın dağıttığı yıllık 200 Bin ton kömürün kaynağını sordu: 

Bakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu tarafından dağıtılan kömür yardımını TKİ ve TTK’dan almak zorundadır. TKİ ve TTK’nın kayıtlarında kaç ton kömür satıldığı yer almaktadır. Bu rakamlarla Bakanlık faaliyet raporunda yer alan kömür yardımları karşılaştırıldığında yıllık olarak yaklaşık 200 bin ton kömürün fazla dağıtıldığı görülmektedir. Bir başka deyişle TKİ ve TTK’dan alınmayan kömürler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yoksullara verilmektedir. Bu noktada satın alınan kömürlerin kimlerden alındığı önemlidir. Özellikle geçtiğimiz ay Şırnak’ta biliyorsunuz bir maden faciası yaşandı ve sonra yapılan tespitlerde görüyoruz ki Şırnak Sosyal Yardımlaşma ve Teşvik Fonu tarafından bu kaçak maden ocağından kömür alındığı ortaya çıktı.

Başka ilginç bir olay; 2014 yılında Enerji Bakanlığı yaptığı bir açıklamada, orada iş cinayeti olduktan sonra yapılan denetimlerde Şırnak kömür havzasının kapatıldığını ve kömür faaliyetlerine son verildiğini duyurdu.

Peki, nasıl oluyor da Enerji Bakanlığınca faaliyetlerine son verilen Şırnak’taki kaçak maden şirketinden Şırnak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Bakanlığınız adına oradan kömür alıyor ve bu kömür fakir ailelere dağıtılıyor? Mevzuata aykırı olan bu kömürün alınmasına kim müsaade etmiştir? Şırnak’taki iş cinayetinden sonra bu konuda Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır, TTK ve TKI dışında hangi şirketlerden kömür alımı burada yapılmaktadır?

“Aile Bakanlığı iki dönemdir Sayıştay’ın uyarısını neden dikkate almıyor?”

“Bütçe raporunda Sosyal Güvenlik Kurumu devlet primi ödemelerinin yüzde 16 arttığı söyleniyor. Ancak 2016 yılı Sayıştay Raporlarında gelir testine tabi olan yurttaşlar adına devlet tarafından ödenen genel sağlık sigortası primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna fazla ödendiğini tespit ediliyor. Bu durum 2014 ve 2015 Sayıştay Raporlarında da yer almasına rağmen Bakanlık iki dönemdir Sayıştay’ın bu uyarısını niye dikkate almıyor ve Sosyal Güvenlik Kurumuna niye fazla ödeme yapıyor?

İşte, bu, kopyala-yapıştırın bir mantığı, bir açıklamasıdır. O dönemde bu konu gündeme geldiğinde o dönemin Bakanı “Bu konuyla ilgili çözüm bulacağız ve tedbir alacağız.” demesine rağmen sorun 2016 Sayıştay Raporlarında da yer alıyor.

 “Engelliler için hep afaki sözler söyleniyor; ancak asıl ihtiyaçları onlardan esirgeniyor!”

Bir diğer mevzu; Engellilerin ÖTV’siz araç alımıyla ilgili sınırlama getirmesine niye ses çıkartmadınız? Burada suistimal varsa zaten yasalarda suistimali yapanlarla ilgili yaptırımlar var.

Özellikle “Engellilere şu yardımları yaptık.” diyorsunuz ama protez ve ortez kullanmak zorunda olan engellilerin katkı payları çok yüksektir. Bununla ilgili niçin bir düzenleme yapmıyorsunuz? Tamam, tekerlekli sandalye alıyorsunuz. Peki havalı minder veriyor musunuz? Havalı minderin bir tekerlekli sandalyeden daha pahalı olduğunu biliyor musunuz? Burada afaki söylemler söylemek çok kolay ama bütçenin hakkını vermiyorsunuz.

“Sadece Bütçe yapmak yeterli olmaz. Asıl önemli olan bütçe hakkıyla uygulanıyor mu? Yetimin hakkı korunuyor mu?”

Akkaya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının başarılı bir çalışma yürütmediğini belirterek;  bu süreç içinde sadece bütçenin yapılmasına değil;  asıl bütçenin hakkıyla uygulanıp uygulanmadığına;  tüyü bitmemiş yetimin hakkının korunup “korunmadığına da bakmak gerektiğini vurgulayarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın tüm bu nedenlerden dolayı başarısız bir Bakanlık olduğunu belirtti.

 

 

 

Ek alanı

📆 14 Kasım 2017 Salı 12:53   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR